wat zijn API's en hoe kunnen ze geld besparen bij app ontwikkeling

Wat zijn API’s en hoe kunnen ze je geld besparen bij app ontwikkeling?

API’s of ook wel Application Programming Interfaces zijn in essentie een soort brug tussen wat je wilt bouwen in de app en een andere dienst. Beschouw API’s dan ook als bouwstenen voor een app. Voordat API’s gemeengoed waren bouwden ontwikkelaars van apps eigenlijk alle functies op binnen de app zelf. Vandaag de dag ligt het anders: we kunnen dankzij API’s een deel van het werk verplaatsen naar specialisten op bepaalde gebieden. Dit betekent dan ook dat dankzij API’s elke verschillende functie van een app door echte specialisten ontwikkeld is.

Een klein voorbeeldje om aan te duiden wat we bedoelen: Facebook heeft de befaamde knop om snel in te kunnen loggen: dit is een API dat het inloggen op een app sterk vereenvoudigt. Heb je ooit een SMS bericht gekregen van een app? Dan is de kans groot dat dit via Twilio gegaan is. Twilio is opgericht om het sturen van geautomatiseerde sms-berichten te vereenvoudigen. Nog een voorbeeld? Betalen via Uber is heerlijk snel, lekker eenvoudig. Je raadt het al: dat werk ook al via een API namelijk die van BrainTree Payments.

Focus

API’s laten ontwikkelaars toe om de focus te behouden op de belangrijkste kenmerken van hun app: het betekent dat ze niet alles moeten vanuit het niets zelf moeten bouwen, maar gebruik kunnen maken van de expertise van anderen. Uber is bijvoorbeeld een handige app om een rit te vinden en is geen betalingssysteem. Dat ondanks dat de app wel degelijk een perfect betalingssysteem nodig heeft om echt te werken. Hoe heeft Uber dat dan gedaan? Ze hebben de focus gehouden op het ontwikkelen van de app zelf en API’s gebruikt voor zaken als betalingen, het versturen van sms berichten en ga zo maar door. Wat deden ze zelf? De belangrijkste functies van Uber zelf: het optimaliseren van de route, het in contact brengen met elkaar, etc.

De twee populairste API’s waarmee we te maken hebben in het dagelijkse leven zijn degene die betalingen en sms’en gemakkelijker maken. Hier is een korte schets van hoe deze werken.

Betalingen via Stripe

Wil je iemand betalen voor iets binnen je app of wil je zelfs een rekening delen? Dan is Stripe een partij die daarbij kan helpen. Hoe werkt het? Er wordt een code gemaakt en enkele regels opgesteld. Stel je voor dat we iets als Uber gebruiken en vastleggen dat de chauffeur 70% krijgt en jij 30% van de prijs van een rit. Bij het einde van de rit zal Stripe dan ook de transactie volbrengen en de verdeling van de opbrengst doorvoeren. Het geld wordt in beide accounts gestort op een 2-daagse basis.

Het spreekt echter voor zich dat dit niet allemaal gratis is. Stripe rekent een vergoeding aan voor elke transactie. Bij Europese transacties is de vergoeding bijvoorbeeld 1.4% van de transactie en een flat fee van 25 cent. Daarbij heb je de keuze: de vergoeding doorrekenen op de klant als een toeslag of de prijs van Stripe laten knabbelen aan de eigen winstmarges. Lees er hier meer over.

Berichten sturen met Twilio

Wil je een mobiel nummer valideren of een herinnering sturen naar een klant via een app? Dan heb je Twilio nodig. Het komt erop neer dat Twilio een computer heeft met een toegang tot duizenden virtuele sim cards en ze via deze computer er ook berichten naartoe kunnen sturen. We zeggen tegen de API wat er gestuurd moet worden en deze doet de rest. De prijs per berichtje is aan variatie onderhevig maar in Nederland ligt die op rond de 10 cent.

Je kunt er hier meer over lezen.

Iets om in het achterhoofd te houden: service providers kunnen altijd hun API’s veranderen. Controleer dan ook vaak genoeg de werking van jouw API’s en wees er zeker van dat ze up to date zijn. Dit is de enige manier om jouw gebruikers van een probleemloze ervaring te verzekeren.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.