Wat is een Native App?

Een mobiele applicatie die specifiek voor een bepaald besturingssysteem (bijv. iOS, Android) ontwikkeld is.

Hierdoor is de app beter geoptimaliseerd voor het gebruik op het specifieke apparaat, waardoor de gebruikerservaring (UX) sneller, soepeler en soms zelfs visueel aantrekkelijker is.

Een native app zal nagenoeg altijd een betere gebruikerservaring bieden en meer functies kunnen ondersteunen dan een cross-platform app, dus het is belangrijk om de keuze voor een native app zorgvuldig te overwegen in het licht van de specifieke eisen van de app. Zeker als je aan de gang gaat met IoT toepassingen of (Bluetooth) connecties met apparaten is native bijna altijd de betere keuze.

In tegenstelling tot web apps en hybride apps, die in HTML, CSS en JavaScript worden gebouwd, worden native apps gebouwd met programmeertalen die specifiek zijn voor het mobiele besturingssysteem, zoals Swift of Kotlin.

Een van de voordelen van native apps zijn de prestaties. Omdat de apps specifiek zijn gemaakt voor het mobiele besturingssysteem, kunnen ze zich aanpassen aan de hardware van het apparaat en profiteren van de mogelijkheden die het besturingssysteem biedt. Hierdoor zijn native apps snel, gebruiksvriendelijk en soepel in gebruik.

Een ander voordeel is de toegang tot de sensoren en functies van het apparaat. Native apps hebben toegang tot de camera, GPS, notificaties en andere hardware– en software-mogelijkheden van het apparaat. Hierdoor kunnen ze specifieke, gerichte functionaliteiten bieden die web apps en hybride apps niet kunnen.

Voordelen van een native app:

  • Hogere gebruikerservaring: Doordat de app specifiek voor het apparaat ontwikkeld is, is de gebruikerservaring sneller en soepeler dan bij andere soorten apps.
  • Toegang tot mobiele functionaliteiten: Native apps hebben toegang tot specifieke mobiele functionaliteiten, zoals de camera, GPS en sensoren op het apparaat.
  • Beter presterend: Native apps zijn in staat om beter te presteren en grotere hoeveelheden gegevens sneller te verwerken dan bijvoorbeeld hybride of web-apps.

Bovendien is de gebruikerservaring (UX) van native apps vaak beter dan die van web apps of hybride apps. Omdat ze specifiek zijn gemaakt voor het mobiele besturingssysteem, kunnen ze de User Interface (UI) en interactieve elementen optimaliseren. Hierdoor krijgt de gebruiker een echt mobiele ervaring, die meer gericht is op de specifieke mogelijkheden van het apparaat.

Wij, Glamorous Goat, richten ons alleen op het bouwen van échte premium apps. Dit betekent dat wij alleen native apps bouwen, voor een optimale kwaliteit.

Heb jij meer informatie of handvaten nodig, of ben jij op zoek naar iemand die jou kan ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw app? Neem dan een kijkje bij:

Of: neem vooral contact met ons op!

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.