Wat is een Graphical User Interface (GUI)?

Een Graphical User Interface (GUI) is het visuele deel van een app waarmee een gebruiker de app kan bedienen.

Het is het grafische onderdeel van de User Interface (UI) waar de gebruiker de app mee aanstuurt. Bijvoorbeeld: knoppen, foto’s, tekst en andere elementen die op het scherm verschijnen. Naast de Graphical User Interface (GUI), bestaan ook de onderdelen ‘Multimodal Interface‘ en ‘Command Line Interface’. Het doel van een UI is om het gebruiken van een app makkelijker en toegankelijker te maken voor de gebruiker.

Met behulp van een GUI kan een ontwikkelaar de interface van de app bepalen en deze op een manier ontwerpen die logisch en gebruiksvriendelijk is voor de gebruiker. Hierdoor krijgt de gebruiker een beter begrip van de app en weet hij of zij snel hoe de app werkt.

Een goed ontworpen GUI is belangrijk omdat dit de gebruikerservaring van de app sterk beïnvloedt. Als de interface logisch en gebruiksvriendelijk is, is de kans groter dat de gebruiker de app vaker zal gebruiken en waarderen. Aan de andere kant, als de GUI verwarrend of ingewikkeld is, zal de gebruiker waarschijnlijk snel afhaken en de app niet meer gebruiken.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.