hoe maak je een app en wat komt erbij kijken

Hoe maak ik een app? En wat komt er bij kijken?

Je hebt een geweldig idee voor een app. Misschien voor jezelf, of misschien voor jouw bedrijf. Echter hoe maak je een app vraag je jezelf nu af. Het idee moet nu nog in werkelijkheid worden omgezet. Hoe pak je het aan om een eigen app te realiseren? Ga je zelf met programmeertools aan de slag, of besteed je het liever uit?

Het begin: een briljant idee voor een app

Alles begint met inspiratie, met een vonk van inzicht. Die inspiratie krijgt vorm, je besluit dat een app goed past bij jouw plannen. Nu moet je nog onderzoeken of het idee werkelijk goed is en of de app die je wil maken ook onderscheidend is. Er bestaan al duizenden apps en je moet je afvragen of jouw app de zoveelste in de rij is, of dat deze werkelijk iets toevoegt. Je moet je ook afvragen wie je gebruikers zijn, je doelgroep. Is er bij hen wel behoefte aan een nieuwe app? Willen mensen jouw app wel gaan gebruiken? En natuurlijk vraag je je af: Hoe maak je een app? Ga je het zelf doen, of ga je het laten doen?

Maak het concreter

Het maken van apps vraagt de nodige voorbereiding. Je hebt onderzoek gedaan naar het idee voor je app. Je bent ervan overtuigd dat mensen op jouw app zitten te wachten en dat iets soortgelijks in de vorm die je voor ogen hebt nog niet bestaat. Dan ben je nu toe aan de volgende fase, het uitwerken van je idee. Schrijf op wat je app moet doen en hoe het allemaal moet werken. Vraag je ook af of je app moet draaien op Android, iOS, Windows of allemaal. Heb je nagedacht over een verdienmodel? Misschien heb je ook al ideeën over het uiterlijk van je app. Alles wat je kunt bedenken noteer je. Orden je aantekeningen. Besteed ook aandacht aan een goede naam voor je app. Houd er bij het kiezen van de naam rekening mee dat mensen doelbewust op zoek gaan. Ze zoeken naar een bepaalde app-naam, of naar een bepaalde functie.

Hoe maak je een app?

Nu je weet hoe je app er ongeveer uit moet gaan zien en hoe het allemaal moet gaan werken kun je gaan nadenken over de manier waarop je de app wilt gaan realiseren. Daar heb je vier verschillende manieren voor:

  • Zelf programmeren
  • Een web-app
  • Gebruik maken van een app-maker
  • Uitbesteden aan een specialist: de app-ontwikkelaar

Zelf programmeren

Professionele apps worden geprogrammeerd met behulp van een programmeertaal. Helaas heb je voor de verschillende platforms zoals Android, iOS en Windows verschillende programmeertalen nodig. Vind je het leuk om zelf te programmeren, dan kun je zelf je app proberen te bouwen. Als je nog geen programmeerervaring hebt dan kun je hiervoor een cursus gaan volgen. Het is beslist niet zo dat je binnen enkele uren of dagen voldoende kennis hebt om zelf je app te programmeren, het is niet voor niets dat er opleidingen en cursussen zijn voor app-ontwikkelaar.

Een Web-app

In plaats van een app voor je telefoon of tablet kun je er ook voor kiezen om een app te maken die via de browser werkt. Om zo’n app te draaien is dan altijd internettoegang nodig. Ook voor een dergelijke web-app heb je kennis van een programmeertaal nodig, meestal gaat het hier om HTML5. Omdat een web-app in een browser draait kun je er op elk platform en device er gebruik van kunt maken. Dus ook op je computer met MacOS, Windows of Linux. Het verdienmodel is hier echter lastiger, web-apps kun je niet in elke app-store aanbieden.

Gebruik een app-maker

Apps kun je ook online met behulp van een app maker in elkaar zetten. Het gaat hier om websites waar je je app stap voor stap online kunt maken. Dit soort sites zijn eenvoudig in gebruik, door gewoon de stappen te volgen maak je je eigen app. Dat klinkt goed en gemakkelijk, maar er zijn ook nadelen. Je hebt minder invloed op de layout waardoor het resultaat er minder professioneel uitziet dan je zou willen. Nog een nadeel is dat je maandelijks een abonnementsprijs kwijt bent en dat kan flink oplopen.

Uitbesteden aan een specialist

Heb je zelf geen kennis van een programmeertaal en heb je geen interesse om dat te leren of om op websites met een app-maker aan de gang te gaan? Dan is het gelukkig nog steeds mogelijk om jouw idee om te zetten in een goed werkende app. Je gaat in zee met een app-ontwikkelaar die kennis heeft van de programmeertaal die voor je app nodig is. De app-ontwikkelaar zorgt dat de app gebouwd wordt en dat alles werkt zoals het moet. Uiteraard zul je zelf precies moeten vertellen hoe en wat je wilt. Natuurlijk zijn er kosten aan verbonden als je de app laat maken door een app-ontwikkelaar. Wat die kosten zullen zijn is uiteraard afhankelijk van het type app, de erin gebruikte functies en het ontwerp. Wij bij Glamorous Goat kunnen je daar bij helpen. Of lees in het volgende bericht meer informatie over de kosten van een app laten maken.

Naar de app-store

Als de app klaar is moet deze uitgebreid worden uitgetest. Het is belangrijk om hier veel tijd en aandacht aan te besteden. De feedback die je krijgt van gebruikers kan maken dat je app extra aandacht krijgt, of juist helemaal niet meer. Is alles in orde, dan ben je klaar om de markt op te gaan. Wie een app wil gaan gebruiken gaat naar de app-store van het gebruikte platform. Jouw app zal dus gepubliceerd moeten worden in de juiste app-store, dus in de Windows-store, de App-store van iOS of in de Play-store van Android. Houdt er rekening mee dat ook hieraan kosten verbonden zijn. Bij Android gaat het om een eenmalige bedrag, bij iOS betaal je een jaarlijkse bijdrage. Als je de app professioneel hebt laten bouwen kan je app developer je bij dit aanmelden natuurlijk helpen.

Het gaat niet vanzelf

Met het plaatsen in de juiste app-store ben je er nog niet. Wie verwacht dat alle gebruikers spontaan jouw app zullen gaan downloaden komt helaas bedrogen uit. Je zult moeten zorgen voor de nodige promotie om mensen erop te attenderen dat er een geweldige nieuwe app beschikbaar is gekomen. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan je presentatie in de app-store. Denk hierbij aan een goede beschrijving van je app, waarin je de naam en de functie van je app terugkomen. Aansprekende schermafdrukken of video’s geven mensen voor ze je app downloaden of kopen een beter idee van het uiterlijk en de werking van je app.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.