google material design: wat is het en hoe werkt het

Google Material Design: Wat is het en hoe werkt het?

Ontwerpen is een echte ontdekkingstocht, het is niet een kwestie van verzinnen maar een kwestie van intuïtie. Google Material Design moet de Android developer hierbij helpen. Een goed design is een evenwicht tussen uiterlijk en functie. In het ontwikkelingsproces is het ontwerpen van een app de kern omdat het de visie en het doel van de designers laat zien. Zoals Hillman Curtis zei: “Het doel van de designer is om te luisteren, observeren, begrijpen, sympathiseren, inleven, synthetiseren, en inzichten verzamelen zodat hij of zij in staat is het ‘onzichtbare zichtbaar te maken’”.

Wat is Google Material Design

Met deze punten in gedachte heeft Google Material Design gelanceerd. Dat is een soort design taal om effectief mobiele apps te kunnen bouwen. Onlangs heeft Google, met Google Material Design een suite van tools uitgebracht. Dit zorgt voor het stroomlijnen van de manier waarop teams werken, ontwerpen en apps bouwen. Deze tools kun je vinden op Google’s material.io link. In dit bericht bespreken we de mogelijkheden.

1. Galerij – De plek waar ontwerpen worden samengevoegd en versimpeld

Bij een ontwerp zijn doorgaans meerdere mensen betrokken. Het is daarom vaak een hele klus om iedereen er bij te houden. Belangrijk is dus dat iedereen een helder beeld heeft van wat er gaande is. De Gallery tool van Google helpt je hier bij. Met de Gallery tool uploaden designers verschillende iteraties van de app op internet en delen ze dit met wie ze willen. Bezoekers kunnen dit dan bekijken en commentaar geven op het design van de app. Deze interactieve manier van communiceren tussen designers, ontwikkelaars en gebruikers helpt bij het effectief en gebruikers-vriendelijk maken van de app. Sterker nog, de galerij is een simpele link in material.io en niet een lastige PDF of Dropbox map. Op deze manier is deze dus makkelijk toegankelijk.

2. Stage – Maakt het app bouwen een dynamische ervaring

Ontwerpers van Pixate en Form tools hebben nu de Stage tool voor het bouwen van een digitale ervaring. Het laat het prototype proces sneller gaan en maakt het mogelijk voor app makers om een app in een demo omgeving uit te proberen. Met deze app heeft de uploader van de app controle over wie de app kan zien en ook welke elementen van de app zichtbaar zijn.

3. Remixer – Maakt app upgrades simpel

De Remixer tool geeft designers die onderwerp zijn de mogelijkheid om elementen van het prototype van de app te verfijnen. Ze kunnen het UI design van de app aanpassen, net als het kleuren palet en de animaties in hun app. Dit kan zowel vanaf een computer als een mobiel apparaat. Dit is een perfecte tool voor drukke ontwerpers die veel onderweg zijn.

4. Resizer – Het testen hoe een app reageert op breekpunten van materiële ontwerpen

Een app kan door iedereen op elke manier gebruikt worden. Een gebruiker kan de app bijvoorbeeld openen op een telefoon of via VR, hem besturen met een muis of door bewegingen, met de nieuwste of juist oudere technologie. Daarom moet je app dit allemaal aankunnen. Dit is best veel gevraagd maar gelukkig geeft Google, met materiaal design een leidraad langs verschillende breekpunten, responsieve roosters, oppervlakkige gedragingen en UI patronen. De Resizer tool is een interactieve tool om de effectiviteit te testen. Je kunt ook gesprekken tussen ontwerpers, ontwikkelaars en belanghebbende houden om een responsievere UI te maken.

5. Waarom Material Designs?

Ondanks dat er talloze ontwerp software en tools op de markt zijn is Material Designs van Google uniek omdat het gebruik maakt van de mogelijkheid van het laten bekijken door verschillende gebruikers. Material Design heeft veel voordelen zoals dat het gebruikersgedeelte van een app, die gemaakt is met Material Designs, strak en onopvallend is. Omdat Google apps wereldwijd gebruik worden zal elke ontwerpen de UI snappen en mee kunnen werken.

Mooi uitgewerkte stijlen en consistente principes die terug komen in alle apps die gemaakt zijn met Material Designs maken het makkelijk om met Material Designs te werken, zelfs voor de wat onervaren ontwerper. De richtlijnen zijn duidelijk.

Material Designs neemt aan dat alle elementen in een app virueel zijn. Ze reageren dus op muisklikken en aanraking waardoor gebruikers een ervaring krijgen alsof ze interacteren met een echt object.

Digitale elementen zijn zo ontworpen dat ze rekening houden met wat een element in de echte wereld zou oen. Daarom is Material Design zo veel meer dan een simpel ontwerp.

Conclusie

Volgens Google “Dagen we onszelf uit om visuele taal voor onze gebruikers te maken, dat klassieke principes van een goed design samenvoegt met de innovatie en mogelijkheid van de technologie en wetenschap. Daar staat Google Material Design voor.”
En moet je kijken hoe goed dat gelukt is!


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.