“Over twee weken moet je het product presenteren tijdens onze interne review”.
Geen probleem toch? Laten we eerlijk wezen, er is niets meer stressvol dan jouw product presenteren of verdedigen. Speciaal voor jouw baas of misschien zelfs erger: de baas van het bedrijf zelf.
Waarom is dit spannend: het verloop van de presentatie kan consequenties hebben. Zo kan het budget, het aantal beschikbare teamleden en zelfvertrouwen in gevaar komen. De toekomst van jou en je team hangt letterlijk af van de presentatie die jij geeft. Je voegt misschien wel de meeste waarde toe aan een bedrijf als persoon, maar als je niet overtuigend jouw product kunt presenteren zal dit jouw carrière nadelig beïnvloeden. Er staat zelfs meer op het spel als je een project met een hoog risico moet presenteren.
Helaas is er geen uitweg mogelijk of je nu de productmanager, UX onderzoeker of een ontwerper bent. Het product presenteren is een vaardigheid die je moet kunnen beheersen. Dit heeft niks te maken met hoe goed je enquêtes of wireframes kan maken.
Laten we er vanuit gaan dat je erg goed bent in wat je doet binnen je functie. Je behaalt alle doelstellingen en streeft deadlines na. Kortom: een betere werknemer is er niet. Je gaat ervan uit dat jouw werk wordt beoordeeld op executie en het verbeteren van metrics. Het werk dat geleverd wordt, spreekt voor zichzelf. Helaas is dit niet de werkelijkheid: jouw product heeft overtuiging nodig. Reality check:
Niet iedereen in het bedrijf heeft dezelfde ideeën of werkt in dezelfde omgeving waar jij in zit. Sterker nog, zij hebben hun eigen problemen die hun aandacht nodig heeft.
Iedereen heeft zijn eigen interpretatie en daarom is het belangrijk om goed te zijn in het presenteren van jouw product. Mensen kopen niet een product, maar kopen een product om het verhaal dat erbij hoort.
De key voor een goede presentatie is je overtuigingskracht. In de wereld van technologie zijn er maar weinig personen met de vaardigheid om mensen te beïnvloeden en overtuigen. Zelfs met de beste plannen gaat niet altijd alles op de manier die jij wil. Wat vanzelfsprekend is voor jou, is misschien niet zo duidelijk voor andere mensen.
Maar, wat als jij deze vaardigheid nog niet helemaal beheerst? Of wel: wat kun je doen om jouw product beter te presenteren als je van nature geen vlotte babbel hebt?
Hier volgen 6 tips zodat jij de controle hebt over de volgende productpresentatie.
Ga er vanuit dat jouw publiek minder weet dan ze willen toegeven. Het publiek is waarschijnlijk niet op de hoogte van de zelfde afkortingen die voor jouw vanzelfsprekend zijn. Daarnaast denken zij niet aan hetzelfde grote plaatje. Om deze reden is het belangrijk dat jij iedereen op een duidelijke en overtuigende manier kunt vertellen waar het project staat.
Een verhaal bestaat niet zonder verandering: dit is wat een verhaal interessant maakt. Besteed dus aandacht aan de context wat er verandert. Zoom uit en leg uit hoe jouw product zorgt voor een bepaalde verandering: hoe dit jouw markt of industrie beïnvloed. Leg vervolgens uit hoe dit zorgt voor een nieuwe kans die er eerder niet was. Zorg dat je deze verandering overtuigend vertelt, zodat je jouw projectplan hierop kan aanpassen.
Emotie geeft kracht aan een goed verhaal. Dit zorgt ervoor dat mensen empathie krijgen voor het project. Om mensen iets te laten voelen voor het project is het belangrijk om het ‘probleem’ menselijk te maken. Omschrijf de gebruiker of klant en wat zij nodig hebben. Zorg dat je overtuigend overkomt, zodat jouw publiek begrijpt waar de gebruikers vandaan komen.
Het komt vaak voor dat een product gepresenteerd wordt zonder dat er een context of emotionele lading is bij het publiek. Probeer deze fouten te allen tijde te voorkomen.
Voor een sterk argument is het belangrijk om bewijs te tonen in de vorm van cijfers. Deze cijfers moeten aantonen hoe een bepaalde verandering ervoor zorgt dat het probleem van jouw gebruikers wordt opgelost.
Tijdens het presenteren van een product, kun je wel eens meer vragen krijgen dan dat je antwoorden hebt. Presenteer daarom niet zonder zelfvertrouwen. Als er toch belangrijke vragen zijn waar je geen antwoord op hebt: wees dan eerlijk met het publiek. Zorg ervoor dat je het publiek vertelt op welke manieren je antwoord gaat krijgen op deze vragen. Op deze manier zal het publiek minder streng zijn.
Ga op zoek naar een persoonlijke link tussen jou en het product, onderzoek of ontwerp. Dit kan iets zijn over jouw kinderen of een anekdote over jezelf dat ooit is gebeurd. Het verhaal kan niet zonder de verteller, dus zorg ervoor dat jouw publiek overtuigd is dat je zelf achter het product staat.
Onthoud dat als je jouw verhaal niet vertelt, iemand anders dit voor je zal doen. Leren hoe je een product beter kunt presenteren is een belangrijke vaardigheid voor jouw carrière. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om deze vaardigheid te verbeteren.
Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.