Hoe bereken je ROI voor een (Custom) app?

Dat apps game changers kunnen zijn voor je bedrijf is duidelijk, maar hoe weet je of de investering de moeite waard is?

In een tijdperk waarin digitale transformatie essentieel is, wordt maatwerk software steeds belangrijker. Het berekenen van de Return on Investment (ROI) kan je helpen deze cruciale beslissing te nemen. Toch is het berekenen van de ROI voor custom software niet altijd eenvoudig. In deze blogpost leggen we uit hoe je dit proces kunt benaderen en welke factoren je kunt overwegen voor je business case.

Wat is ROI?

Return On Investment (ROI) is een maatstaf om de efficiëntie en effectiviteit van een investering te evalueren.

Het geeft het rendement van de investering weer, ofwel: de verhouding weer tussen de kosten en opbrengsten.

Hoewel het berekenen van de ROI een waardevolle maatstaf is voor het beoordelen van de (directe) winstgevendheid van een investering, geeft het geen volledig beeld van de business case. Ook niet-financiële KPI’s moeten worden meegenomen in de business case. Deze fungeren óók als maatstaf van de efficiëntie en effectiviteit van de app (welke op den duur ook weer invloed hebben op het financiële rendement).

Voorbeeld

Je ontwikkelt een app waarin nieuwe werknemers kunnen onboarden én waarin ze gemakkelijke hulpmiddelen kunnen vinden om hun werk makkelijker en leuker te maken, zoals onderstaand voorbeeld van werkinstructies:

Directe financiële opbrengst? Overige werknemers hoeven de onboarding nu niet meer ‘handmatig’ uit te voeren, en ze hoeven collega’s minder vaak te helpen.
Dus: Directe tijdsbesparing

Overige opbrengst? Wanneer het gemakkelijker en leuker is om het werk uit te voeren, worden team members gemotiveerd om harder te werken en zal dus ook de productiviteit verhogen.
Dus: Uiteindelijk meer ‘productie’ voor dezelfde tijdsbesteding én blije koppen!

ROI berekenen voor apps

ROI wordt berekend door de opbrengst van de investering te delen door de kosten van de investering.

De ROI wordt uitgedrukt in een percentage. Je gebruikt hiervoor de formule:

ROI = (Rendement van de investering Kosten van de investering) / Kosten van investering * 100

Bij het berekenen van de ROI voor maatwerk software is het echter cruciaal om verder te kijken dan alleen de directe financiële opbrengsten. De volledige businesscase moet ook andere voordelen omvatten. Deze meetbare en niet-meetbare voordelen zijn druk je uit in KPI’s.

Wat zijn KPI’s?

KPI’s (Key Performance Indicators) zijn indicatoren waarmee succes meet, in dit geval van je app.

Of wel: Wat wil je bereiken met je app en hoe ga je dit succes meten?

Over het algemeen kun je KPI’s opsplitsen in ‘meetbare’ en ‘niet-meetbare’ KPI’s. Om ROI te berekenen, zul je de KPI’s uiteindelijk moeten uitdrukken in geld. Dit kun je over het algemeen meten door 5 meetbare KPI’s. Wanneer je het financiële rendement hebt berekend, kun je de businesscase aanvullen met verschillende niet-meetbare KPI’s.

Voorbeelden van KPI’s

Meetbare KPI’s

Over het algemeen kun je de ROI meten met de volgende meetbare KPI’s, die gemakkelijk in financiële opbrengsten kunnen worden uitgedrukt:

 1. Sales: Verkoop stijgt na implementatie.
 2. Efficiëntie: Processen en werknemers worden efficiënter.
 3. Productie: Verhoging van productiviteit met dezelfde tijdsinvestering.
 4. Processen: Voordeel bij vergelijking van de volledige processen vóór en na implementatie.
 5. Besparingen: Directe en indirecte kostenbesparingen na implementatie.

De bovengenoemde KPI’s worden beïnvloed door specifieke factoren. De KPI ‘sales’ kan bijvoorbeeld zichtbaar zijn door ‘stijging aantal leads’ of ‘verhoging Customer Lifetime Value’. De KPI ‘efficiëntie’ kan bijvoorbeeld zichtbaar zijn door ’tijdsvermindering op afdeling x’ of ‘versnelling van oplostijd’. Het is belangrijk te bepalen welke factoren door je app worden beïnvloed en vervolgens de juiste KPI’s daaraan te koppelen.

Niet-meetbare KPI’s

 • Werknemerstevredenheid: Blije medewerkers zijn productiever en minder geneigd om het bedrijf te verlaten, wat op lange termijn kosten bespaart.
 • Klanttevredenheid: Hogere klanttevredenheid kan leiden tot verbeterde klantretentie en positieve mond-tot-mondreclame. Dit kan worden gemeten, maar de directe financiële impact is moeilijk te kwantificeren.
 • Innovatie & concurrentievoordeel: De mogelijkheid om sneller te innoveren en een concurrentievoordeel te behalen. Dit kan worden gemeten, maar de financiële impact is vaak indirect.
 • Flexibiliteit & schaalbaarheid: En app kan helpen om je als bedrijf snel aan te passen op veranderende marktomstandigheden. Dit kan uiteindelijk resulteren in bijvoorbeeld snellere time-to-market of lagere operationele kosten, maar direct financiëel voordeel is niet zichtbaar.
 • Merkwaarde & reputatie: Verbeterde merkwaarde en reputatie, zal aannemelijk resulteren in meer omzet, echter is dit niet direct zichtbaar.
 • Veiligheid & compliance: Verbeterde maatregelen en naleving kan het risico op boetes of reputatieschade verminderen. Dit is echter moeilijk financieel meetbaar.
 • Training & ontwikkeling: Ontwikkeling van medewerkers kan leiden tot betere prestaties en hogere tevredenheid. Dit kan resulteren in meer productie, maar dit is wederom niet direct meetbaar.

Hoe bereken je ROI?

Dus, ROI berekenen, waar begin je?

 1. Formuleer de doelstelling. Wat wil je bereiken met de app?
 2. Bekijk impact gebieden. Waar heeft je app (voor de rest) allemaal invloed op?
 3. Koppel KPI’s & targets. Koppel meetbare en niet-meetbare KPI’s aan de impact gebieden, en stel realistische doelen voor elke meetbare KPI.
 4. Bereken financiële opbrengsten. Bereken de financiële opbrengsten door de KPI-targets te kwantificeren in geld.
 5. Bereken de ROI. Bereken de ROI met de ROI-formule om het financiële rendement te berekenen.
 6. Formuleer de businesscase. Beschrijf alle KPI’s die de impact van de app benadrukken. Neem hierin mee de financiële ROI, maar neem ook overige voordelen mee (niet-meetbare KPI’s).

Conclusie

Het berekenen van ROI voor een custom app is een uitgebreide taak die verder gaat dan alleen het financiële plaatje. Door zowel meetbare als niet-meetbare KPI’s in de business case mee te nemen, krijg je een volledig beeld van de waarde die de app aan je bedrijf toevoegt. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen en bij het overtuigen van stakeholders van de voordelen van de investering.

Meer weten?

Sta jij op het punt de keuze te maken om te investeren? Zin om daarover met een eerlijke en kritische gesprekspartner in gesprek te gaan? We kijken naar de bredere visie en doelstellingen van jouw bedrijf en geven daarbij strategisch advies. Neem dus vooral vrijblijvend contact met ons op!

Vond je het een interessant artikel en hebben we je nieuwsgierigheid getriggerd? Of heb je behoefte aan wat meer handvaten bij het ontwikkelen van jouw app? Bekijk dan vooral:

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.