Medische API's

Medische API’s en Apps kunnen de zorg snel beter maken

Mensen beginnen door te krijgen hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Doordat ze toegang hebben tot hun eigen medische data kunnen ze verbanden leggen. Recentelijke technologische zorg voortgang wordt gedreven door de behoefte om de zorg toegankelijker te maken en te focussen op preventie in plaats van behandeling. Medische API’s kunnen daarbij helpen.

Het idee dat zorg wordt gekoppeld aan: sensoren, fitness trackers en smart gadgets neemt drastisch toe. Zo kan er een signaal worden afgegeven wanneer iemand moet gaan sporten of water moet drinken. Dit begint populair te worden bij grote bedrijven, maar ook startups.

Google en Apple investeren al in hun eigen systeem met Android en iOS health en fitness applicaties. API’s staat ontwikkelaars toe om hun zorg applicaties samen te laten werken met verschillende apparaten. Op die manier worden zorg gegevens veilig opgeslagen.

Zijn APIs die geïntegreerd zijn met medische apps daadwerkelijk interessant voor ziekenhuizen en medisch personeel? Het is gebruikelijk dat elke zorgorganisatie zijn eigen elektronische zorg database bijhoud. Deze systemen zijn vaak niet compatibel met andere netwerken en het is vaak niet mogelijk om informatie naar andere dokters of faciliteiten te sturen.

In de Europese Unie zijn alleen een klein aantal zorg apps op basis van vertrouwde APIs en platformen. Om met zorg software te kunnen werken moeten deze platformen wel eerst bewijzen dat ze aan de regels voldoen. Denk hierbij aan beveiliging van persoonlijke gegevens.

Chino.io is een van de platformen die beloofd de benodigde veiligheidsmaatregelen te hebben genomen omtrent beveiliging voor zorginstellingen en ontwikkelaars die software willen ontwikkelen voor ziekenhuizen. Op dit moment leeft Chino.io de regels omtrent data bescherming en beveiliging na die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Hiernaast zijn zij ook gekwalificeerd met de ISO 9001 & 27001 standaard.

Meer en meer bedrijven beginnen zich te realiseren dat zorg API’s een goede toevoeging kunnen zijn. Hoe dan?

Voordelen van medische API’s

Voor patiënten betekenen API’s meer controle over hun eigen medische gegevens. Via API’s kunnen patiënten het toelaten om medische gegevens te verstrekken aan andere partijen, zonder de huidige zorginstelling hier om te hoeven vragen. Patiënten kunnen daarnaast ook profiteren van fitness trackers en andere smart devices die met extra informatie een dossier kunnen verrijken. Deze informatie kan gebruikt worden bij behandelingen en diagnoses.

API’s kunnen ziekenhuizen helpen om elektronische zorg gegevens te gebruiken die afkomstig zijn van andere software en partijen. Met behulp van API’s kunnen dokters alle patiëntgegevens opvragen in een plek. Een API, zoals Drchronokan dokters helpen om rekeningen te sturen en afspraken te beheren.

Onderzoekers kunnen API’s gebruiken voor meer data. Klinische onderzoeken leiden vaak tot onvoldoende resultaten, omdat de aantallen patiënten die meedoen vaak klein zijn. Medische API’s kunnen onderzoekers de gelegenheid geven om toegang te krijgen tot veel medische gegevens van patiënten met een bepaalde diagnoses. Deze gegevens kunnen vervolgens anoniem worden verstrekt, zodat participanten hun privacy behouden en onderzoekers genoeg informatie kunnen verzamelen. Platforms, zoals GluVue kunnen medische data analyseren van chronische ziektes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld diabetes. Met behulp van API’s kunnen dokters toegang krijgen tot een grote database met informatie.

De grootste uitdagingen die medische API’s met zich meebrengen zijn beveiliging, privacy maatregelen en standaarden voor de zorg industrie met betrekking tot zorg gerelateerde software. Hierna volgen drie specifieke uitdagingen die medische API’s moeten overkomen.

Welke uitdagingen moeten medische API’s overkomen?

1. Beveiliging en privacy

Iedereen wil er zeker van zijn dat zijn medische gegevens geheim blijven en alleen kunnen worden ingezien door dokters en (eventueel) de verzekeringsmaatschappij. De meeste landen hebben hiervoor hun eigen wetgeving die patiënten hiertegen beschermt. Al deze wetgeving reguleren wie toegang heeft tot jouw persoonlijke zorg informatie. Deze informatie moet beschermd en georganiseerd worden.

Software ontwikkelaars zijn continue opzoek naar nieuwe oplossingen om zorg data veilig op te slaan. Hierbij kan gedacht worden aan Blockchain technologie die medische data beschermd door sterke encryptie protocollen.

2. Hoe krijgen API’s toegang tot zorg databases

In sommige landen wordt er nog geen gebruik gemaakt van elektronische dossiers. In andere landen, zoals de VS, wordt de industrie opgesplitst door private ziekenhuizen en verzekeringen. Het maakt niet uit op welke manier medische informatie op dit moment wordt opgeslagen. Belangrijk is dat alle zorg informatie in een database beschikbaar is zodat ziekenhuis personeel en patiënten zelf makkelijk deze informatie kunnen inzien en beheren.

Om zorg professionals gebruikt de laten maken van API’s databanken is het belangrijk dat de ontwikkelaar van een API aan de volgende punten denkt:

  • Zorg voor ingebouwde tools om medische date in te scannen en digitaal op te slaan
  • Sta patiënten toe om hun eigen zorgdata up te loaden van fitness trackers en andere smart devices
  • Werk samen met laboratoriums, zodat alle testresultaten ook als backup beschikbaar zijn in een database

3. Lever ontwikkelaars API documentatie

Het komt vaak voor dat slechte documentatie in de weg staat voor het adopteren van een API. Als er een goed geschreven handleiding voor ontwikkelaars beschikbaar komt is het mogelijk dat IT afdelingen van ziekenhuizen en app ontwikkeling bedrijven bereid zijn om hun services te laten integreren met jouw API.

Het kan nooit geen kwaad om de concurrentie te bestuderen. We hebben gekeken naar een aantal bestaande APIs die vaak worden geïntegreerd met zorg apps. Hier zullen we vervolgens naar kijken.

Vijf medische API’s

1. Box API

Box is een makkelijk te gebruiken service, waarmee je makkelijk jouw bestanden kunt beheren. Deze service kan worden geïntegreerd met zorg apps om bijvoorbeeld: medische documenten, testresultaten en medicijn voorschriften op te slaan en te delen.

Het voordeel van Box is dat zij een API leveren die beschikbaar is voor web of mobiele SDK’s. Hierdoor is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende operating systemen en talen. Denk hierbij aan: Java, .NET, Node.js, Python, Ruby iOS, Android, Windows en Chrome.

2. Human API

De Human API bestaat uit een aantal medische en wellness API’s. Het bied de mogelijkheid aan om patientendossiers te beheren, medicatie te beoordelen, testresultaten op te slaan en toegang te leveren tot bepaalde data.

3. BetterDoctor

BetterDoctor is een API die patiënten helpt om een betere keuze te maken omtrent welke dokters en zorg instellingen ze kunnen kiezen. De API kan meer informatie aanbieden over de doktor en lokaliseren waar de desbetreffende instelling is gevestigd.

4. Doximity

Doximity werkt samen met zorgplatforms die patiënten in contact brengt met dokters. Daarnaast kan de API een achtergrond check uitvoeren op dokters. Het is mogelijk om volledige informatie over de dokter op te vragen en zijn praktijk. Zelfs een lijst van zijn collega’s kan worden opgevraagd.

5. Drchrono

Drchono staat ontwikkelaars toe om een platform te bouwen waarmee dokters toegang hebben tot informatie over hun collega’s en patiënten. Daarnaast kunnen medische notities worden ingezien, voorschriften worden beheerd en kan er worden gereageerd op berichten in het dokters berichten center.

Medische APIs gaan een grote rol spelen om de relatie tussen patiënt en dokter te verbeteren. Patiënten kunnen beter op de hoogte worden gehouden en zorgverleners kunnen makkelijker belangrijke informatie uitwisselen.

Het ontwikkelen van medische API’s is een uitdaging, maar er is veel behoefte naar API’s die medische informatie kunnen opslaan en kunnen uitwisselen met apps die geïntegreerd zijn met API’s.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.