Wat is Material Design?

(Google) Material Design is een ontwerpstijl en set van richtlijnen voor gebruiksvriendelijke en esthetische digitale producten en User Interfaces (UI), ontwikkeld door Google.

Het richt zich op consistentie, duidelijke navigatie en feedback, en visuele diepte en beweging om interactie te bevorderen. Het is vergelijkbaar met de Human Interface Guidelines (HIG) van Apple, maar dan gericht op Android.

Binnen app ontwikkeling is het gebruik van Material Design een hulpmiddel voor ontwikkelaars om de look en feel van hun app te bepalen en gebruikers een vertrouwd gevoel te geven bij het gebruiken van de app. Het stelt richtlijnen voor bijvoorbeeld kleuren, typografie, icoonontwerp, animaties.

Door de richtlijnen van Material Design te volgen, kunnen ontwikkelaars de gebruikservaring (UX) verbeteren en de app een professionele en moderne uitstraling geven. Het is ook mogelijk om de stijl aan te passen aan de specifieke noden van de app, zolang de basisprincipes van Material Design behouden blijven.

Material Design is beschikbaar voor verschillende platformen, waaronder Android en webapplicaties, en wordt door veel populaire apps gebruikt, waaronder Gmail en Google Maps, maar ook andere (niet-Google) apps.

Meer lezen over Material design? Lees dan onze uitgebreide blog ‘Google Material Design: Wat is het en hoe werkt het?‘.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.