Hoe maak ik een app? En wat komt er allemaal bij kijken?

Je hebt een geweldig idee voor een app. Misschien voor jezelf, of misschien voor jouw bedrijf. Echter hoe maak je een app vraag je jezelf nu af. Het idee moet nu nog in werkelijkheid worden omgezet. Hoe pak je het aan om een eigen app te realiseren? Ga je zelf met programmeertools aan de slag, of besteed je het liever uit?

Het begin: een briljant idee voor een app

Alles begint met inspiratie, met een vonk van inzicht. Die inspiratie krijgt vorm, je besluit dat een app goed past bij jouw plannen. Nu moet je nog onderzoeken of het idee werkelijk goed is en of de app die je wil maken ook onderscheidend is. Er bestaan al duizenden apps en je moet je afvragen of jouw app de zoveelste in de rij is, of dat deze werkelijk iets toevoegt. Je moet je ook afvragen wie je gebruikers zijn, je doelgroep. Is er bij hen wel behoefte aan een nieuwe app? Willen mensen jouw app wel gaan gebruiken? En natuurlijk vraag je je af: Hoe maak je een app? Ga je het zelf doen, of ga je het laten doen?

Maak het concreter

Het maken van apps vraagt de nodige voorbereiding. Je hebt onderzoek gedaan naar het idee voor je app. Je bent ervan overtuigd dat mensen op jouw app zitten te wachten en dat iets soortgelijks in de vorm die je voor ogen hebt nog niet bestaat. Dan ben je nu toe aan de volgende fase, het uitwerken van je idee. Schrijf op wat je app moet doen en hoe het allemaal moet werken. Vraag je ook af of je app moet draaien op Android, iOS, Windows of allemaal. Heb je nagedacht over een verdienmodel? Misschien heb je ook al ideeën over het uiterlijk van je app. Alles wat je kunt bedenken noteer je. Orden je aantekeningen. Besteed ook aandacht aan een goede naam voor je app. Houd er bij het kiezen van de naam rekening mee dat mensen doelbewust op zoek gaan. Ze zoeken naar een bepaalde app-naam, of naar een bepaalde functie.

Hoe maak je een app?

Nu je weet hoe je app er ongeveer uit moet gaan zien en hoe het allemaal moet gaan werken kun je gaan nadenken over de manier waarop je de app wilt gaan realiseren. Daar heb je vier verschillende manieren voor:

 • Zelf programmeren
 • Een web-app
 • Gebruik maken van een app-maker
 • Uitbesteden aan een specialist: de app-ontwikkelaar

Zelf programmeren

Professionele apps worden geprogrammeerd met behulp van een programmeertaal. Helaas heb je voor de verschillende platforms zoals Android, iOS en Windows verschillende programmeertalen nodig. Vind je het leuk om zelf te programmeren, dan kun je zelf je app proberen te bouwen. Als je nog geen programmeerervaring hebt dan kun je hiervoor een cursus gaan volgen. Het is beslist niet zo dat je binnen enkele uren of dagen voldoende kennis hebt om zelf je app te programmeren, het is niet voor niets dat er opleidingen en cursussen zijn voor app-ontwikkelaar.

hoe ontwikkel je een app

Een Web-app

In plaats van een app voor je telefoon of tablet kun je er ook voor kiezen om een app te maken die via de browser werkt. Om zo’n app te draaien is dan altijd internettoegang nodig. Ook voor een dergelijke web-app heb je kennis van een programmeertaal nodig, meestal gaat het hier om HTML5. Omdat een web-app in een browser draait kun je er op elk platform en device er gebruik van kunt maken. Dus ook op je computer met MacOS, Windows of Linux. Het verdienmodel is hier echter lastiger, web-apps kun je niet in elke app-store aanbieden.

Gebruik een app-maker

Apps kun je ook online met behulp van een app maker in elkaar zetten. Het gaat hier om websites waar je je app stap voor stap online kunt maken. Dit soort sites zijn eenvoudig in gebruik, door gewoon de stappen te volgen maak je je eigen app. Dat klinkt goed en gemakkelijk, maar er zijn ook nadelen. Je hebt minder invloed op de layout waardoor het resultaat er minder professioneel uitziet dan je zou willen. Nog een nadeel is dat je maandelijks een abonnementsprijs kwijt bent en dat kan flink oplopen.

Uitbesteden aan een specialist

Heb je zelf geen kennis van een programmeertaal en heb je geen interesse om dat te leren of om op websites met een app-maker aan de gang te gaan? Dan is het gelukkig nog steeds mogelijk om jouw idee om te zetten in een goed werkende app. Je gaat in zee met een app-ontwikkelaar die kennis heeft van de programmeertaal die voor je app nodig is. De app-ontwikkelaar zorgt dat de app gebouwd wordt en dat alles werkt zoals het moet. Uiteraard zul je zelf precies moeten vertellen hoe en wat je wilt. Natuurlijk zijn er kosten aan verbonden als je de app laat maken door een app-ontwikkelaar. Wat die kosten zullen zijn is uiteraard afhankelijk van het type app, de erin gebruikte functies en het ontwerp. Wij bij Glamorous Goat kunnen je daar bij helpen. Of lees in het volgende bericht meer informatie over de kosten van een app laten maken.

Naar de app-store

Als de app klaar is moet deze uitgebreid worden uitgetest. Het is belangrijk om hier veel tijd en aandacht aan te besteden. De feedback die je krijgt van gebruikers kan maken dat je app extra aandacht krijgt, of juist helemaal niet meer. Is alles in orde, dan ben je klaar om de markt op te gaan. Wie een app wil gaan gebruiken gaat naar de app-store van het gebruikte platform. Jouw app zal dus gepubliceerd moeten worden in de juiste app-store, dus in de Windows-store, de App-store van iOS of in de Play-store van Android. Houdt er rekening mee dat ook hieraan kosten verbonden zijn. Bij Android gaat het om een eenmalige bedrag, bij iOS betaal je een jaarlijkse bijdrage. Als je de app professioneel hebt laten bouwen kan je app developer je bij dit aanmelden natuurlijk helpen.

Het gaat niet vanzelf

Met het plaatsen in de juiste app-store ben je er nog niet. Wie verwacht dat alle gebruikers spontaan jouw app zullen gaan downloaden komt helaas bedrogen uit. Je zult moeten zorgen voor de nodige promotie om mensen erop te attenderen dat er een geweldige nieuwe app beschikbaar is gekomen. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan je presentatie in de app-store. Denk hierbij aan een goede beschrijving van je app, waarin je de naam en de functie van je app terugkomen. Aansprekende schermafdrukken of video’s geven mensen voor ze je app downloaden of kopen een beter idee van het uiterlijk en de werking van je app.

10 responses to “Hoe maak je een app?

 1. Persoonlijk denk ik dat het nog altijd het beste is zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Wellicht een investering in het begin, maar op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper. Plus extra voldoening als het lukt.
  Groet,
  Peter Damen Elitt

  1. Hoi Peter,

   Bedankt voor je bericht! Het is zeker waar dat het goed is om zaken in eigen hand te hebben, echter is app ontwikkeling voor veel mensen (en bedrijven) niet hun core-business en dan kunnen de kosten van deze extra investering natuurlijk flink oplopen.

   Het is dus zeker aan te raden als je de tijd hebt om er zelf in te duiken en de techniek en methodiek te leren. De voldoening als het lukt is inderdaad veel waard! Als het echter niet lukt of je er niet voldoende voldoening uit haalt om het zelf te leren kun je het altijd anders oplossen.

   – Hugo

 2. Wat zijn de voor en nadelen eigenlijk ten opzichte van een website die min of meer functioneerd als een app en een echte app. Een groot voordeel van een mooie website is in mijn ogen dat je een cms- kunt ontwikkelen voor je klant waardoor die klant zijn website kan onderhouden. Is dit bv ook het geval bij een app die ontwikkeld is voor welk platform dan ook?

  1. Hoi Michel,

   De voordelen zijn vaak vooral dat je met een native app (dus geen website app) veel vrijer bent in de mogelijkheden die je kunt benutten. Er is veel meer mogelijk om dieper op je toestel in te grijpen en zo bepaalde onderdelen aan te spreken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Augmented Reality te gebruiken in een native app. Of bijvoorbeeld diep te integreren met het besturingsysteem voor gebruik van allerlei sensoren.

   Het voordeel dat je hier noemt met een website en een CMS is bij een native app ook prima mogelijk. We bouwen regelmatig apps waar we een CMS bij ontwikkelen voor het beheer van de app. Op die manier kan de klant ook zijn native app prima beheren en veranderen.

   Hopelijk heb je iets aan dit antwoord, mocht je meer vragen hebben hoor ik het graag. -Hugo

 3. Is het mogelijk om een app te laten maken die gekoppeld wordt aan een reeds bestaande webshop? Of te wel, zijn er speciefieke eisen aan de bestaande webshop voordat een app daarmee kan werken?

  1. Daar zijn zeker mogelijkheden voor. Het beste kun je zoeken naar een wat groter webshop platform dat sowieso mogelijkheden biedt voor het ontsluiten van de producten via een app.

   Echter is dit niet iets waar wij op gespecialiseerd zijn, wij bouwen maatwerk apps. Juist dus het tegenovergestelde van waar jij naar op zoek bent denk ik. Daardoor kan ik je ook niet heel veel verder helpen hiermee. Desondanks veel succes in de zoektocht.

   Hugo

 4. Hoe kun je de kosten drukken bij het maken van een app? een app-ontwikkelaar inschakelen kost vaak veel geld. Zelf de diverse programmeertalen leren lijkt me wat onbegonnen werk, niet?
  alle tips zijn welkom!

 5. Bij iedereen gaat het in principe om twee dingen!
  1. Het maken of ontwikkelen van je app (want het is immers een super idee)
  2. Er wat aan verdienen! (En het liefst zo veel mogelijk natuurlijk)

  Hoe voorkom ik dat mijn idee gestolen word en hoe zorg ik er voor dat ik er aan verdiensten.

  Want de meeste met een goed idee hebben inzicht in hun idee. Maar weten niks over app building en marketing. Dus zijn eigenlijk een beetje bang om met hun idee aan de slag te gaan.

 6. Ik heb een idee voor een app maar het is niet de bedoeling om daar kapitalen mee te verdienen.
  Hij is meer bedoeld om mensen op de IC te helpen met communiceren.
  Dus wordt hij hoofdzakelijk in een beperkte omgeving gebruikt.
  Is het dan misschien wijzelijk om voor sponsering binnen die branche te kijken nadat ik zeg maar een soort van storyboard heb gemaakt over de werking van de app.
  Ben een volleerde noob maar het idee is er.
  Elk advies is welkom.

  1. Hoi!

   Het is inderdaad verstandig om te kijken naar een externe financiering voor je app idee, wanneer je zelf het kapitaal niet hebt. Er zijn altijd verschillende subsidietrajecten beschikbaar die innovatie op verschillende vlakken in de samenleving stimuleren.

   Succes met de verdere uitwerking van je app idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *