native vs cross platform apps

Soorten apps: Native vs. Cross-Platform

Elke bedrijfseigenaar die besluit dat er een mobiele app nodig is zal een belangrijke keuze moeten maken. Ga je voor native of voor cross-platform development? Het besluit zal gebaseerd worden op hoe de markt is ingedeeld en welke applicaties al aanwezig zijn in deze markt. Android and iOS proberen het marktaandeel te veroveren in verschillende markten, zoals de US en Europa.

In het begin van 2017 zag de markt er voor mobiele toestellen als volgt uit:

  • De verkoop van Android toestellen is afgenomen in Engeland, Frankrijk en de U.S. Ondanks dat het totale aantal Android toestellen is afgenomen in de U.S. is de verkoop van Google’s Pixel telefoon gestegen tot 1,3% van de totale verkoop in de U.S.
  • De Aziatische markten zijn nog steeds verdeeld in Android en iOS, waarbij lokale merken van Android telefoons op dit moment de markt domineren.

Naast dat er verschillen zijn in de markt over de wereld zijn er ook demografische verschillen tussen platform gebruikers.

Dit klinkt erg ingewikkeld. Veel bedrijfseigenaren denken hier ook zo over en besluiten om voor een cross-platform oplossing te kiezen als compromis. In de afweging tussen native en cross-platform apps is er geen duidelijke winnaar. Het ligt vaak echt aan wat je er mee wilt doen. Er zijn dus gevallen, waar je met een bepaald platform (meerdere) voordelen kunt behalen.

Voordelen van native app development

  • Native apps werken beter met de ingebouwde functies van een toestel en leveren een betere UX ervaring op een bepaald toestel
  • Native apps krijgen hulp van de app store. App stores zorgen ervoor dat apps met onvoldoende beveiliging minder aandacht krijgen
  • Native apps kunnen makkelijker en sneller worden geüpdatet en gebruik maken van nieuwe functies
  • Bepaalde functies, zoals multi touch evenementen en geo locaties zijn makkelijker te implementeren met native technologieën

Voordelen van cross-platform apps

In veel gevallen hebben cross-platform apps een voordeel in vergelijking met native apps. Cross-platform apps zijn vooral interessant bij het lanceren van een M.V.P. van het product. Door middel van cross-platform is het mogelijk om meer potentiële gebruikers te benaderen.
Wanneer je kosten wilt besparen kunnen cross-platform apps je hierbij helpen. Hiermee kun je verschillende toestellen bereiken en echte feedback ontvangen van een bepaalde doelgroep in de markt.

Cross-platform apps zijn een goede keuze, wanneer aan de slag gaat om een prototype te ontwikkelen. Door een prototype te maken is het mogelijk om feedback te ontvangen en zien of de app daadwerkelijk een goed idee is.

Een app die werkt op verschillende toestellen

Wat doe je wanneer uit marktonderzoek blijkt dat 50% van jouw gebruikers Android of iOS gebruikt? Cross-platform apps kunnen dan het antwoord zijn.

Een app die gebruik maakt van simpele interacties

Platformen die mensen met elkaar in contact brengen zijn ideaal for cross-platform development. Denk hierbij aan: sociale netwerken, bookings functies of e-commerce apps.

Niet voldoende geld voor native development

Wanneer je al beschikt over een front end team en besluit dat je een mobiele applicatie wilt ontwikkelen is dit erg makkelijk. Het is namelijk simpeler om een cross-platform native app te schrijven in JavaScript met React Native. Voor een ontwikkelaar is het schrijven van een React Native applicatie vergelijkbaar met het ontwikkelen van een standaard React applicatie. Een team dat al weet wat ze doen in React zou tot een snelle start moeten leiden bij het ontwikkelen van een mobiele app.

Het idee dat React Native niet goed werkt met applicaties die gebruik maken van animaties, audio en video functionaliteiten wordt op de proef gesteld door grote bedrijven. Facebook werkt aan de promotie van React Native bijvoorbeeld door hun eigen apps daarmee te bouwen.

Een grote hoeveelheid apps zijn ontwikkeld door middel van React Native. Denk hierbij aan verschillende industrieën en apps zoals: audio, bezorg apps, chat en e-commerce. Een grote hoeveelheid van deze apps hebben het publiek voor zich gewonnen met apps die uitstekend functioneren. Het kan dus in sommige gevallen wel, een goede app die niet native is.

Welke populaire apps zijn ontwikkeld met React Native?

SoundCloudPulse

SoundCloudPulse is een app voor mensen die muziek maken. Deze app kan kan worden gebruikt als je muziek of podcasts maakt. Je kunt muziek en podcasts op eenvoudige wijze beheren en je hebt toegang tot een actieve gemeenschap op dit platform.

Het team van ontwikkelaars van SoundCloudPulse geven aan dat ze een goede ervaring hebben gehad met React Native. In het begin hadden ze echter wel hun bedenkingen. React Native was net een jaar oud en dit zou een aantal risico’s met zich mee brengen. Achteraf gezien is het project goed verlopen. Vooral de mogelijkheid dat alles in-house gedaan kan worden en dat de laatste versie van de app goed functioneerde inclusief animaties.

Walmart app

Door middel van React Native heeft het Walmart app team hun applicatie weten te verbeteren voor beide platformen. Door gebruik te maken van cross-platform hebben ze een codebase kunnen ontwikkelen dat voor 95% gelijk is aan elkaar. Hiermee hebben de ontwikkelaars veel tijd kunnen besparen.

Discord

Discord is nog een voorbeeld van een app dat gebaseerd is op React Native en hiermee een vloeiende performance heeft weten te bereiken. Met de app is het erg makkelijk om tussen teams te wisselen en hiermee de historie van gesprekken. Discord maakt gebruik van chat en spraakoproepen. Spraakoproepen zijn met deze app net zo snel en efficiënt als chat interactie.

Uber Eats

Uber Eats is een platform voor on-demand bezorging van eten. De ontwikkelaars van Uber hebben onlangs hun ideeën gedeeld over het gebruik van React Native met de Uber Eats applicatie. Hun ervaring was erg positief.

Waarom is React Native voordelig voor Uber? Met de bestaande technologie van hun applicaties Uber was het mogelijk om veel functionaliteiten en technologie te hergebruiken. Hun grootste probleem voor Uber Eats was om een dashboard voor de restaurants te ontwikkelen. Als eerste was het dashboard geschreven voor web, maar hiermee ontstaan een aantal problemen voor de gebruikers. Zo is het niet mogelijk om gebruik te maken van geluidsnotificaties met web. Het Uber team heeft toen besloten om React Native te gebruiken, zodat ze toch van deze functies gebruik kunnen maken. Ondanks dat maar voor een gedeelte gebruik is gemaakt van het React Native Framework zijn de ontwikkelaars van Uber Eats erg enthousiast en erg optimistisch voor wat de toekomst kan brengen.

Cross-platform apps hebben zich ontwikkeld in iets dat we niet zagen aankomen. Het is mogelijk om gebruik te maken van animatie en touch functies en er toch voor kunnen zorgen dat de apps aanvoelen als native apps.

Ondanks dat cross-platform apps moeten oppassen voor native apps zijn sommige cross-platform apps erg interessant voor bedrijven van elke grootte. Apps die ontwikkeld zijn met React Native kunnen voordelen bieden voor B2B of een creatieve start-up. We raden dan ook zeker aan om ook React Native mee nemen in de overweging als je een app gaat bouwen.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.