Richtlijnen voor app ontwerp

Richtlijnen voor een goed app ontwerp

Zijn er belangrijke richtlijnen voor een goed app ontwerp? Indien deze er zijn, welke richtlijnen zijn er dan?

Dat is iets wat veel mensen zich afvragen wanneer ze een app aan het ontwikkelen zijn en het aankomt op het design van de app.

Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel aangezien er meerdere vragen samenhangen die beantwoord moeten worden. We zullen de vraag omtrent de ontwerpkosten versimpelen en opsplitsen in verschillende delen. Deze vragen worden verder in het artikel behandeld.

Het ontwerp van een app kan worden omschreven als een combinatie van technologie en kunst die een goede indruk moeten achterlaten bij de gebruiker. De eerste indruk van de gebruiker is hierbij zeer belangrijk.

Een van de grote verschillen tussen een slechte en goede applicatie is een goede User Experience (UX). De User Experience is belangrijk aangezien dit het onderscheidende vermogen is van een app.  Potentiële gebruikers hebben hoge verwachtingen van hun mobiele apps. Denk hierbij aan: hoe snel is de app, is de app makkelijk in gebruik, hoe ziet de interface eruit, etc. Deze hoge verwachtingen nemen in de toekomst alleen nog maar toe.

Richtlijnen voor een goed ontwerp

We zullen als eerste kijken naar een aantal richtlijnen voor een app ontwerp die er voor zorgen dat jouw app er fantastisch uitziet en makkelijk in gebruik is.

Verminderen van handelingen

Om het aantal handelingen die de gebruiker moet verrichten te verminderen is het goed om zelf door de app heen te lopen. Let op de dingen die veel moeite kosten voor de gebruiker zoals het maken van keuzes of het invoeren van informatie. Vervolgens ga je op zoek naar alternatieven voor deze handelingen die je hebt genoteerd. Bij de invoer van informatie kan gedacht worden aan een save functie, zoals een “Smart Default” instelling. Op deze manier hoeft de gebruiker niet elke keer zijn gegevens opnieuw in te voeren.

Verschaf niet te veel informatie

Ervoor zorgen dat je niet te veel informatie verschaft is erg aan te raden. Op deze manier kun je het ontwerpproces van jouw applicatie versimpelen. Met te veel informatie in de mobiele app interface biedt je teveel informatie aan de gebruiker die misschien zelfs overbodig en totaal niet van belang is.

Voor zowel mobiele als desktop apps moet je ervoor zorgen dat dit onderdeel zo snel mogelijk wordt aangepakt. Op deze manier verbeter je het ontwerp van jouw app aangezien elke knop, afbeelding, icoon of functie die wordt toegevoegd aan de app zorgt voor meer complexiteit. Door dit toe te passen verwijder je dingen die niet perse nodig zijn voor jouw app en wordt de weergegeven informatie duidelijker voor de gebruiker.

Verminder de cognitieve belasting

De cognitieve belasting verwijst naar de hoeveelheid inspanning voor de hersenen om gebruik te kunnen maken van de app. Het menselijke brein heeft een beperkt uithoudingsvermogen. Als een app teveel informatie aanbiedt kan het de gebruiker overweldigen met als resultaat dat de app wordt verlaten. Als app designer is het jouw verantwoordelijkheid om de cognitieve belasting te verminderen. Zorg voor een functioneel, maar minimalistisch app ontwerp.

Kosten voor het mobiele app ontwerp

In dit onderdeel zullen we kijken naar de kosten voor het mobiele app ontwerp. Er zijn veel werkzaamheden nodig voor het ontwerpen van een app. Denk aan: het logo, de designs, iconen, UX/UI ontwerp, grafisch ontwerp enzovoort.

Als je benieuwd bent naar de kosten voor mobiele app ontwikkeling kan je meer hierover lezen in het volgende artikel “De kosten van app ontwikkeling uitgelegd”.

Laten we eens kijken naar de kosten voor het ontwerpen van een app voor Android en iOS. Over het algemeen zijn deze kosten te berekenen op basis van twee punten:

  • Geografische locatie
  • De moeilijkheidsgraad van het project

Geografische locatie

De ontwerpkosten variëren per locatie. Het verschil in kosten is erg zichtbaar mede door het gehanteerde uurloon in westerse landen. Als voorbeeld zijn er veel mensen die daarom kiezen om app design uit te besteden aan een land zoals India omdat daar de personeelskosten veel lager zijn.

Landen zoals Engeland of de Verenigde Staten kunnen een uurloon tussen de $50 en $150 vragen. Als je voor deze optie kiest ben je duizenden dollars kwijt voor een goed functionerende mobiele app.

Moeilijkheidsgraad

Naast de locatie is de complexiteit van een project voor het ontwerp van een mobiele of web app erg belangrijk. De kosten van het ontwerp zijn afhankelijk van de complexiteit van je app.

Bijvoorbeeld als jouw Android/iOS mobiele app geen animaties of andere complexe functies nodig heeft. De hoeveelheid tijd en dus ook kosten voor het app ontwerp zullen dan veel lager zijn.

ROI van mobiele app ontwerp

In de industrie van mobiele en webapplicaties speelt de Return on Investment (ROI) een cruciale rol. Tot nu toe zijn we redelijk bekend met de rol van de ROI in de ontwikkelingsfase van een app. Een aantal apps worden echter geen succes, omdat er niet geïnvesteerd wordt in het ontwerp van de app.

Wat we hiermee proberen te zeggen is dat het altijd makkelijker is om problemen in een vroeg stadium op te lossen. Als je hier te lang mee wacht kan een klein probleem veranderen in een groot probleem. Door gebruik te maken van ROI in het app ontwerp kunnen deze problemen worden verholpen door een ontwerp prototype voor de app te ontwerpen.

Op een gegeven moment is jouw app klaar om ingezonden te worden naar de app store, of in ieder geval het ontwikkelingsgedeelte. Het ontwerp segment is waarschijnlijk gemiddeld. Wat je dan kunt doen is meer tijd en geld investeren in het ontwerp van jouw app. Dit is waarschijnlijk een lastige keuze, maar voor sommige apps is dit het wachten waard.

Dit kan zo zijn omdat de gebruiker pas echt de volledige waarde van jouw mobiele app ervaart wanneer er een perfecte interactie tussen app en gebruiker is. Zonder een goed ontwerp kan dit namelijk ervoor zorgen dat gebruikers hun interesse verliezen en de app zullen verwijderen.

Als je ervoor wilt zorgen dat een bestaande app goed presteert in de markt heb je misschien een nieuw app ontwerp nodig. Het ontwerp moet namelijk aansluiten op de voorkeur en vereisten van het publiek dat je probeert aan te trekken. Deze strategie zal ervoor zorgen dat jouw app een boost krijgt voor het terugkeren op de markt.

Hoe ontwerp je een app?

Het ontwerpen van een app vereist een goed begrip van de gebruikersbehoeften, doelgroep en de context waarin de app zal worden gebruikt. Het proces begint vaak met onderzoek en ideevorming, waarin je duidelijk definieert wat je app zal doen en voor wie. Van daaruit ga je schetsen en wireframes maken om de basislayout en functies van de app te bepalen. Dit wordt gevolgd door het creëren van high-fidelity prototypes die de look and feel van de uiteindelijke app simuleren. Het is ook belangrijk om je ontwerpen te testen met echte gebruikers om problemen te identificeren en verbeteringen aan te brengen voordat je de definitieve ontwerpen doorgeeft aan je ontwikkelteam.

Hoe maak je een app gebruiksvriendelijk?

Een gebruiksvriendelijke app is intuïtief en gemakkelijk te navigeren. Dit kan bereikt worden door het volgen van gevestigde ontwerpprincipes en -normen. Een consistente lay-out, duidelijke labels, voldoende witruimte en goed geplaatste oproepen tot actie dragen allemaal bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Het is ook belangrijk om rekening te houden met toegankelijkheid, zodat je app bruikbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Dit betekent bijvoorbeeld het zorgen voor voldoende kleurcontrast en het bieden van alternatieven voor gebaren-gebaseerde navigatie voor mensen met beperkte mobiliteit.

Hoe maak je een app aantrekkelijk?

Het visuele ontwerp speelt een grote rol in hoe aantrekkelijk een app is. Dit omvat kleuren, typografie, beelden en animaties. Kies kleuren en lettertypen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook de tone of voice van je merk weerspiegelen. Gebruik afbeeldingen en animaties om de gebruikerservaring te verlevendigen en te verbeteren, maar pas op dat je niet overboord gaat en de app onnodig complex maakt. Overweeg ook om gebruik te maken van micro-interacties, zoals subtiele animaties of geluidseffecten als reactie op de gebruikersactie, om je app meer boeiend en bevredigend te maken. Vergeet tenslotte niet dat aantrekkelijkheid ook betekent het voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de gebruiker, dus zorg ervoor dat je app doet wat het belooft op een betrouwbare en efficiënte manier.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.