preview video voor ASO (wel of niet nodig)

ASO: App preview video wel of niet nodig?

Met de grote hoeveelheid apps is het voor veel nieuwkomers erg lastig zichzelf op de kaart te zetten. Dit klinkt negatief, maar het punt is dat je slim, creatief en anders moet zijn om de concurrentie voor te zijn.

Zoals je hebt gelezen in onze blog over app lancering, speelt ASO een belangrijke rol bij app marketing. Er zijn veel verschillende elementen waarmee je invloed hebt op de ranking van je app in de app stores. In deze blog focussen we op het element ‘app-preview’. We beantwoorden de vraag:

Is een app preview video wel of niet nodig?

Om deze vraag te beantwoorden, behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Wat is een app preview video?
  • App preview video vs ‘try now’ functie
  • Impact van app preview video’s op app downloads

Wat is een app preview video?

Je hebt vast en zeker wel eens een app gedownload van de app store. Wat doe als je in de app store een potentiële app hebt gevonden? Je kijkt naar de screenshots, productomschrijving, reviews en ratings om te beoordelen of deze app het downloaden waard is.

De app preview video is een vergelijkbaar middel waardoor de gebruiker een beeld krijgt van de app. Een potentiële gebruiker kan een korte video bekijken om te zien wat de app precies te bieden heeft.

De app preview video helpt gebruikers bij het kiezen van de juiste app. Alleen screenshots zijn vaak niet genoeg om de functionaliteit van de app over te brengen. Met een app preview video kan de gebruiker de app werkend zien en op basis hiervan de juiste keuze maken.

App preview video vs ’try now’ functie

Alhoewel de Google Play Store al langer gebruikt maakt van app preview video’s, heeft Apple (App Store) gewacht tot de release van iOS 8 voordat deze optie beschikbaar is gekomen.

Google Play Store

Op een gegeven moment zijn ontwikkelaars gestopt preview-video’s. Dit is omdat Google recentelijk de optie “Try Now” heeft toegevoegd. Hierdoor kan een gebruiker de app gebruiken zonder deze daadwerkelijk te installeren. Met deze optie is er beperkte toegang tot de ervaring en functionaliteit van de app. Door deze optie is er geen behoefte meer aan een app preview video.

Apple App Store

Apple heeft op dit moment geen “Try Now” functie en legt de nadruk wél op de app preview video. Het bedrijf heeft ook een pagina met richtlijnen en tips om een app preview video te maken

Impact van app preview video’s op app downloads

Het idee is goed. Zonder dat de gebruiker zijn tijd verspilt, kan je hen goed beeld geven van jouw app. Deze optie bespaart niet alleen tijd, maar geeft de ontwikkelaar ook de mogelijkheid om de gebruiker te laten zien wat de app te bieden heeft.

In de praktijk blijkt echter dat de app preview video niet altijd het gewenste effect geeft.

Het onderzoek van Anny Pratskevich ‘video preview: costly, no study confirms increase in VCR’, toont aan dat de app preview video geen significante invloed heft op het conversieratio. Ook Lior Eldon van Venture Bears komt tot dezelfde conclusie. Hij geeft aan dat video’s zelfs een negatief effect kunnen hebben op de app conversieratio’s.

Voor bovenstaande zijn twee mogelijke redenen:

  • De video was niet goed waardoor gebruikers niet geïnteresseerd raakten in de app.
  • Het bekijken van de video nam te veel tijd in beslag, die gebruikt had kunnen worden om de app direct te downloaden.

Zelf hebben wij ook nog eens gekeken naar de top 50 apps in de Apple app store. Hieruit is gebleken dat maar 22 apps gebruik maken van de app preview video. Het is verrassend dat de grote en bekende apps hier nog steeds gebruik van maken. Dit zijn vaak apps die al miljoenen gebruikers hebben.

Conclusie: moet je wel of niet een app preview video maken?

Over de vraag ‘moet ik een app preview video maken’ zijn de meningen zijn verdeeld. Sommigen zien het als negatieve invloed, terwijl anderen het zien als informatieve toevoeging.

Wij denken dat je moet beslissen op basis van je eigen situatie:

  • Als het cruciaal is dat je jouw potentiële gebruikers moet laten zien wat de app te bieden heeft, maak dan een app preview video. Als jouw app niet zo complex is en je jouw potentiële gebruiker voldoende informatie kan geven op andere manieren, doe het dan niet.
  • Heb je niet voldoende middelen om een goede video te maken? Dan kun je het beste geen video maken. Een video van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat je veel gebruikers misloopt.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.