Wat is Windows Phone?

Windows Phone is een besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft voor smartphones en mobiele apparaten.

Het werd gelanceerd in 2010 als opvolger van Windows Mobile en was ontworpen om te concurreren met iOS en Android. Het had een klein marktaandeel, wat ertoe leidde dat het besturingssysteem is stopgezet.

Het besturingssysteem had een unieke gebruikersinterface die bekend stond als de ‘Metro’-interface, die later werd omgedoopt tot ‘Modern’ en uiteindelijk werd vervangen door het Windows 10 Mobile-ontwerp.

Voor ontwikkelaars bood Windows Phone een software-ontwikkelingskit (SDK) genaamd de Windows Phone SDK, die tools bevatte om native apps te ontwikkelen voor het platform. Ontwikkelaars konden apps bouwen met behulp van programmeertalen zoals C# en Visual Basic, en gebruikmaken van de XAML-gebruikersinterface-taal om de app-interface te ontwerpen. De SDK bevatte ook emulators waarmee ontwikkelaars hun apps konden testen op verschillende schermformaten en resoluties.

Windows Phone ondersteunde ook de ontwikkeling van Universal Windows Platform (UWP) -apps, die konden worden geïnstalleerd en uitgevoerd op verschillende Windows-apparaten, waaronder desktops, tablets en Xbox One-consoles. Ontwikkelaars konden UWP-apps bouwen met behulp van dezelfde programmeertalen en tools als Windows Phone-apps, waardoor het gemakkelijker was om apps te ontwikkelen voor meerdere apparaten.

Windows Phone had een relatief klein marktaandeel in vergelijking met iOS en Android, wat voor ontwikkelaars betekende dat de doelgroep voor hun apps beperkt was. Bovendien was het ecosysteem van Windows Phone-apps beperkt in vergelijking met de app-winkels van Apple en Google, waardoor het moeilijker was om een winstgevende app te bouwen. Dit leidde uiteindelijk tot het stopzetten van Windows Phone door Microsoft in 2017, waardoor ontwikkelaars geen nieuwe apps meer konden bouwen voor het platform.

In plaats daarvan heeft Microsoft zich gericht op het bouwen van apps voor andere platforms, zoals iOS en Android, door middel van ontwikkelingsomgevingen zoals Xamarin en Visual Studio. Hiermee kunnen ontwikkelaars native apps bouwen voor zowel iOS als Android met behulp van dezelfde tools en programmeertalen als voor Windows Phone, wat zorgt voor meer flexibiliteit en de mogelijkheid om apps te bouwen voor een groter publiek.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.