android vs ios: voor welk platform eerst ontwikkelen?

Android vs iOS: voor welk platform eerst ontwikkelen?

Een populaire vraag van de afgelopen jaren, is voor welk platform je een app als eerste gaat maken? Alhoewel de oorlog tussen de platformen redelijk gekalmeerd is op dit moment, blijft het een belangrijke vraag. Het is dan ook belangrijk dat je er goed over nadenkt voordat je de app gaat bouwen.

Het antwoord op deze vraag varieert. Een groot mediabedrijf heeft bijvoorbeeld verschillend publiek en aanzienlijk meer middelen dan een startup. Daarnaast zijn er apps die alleen werken op een bepaald platform. Medisch georiënteerde appszijn hier een goed voorbeeld van.

Doordat er veel verschillende scenario’s zijn, zullen we in dit artikel eerst kijken naar verschillende data die belangrijk is. Denk hierbij aan demografie en de markt zelf. Aan de hand van simpele vragen kun je bepalen in welke situatie je zit. Vervolgens zullen we voorbeelden geven, wanneer je voor het ene platform moet gaat of misschien voor beide moet kiezen.

Demografie

Android heeft op dit moment het grootste marktaandeel. Met name richting lagere inkomen gebieden en ontwikkelingslanden. In vergelijking hebben iOS gebruikers vaak een hoger inkomen, betere educatie, meer verbintenis en betalen zij (mede door het voorgaande) meer per app. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen Android gebruikers zijn met deze eigenschappen. Dit geeft simpel gezegd weer hoe het merendeel van de Android gebruikers is opgebouwd.

Android of iOS verdienmodellen

De verdienmodellen achter Android en iOS zijn vergelijkbaar in de aanpak die Google en Apple toepassen. Android heeft een hoger percentage apps met reclame, terwijl betalen voor apps gebruikelijker is op iOS. Wanneer we naar de data kijken kunnen we zien dat iOS apps gemiddeld meer geld opbrengen. In 2015 was dit ongeveer 70% meer. Het punt is dus dat iOS gebruikers over het algemeen waardevoller zijn.

Release Cycles

Alhoewel Android open source is, heeft het zijn beperkingen doordat de telefoonmaatschappijen en telefoonmakers hun eigen schil erover heen kunnen plaatsen. Dat is een van de redenen, waarom Android vaak wat achterloopt in vergelijking met iOS bij het updaten naar de nieuwe OS versie. Doorgaans draait meer dan 80% van de gebruikers de laatste iOS versie op zijn toestel. Bij Android heeft vaak minder dan 15% van alle gebruikers de laatste OS versie.

Dit betekent dat je met iOS je kan richten op de nieuwste versie van iOS met een grote kans dat iedereen gebruik kan maken van jouw app. Deze focus geeft app ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruik te maken van nieuwe API’s, oudere devices sneller niet meer te ondersteunen en in het algemeen de test tijd korter te kunnen houden.

App kenmerken

Aangezien Android OS open source is houdt dit in dat er “modificaties” beschikbaar zijn. Denk hierbij aan CyanogenMod of Paranoid Mod. In het algemeen geeft dit ontwikkelaars de mogelijkheid om meer toegang te krijgen tot het operating system zelf. Dit is een reden waarom sommige apps alleen maar beschikbaar kunnen zijn op Android. IOS is een meer gesloten platform, wat dus voor en nadelen heeft.

Enterprise apps

Door de jaren heen is iOS ook steeds meer binnen bedrijven de geadopteerd. Hierbij zijn ze Blackberry al snel voorbij gegaan als beste smartphone voor ondernemingen. Aangezien Android meer “open” is heeft dit er voor gezorgd dat iOS de veiligere optie is voor bedrijven. MDM providers hebben goede tools om iOS toestellen en apps te kunnen beheren. Apple heeft ook ondertussen programma’s die zich richten op bedrijven, zoals het iOS Developer Enterprise Program en het Volume Purchase Program. Android is dit soort opties pas gaan aanbieden vanaf versie 5.0.

Tablets

Het is belangrijk om te vermelden dat de iOS tablet de markt domineert, met name voor bedrijfsgebruikers. Alhoewel tablet verkopen aanzienlijk gedaald zijn, zul je niet snel een Android tablet tegenkomen in een vergaderzaal of bij een manager op zijn bureau. Aan de andere kant gebruiken mensen die wat meer willen kunnen of beter technisch onderlegd zijn een Android tablet. Het is niet heel ongebruikelijk dat iemand een Android smartphone heeft, maar een iPad gebruikt als tablet.

Wanneer iOS eerst?

On advies is om als eerste te starten met het iOS platform. Daarnaast zouden veel apps als eerste gelanceerd moeten worden op de iPhone zelf. De reden hiervoor zijn demografie, kosten en de snelheid van de markt. Tijdens de eerste fase van elke app moet er veel geleerd worden, over wat wel of niet werkt. In de meeste gevallen kost het veel tijd en geld, wanneer de aandacht over twee platformen verdeeld moet worden.

Om deze reden, afhankelijk van het geld dat beschikbaar is, beginnen startups tegenwoordig vaak met iOS en richten zich daarna op Android.

Wanneer Android eerst?

Als eerste kiezen voor ontwikkelen voor Android is zinvol in sommige gevallen. Bijvoorbeeld wanneer jouw publiek voornamelijk Android toestellen gebruikt. Met name ontwikkelingslanden maken gebruik van Android. Het is zinvol, wanneer je bepaalde elementen van het OS wilt veranderen, wat niet altijd mogelijk is op het iOS platform. Hierbij heb je de mogelijkheid om zelf de hardware te selecteren en kan je volledige controle krijgen over de software elementen.

Wanneer beide platformen?

Met beide platformen beginnen is vaak alleen een mogelijkheid voor grote bedrijven die veel middelen tot hun beschikking hebben.

Vaak komt het besluit weer terug over het leerelement. Zelfs, wanneer er veel middelen beschikbaar zijn zal het tijd en aanpassingen kosten om tot de juiste ervaring voor de gebruiker te komen.

Overstappen van platform

Wanneer je jouw app geperfectioneerd hebt op het eerste platform, is het vaak tijd om te overwegen gebruik te maken van het ander platform.

Een van de belangrijkste redenen om over te stappen naar een ander platform zijn de groeimogelijkheden. Als je data verzameld hebt die aantoont dat de grootste gedeelte van een markt al binnen hebt, zal een ander platform zorgen voor meer gebruikers van jouw app. Dit kan heel snel gaan, omdat de app zelf zich al bewezen heeft.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.