Wat is Flutter?

Flutter is een open-source framework voor hybride app ontwikkeling, ontwikkeld door Google.

Flutter maakt gebruik van de Dart-programmeertaal en stelt ontwikkelaars in staat om apps te maken met hoge prestaties, soepele animaties en een moderne look & feel. Het heeft ook een rijke bibliotheek met UI-componenten en stijlrichtlijnen volgens Material Design, wat het ontwikkelproces snel en eenvoudig maakt.

Met Flutter kun je ontwikkelen voor verschillende platformen met één codebase en maak je gebruik van een native bridge om de integratie met de platform-specifieke functies van het besturingssysteem te vergemakkelijken. Dit bespaart tijd en middelen, aangezien je niet meerdere codebases hoeft te onderhouden.

Flutter biedt ook veel flexibiliteit en de mogelijkheid om te experimenteren, aangezien ontwikkelaars de layout van de app kunnen aanpassen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Dit zorgt voor een goede gebruikerservaring en de mogelijkheid om unieke en opvallende apps te ontwikkelen.

Kortom, Flutter is een veelzijdige en efficiënte oplossing voor app ontwikkeling en wordt steeds populairder onder ontwikkelaars en bedrijven. Het is een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een snelle en eenvoudige manier om high-performance hybride apps te ontwikkelen voor verschillende platformen.

Nadelen van Flutter

  1. Google heeft een historie waarin ze zeer vaak stoppen met projecten (zie bijvoorbeeld Google: Stadia, AngularJS, App Maker of Google+), zie de website killedbygoogle.com voor een uitgebreide lijst. Het risico is er dus altijd dat Flutter opeens stopt. Met als gevolg dat je alsnog alles moet ombouwen naar een native app.
  2. Nog niet zo bekend: Flutter is een relatief nieuw platform en heeft nog niet dezelfde aanwezigheid en volwassenheid als andere app-ontwikkelplatforms.
  3. Beperkte bibliotheek: Hoewel de bibliotheek van Flutter snel groeit, is het nog steeds zeer beperkt in vergelijking met native platformen en moeten ontwikkelaars soms zelf componenten schrijven.
  4. Grotere app-grootte: Flutter-apps zijn over het algemeen groter dan apps gebouwd met andere platformen, wat bijdraagt aan langere downloadtijden en grotere opslagvereisten op de apparaat van de gebruiker.
  5. Prestaties: Hoewel Flutter goed presterende apps kan produceren, kunnen sommige complexe animaties en UI’s problemen opleveren, vooral op oudere apparaten.

Voordelen van Flutter

  1. Een van de belangrijkste voordelen van Flutter is dat het ontwikkelaars in staat stelt om ‘write once, run anywhere’ applicaties te creëren. Dit betekent dat je dezelfde codebase kunt gebruiken om applicaties te ontwikkelen voor verschillende platforms, zoals iOS, Android en zelfs web en desktop, waardoor je tijd en middelen kunt besparen.
  2. Flutter biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om soepele en vloeiende gebruikersinterfaces te creëren met hoge framesnelheden.
  3. Gemak waarmee je complexe UI’s kunt bouwen in Flutter is een pluspunt.
  4. Flutter heeft ook een actieve en groeiende community, wat betekent dat er voortdurend nieuwe pakketten en bibliotheken worden ontwikkeld. Hierin schuilt ook een nadeel, want je moet dus wachten tot bepaalde bibliotheken beschikbaar worden gemaakt, als ontwikkelaars er überhaupt al aan beginnen.

Flutter kan zeker wel een oplossing zijn voor een app vraagstuk, vooral als het gaat om simpele apps die niet al te veel technische vereisten hebben. Het verschil met een native app zit hem dus vooral in de mogelijke technieken en gebruikersgemak wat bij native apps beter is.

Waarom bestaat Flutter?

Flutter is gecreëerd om een oplossing te bieden voor de uitdagingen van cross-platform app ontwikkeling. Voordat Flutter bestond, moesten ontwikkelaars voor elke specifiek platform (iOS, Android, web, etc.) aparte codebases creëren en onderhouden. Dit was een tijdrovend en kostbaar proces. Flutter werd ontwikkeld om dit probleem te verhelpen en maakt het mogelijk om apps te bouwen voor meerdere platformen met slechts één enkele codebase.

Wat is een Flutter developer?

Een Flutter ontwikkelaar is een software ontwikkelaar die gespecialiseerd is in het gebruik van het Flutter framework voor het ontwikkelen van applicaties. Deze ontwikkelaars maken gebruik van de Dart-programmeertaal (de programmeertaal die door Flutter wordt gebruikt) en hebben kennis van hoe ze moeten werken met Flutter’s widget-gebaseerde architectuur. Ze hebben ook ervaring met het bouwen van applicaties voor meerdere platformen (iOS, Android, web, enz.) met één codebase.

Waarom zou je voor Flutter kiezen?

Er zijn verschillende redenen om voor Flutter te kiezen. Een van de belangrijkste is de efficiëntie die het biedt door middel van de ‘write once, run anywhere’ aanpak, waardoor het mogelijk is om met één codebase apps te ontwikkelen voor meerdere platformen. Dit bespaart tijd en middelen, wat vooral waardevol kan zijn voor kleinere teams of bedrijven met beperkte budgetten.

Daarnaast biedt Flutter een rijke bibliotheek met vooraf gedefinieerde widgets, waardoor het ontwikkelen van complexe UI’s vereenvoudigd wordt. De gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om snel een applicatie te ontwikkelen en op de markt te brengen, zijn ook belangrijke voordelen van het kiezen voor Flutter.

Waarom zou je niet voor Flutter kiezen?

Hoewel Flutter een veelzijdige tool is, kan het niet altijd de beste keuze zijn voor bepaalde projecten. Als je project zwaar leunt op platformspecifieke functies, kan native ontwikkeling een betere keuze zijn. Dit komt omdat Flutter, hoewel het cross-platform is, niet altijd toegang heeft tot alle nieuwste functies die uniek zijn voor elk besturingssysteem.

Daarnaast zijn Flutter-apps over het algemeen groter en kunnen ze dus langere downloadtijden en meer opslagruimte vereisen, wat niet ideaal is voor gebruikers met beperkte ruimte op hun apparaten. Ten slotte, hoewel Flutter bekend staat om zijn hoge prestaties, kan de prestatie van complexe UI’s en animaties op oudere apparaten een uitdaging zijn. Als prestatie op oudere apparaten een belangrijk aspect is van je project, dan zou een ander framework wellicht beter passen.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.