Wat is een Besturingssysteem?

Een besturingssysteem (ook wel Operating System, OS) is de basis van elke computer en mobiele apparaat. Het is het software-systeem dat beheert hoe software-toepassingen en hardware-apparaten met elkaar communiceren.

Er zijn veel verschillende besturingssystemen, waaronder:

Het gebruikte besturingssysteem is van belang bij app ontwikkeling, omdat apps specifiek moeten worden ontwikkeld voor elk besturingssysteem waarop ze willen worden uitgevoerd. Deze ontwikkeling wordt gedaan binnen aparte ontwikkelomgevingen, van de het desbetreffende besturingssysteem. Voorbeelden van ontwikkelomgevingen zijn:

Een app ontwikkeld voor iOS zal niet zonder aanpassingen op een Android-apparaat kunnen worden uitgevoerd, of andersom.

Hoewel besturingssystemen van Windows en Android over het algemeen alles-omvattend zijn, maakt Apple onderscheid tussen verschillende besturingssystemen binnen hun software. Deze verschillende systemen zijn gericht op toepassingen op specifieke apparaten.De belangrijkste hiervan zijn:

De keuze voor een specifiek besturingssysteem is afhankelijk van de doelgroep, de functies die de app moet bieden en de beschikbare middelen voor ontwikkeling en onderhoud.

Besturingssystemen bevatten ook een aantal ingebouwde hulpmiddelen, zoals de Graphical User Interface (GUI) en de Command Line Interface (CLI), die ontwikkelaars helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van apps.

Het is belangrijk om te onthouden dat besturingssystemen continu evolueren en bijgewerkt worden om de prestaties, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, en ontwikkelaars moeten daar rekening mee houden bij het ontwikkelen en onderhouden van apps.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.