product design

Hoe UI en UX ontwerpers samen Product Design vormen

Iedereen is bekend met de term “product”. Een product is daardoor tastbaar en kan vaak worden gevonden in een retail winkel.

Echter is tegenwoordig de scope van de term “product” veranderd en is het nu ook van toepassing op digitale producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Android of iPhone app development waarbij alle eigenschappen worden weergeven die van toepassing zijn op moderne producten.

Apps zijn een van de meest effectieve manieren waarmee gebruikers in contact kunnen komen met verschillende bedrijven over de wereld. Dat zie je onder andere als je een vliegticket koopt, het laatste nieuws bekijkt of met familie aan de andere kant van de wereld praat. Dit alles is mogelijk door apps te gebruiken.

Wanneer je een fantastische app wilt ontwikkelen is het design een van de belangrijkste eigenschappen waar dus veel zorg en tijd aan besteed moet worden. Door de jaren heen zijn we op een punt gekomen waar product design heel erg belangrijk is geworden.

Product design is een van de zaken die helpen om je op voorsprong te zetten tegenover je concurrenten. Het design zorgt ervoor dat jouw gebruikers op gemakkelijke wijze de app kunnen gebruiken.

We zijn nu op het punt aangekomen om app design te zien als onderdeel van product design in plaats van UI/UX. Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat precies het verschil is tussen die twee termen? Laten we hier naar kijken.

UX (User Experience) Designer

De taakomschrijving van een UX Designer is om te controleren hoe een product werkt en aanvoelt. Kortom er moet gezorgd worden dat gebruikers interactie zo soepel en makkelijk mogelijk verloopt. Ze kijken naar app design vanuit het oogpunt van de gebruiker. De UX Designer begrijpt tegen welke problemen een gebruiker aan loopt en probeert deze problemen op de volgende manieren te verhelpen:

  • Formuleert verschillende product instellingen en creëert patronen van interactie
  • Gebruikt verschillende methoden om een product te testen en observeert de activiteit van gebruikers. (A/B testing, eye-tracking, email surveys, etc.)
  • Maken van een interface en het bouwen van product logica via wireframes

UI (User Interface) Designer

UI designers richten hun focus op hoe het product er uit ziet. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van pagina’s en elementen van de app waar de gebruiker mee in contact komt. Het doel van de UI Designer is om ervoor te zorgen dat de user interface die is ontwikkeld door de UX Designer daadwerkelijk goed werkt en er goed uit ziet. Voorbeelden hiervan zijn: de style guide, visual language en alle andere elementen die onderdeel zijn van het product.

Product Designer

Een product designer is een term die gebruikt wordt voor alle hierboven genoemde activiteiten. Dit is iemand die verantwoordelijk is voor hoe het product er uit ziet en hoe het voelt om te gebruiken. In andere woorden zorgt de product designer er voor hoe een bepaald UX onderdeel zou moeten werken.

Design Evolution

Design heeft veel te maken hoe vindingrijk een bepaalde persoon is. Er is dus een positieve trend van designers die veel verschillende taken op zich nemen tijdens de product ontwikkeling. De volgende punten helpen dit fenomeen beter te begrijpen:

Design thinking

Design thinking is de laatste ontwikkeling die helpt goede producten te ontwikkelen. Er wordt ook met name gezorgd voor end-to-end product ontwikkelingsoplossingen. Wanneer het neerkomt op het ontwerpen van producten (en dus apps) is het belangrijk dat de designers de bedrijfsdoelen scherp blijven toetsen. Vervolgens moeten ze een product ontwikkelen dat bestaat uit de volgende fases:

Inleven

Dit bestaat dan ook uit onderzoek naar de behoefte en wensen van jouw gebruikers.

Definiëren

Gebaseerd op jouw onderzoek bekijk je de problemen waar jouw gebruikers tegen aan lopen. Ga daarom op zoek naar knelpunten en verbeterpunten. Probeer hierbij in het achterhoofd te houden wat de gebruiker precies wil.

Begrip samenstellen

Maak dan gebruik van jouw skills om een lijst met potentiële oplossingen op te stellen.

Prototype

Het ontwikkelen van een prototype app helpt designers om te bepalen of ze op het juiste pad zitten of niet. Bouw een prototype om jouw oplossingen te testen. Het is mogelijk dat je tegen andere goede ideeën oploopt die je anders niet was tegengekomen.

Test

Praat met gebruikers om essentiële feedback te verzamelen over jouw product. Dit zal zeker helpen om te bepalen of jouw ideeën goed zijn en om betere oplossingen te ontwikkelen.

1. Implementeren

De laatste stap is om al jouw tijd en energie in te zetten. Zorg ervoor dat jouw oplossingen daadwerkelijk het probleem van de gebruikers op lost.

2. Samenwerken

Veel bedrijven proberen hun designers en andere teams veel meer te laten samenwerken. Dit zorgt voor een betere kwaliteit waarbij iedereen streeft naar een innovatieve mobiele app.

3. Continue verbeteringen

Het verbeteren van digitale producten stopt eigenlijk nooit. Je zult alleen grote knelpunten van jouw product tegenkomen wanneer de app daadwerkelijk is gelanceerd. Om de app een success te laten zijn en daarnaast ook blijven is het belangrijk dat je deze continu verbeterd.
Het is hierbij belangrijk dat je steeds gebruik blijft maken van de feedback die je ontvangt van jouw gebruikers. Dit process zorgt er dus voor dat je een stap voor bent op de competitie en je jouw app kan verbeteren zodat deze meer waardevol is voor gebruikers.

Conclusie

Bij product design komt veel meer kijken dan alleen user experience design. Het is daarom veel groter, waarbij de gehele ervaring van het product wordt meegenomen.

Om een goed product te ontwikkelen moet je er voor zorgen dat UI/UX designers zich ontwikkelen in competente product designers. Deze kunnen dan ook veel informatie verwerken om te zorgen dat je een goede app kunt lanceren.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.