App preview video wel of niet nodig voor een app?

Er zijn bijna 3,6 miljoen apps in de Google Play Store en 2,2 miljoen apps in de Apple App Store. Daarnaast worden er duizenden apps per week voorgelegd aan deze app stores. Het concurrentieniveau is hierdoor heviger dan ooit. Het is voor app marketing erg belangrijk dat er van alle middelen gebruik wordt gemaakt om de doelgroep te kunnen bereiken. Met de grote hoeveelheid apps is het voor veel nieuwkomers erg lastig zichzelf op de kaart te zetten. Dit klinkt negatief, maar het punt is dat je slim, creatief en anders moet denken om de concurrentie voor te zijn. Vandaag zullen we kijken naar de app preview video, hoe deze helpt met app promotie en het verkrijgen van meer downloads.

Wat is een app preview video?

Je hebt vast en zeker wel eens een app gedownload van de app store. Wat doe je vervolgens als je een potentiële app hebt gevonden? Je kijkt naar de screenshots, productomschrijving, reviews en ratings om te beoordelen of deze app het downloaden waard is. De app preview video is een vergelijkbaar middel waardoor de gebruiker een idee krijgt van de app. Een potentiële gebruiker kan een korte video bekijken om te zien wat de app precies te bieden heeft. Alhoewel de Google Play Store al langer gebruikt maakt van deze optie heeft Apple gewacht tot de release van iOS 8 voordat deze optie beschikbaar is gekomen.

De app preview video helpt gebruikers bij het kiezen van de juiste app. Alleen screenshots zijn vaak niet genoeg om de functionaliteit van de app over te brengen. Met een app preview video kan de gebruiker de app werkend zien en op basis hiervan de juiste keuze maken.

Google Play Store

Google was de eerste met het bieden van de  app preview video functie in de app store voor gebruikers en ontwikkelaars. Naast het gebruik van screenshots hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om korte aangepaste video’s te tonen omtrent de functionaliteit van de app. Op een gegeven moment zijn ontwikkelaars gestopt met het gebruik van deze functie. Dit is omdat Google recentelijk de optie “Try Now” heeft toegevoegd. Hierdoor kan een gebruiker de app gebruiken zonder deze daadwerkelijk te installeren. Met deze optie is er beperkte toegang tot de ervaring en functionaliteit van de app. Door deze optie is er geen behoefte meer aan een app preview video.

Apple App Store

Apple heeft op dit moment geen “Try Now” functie en legt de nadruk op de app preview video. Het bedrijf heeft een pagina met richtlijnen en tips om een app preview video te maken. De app store geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om een korte video te plaatsen die de werking van de app laat zien. Om te zien wat het effect van een preview video is op gebruikers hebben we gekeken naar de top 50 apps in de Apple app store. Hieruit is gebleken dat maar 22 apps gebruik maken van de app preview video. Het is verrassend dat deze grote en bekende apps hier nog steeds gebruik van maken. Dit zijn vaak apps die al miljoenen gebruikers hebben.

Impact van app preview video’s op app downloads

Het idee is goed. Zonder de gebruiker zijn tijd te verspillen kan je een goed beeld geven van jouw app. Deze optie bespaart niet alleen tijd, maar geeft de ontwikkelaar ook de tijd om de gebruiker te laten zien wat de app te bieden heeft. Dit is alleen niet altijd het geval. Veel ontwikkelaars hebben gezien dat het conversie ratio aanzienlijk is gedaald na de implementatie van de “Try Now” functie. Hier zijn twee mogelijke redenen voor. Als eerste kan het zijn dat de video niet goed was en gebruikers niet geïnteresseerd raken in jouw app. Ten tweede kan het zijn dat het bekijken van de video tijd in beslag neemt die gebruikt had kunnen worden om de app direct zelf te downloaden. Dit zijn twee cruciale factoren.

Daarnaast zijn er een aantal onderzoeken naar het effect van de app preview video’s met betrekking tot app downloads. Een voorbeeld is “Video Preview: Costly, No Study Confirms Increase in CVR” geschreven door Anny Pratskevich in Smashing Magazine. Het onderzoek toont aan dat de app preview video geen significante invloed heeft op het conversieratio. Lior Eldon van Venture Bears komt tot dezelfde conclusie en geeft aan dat app preview video’s zelfs een negatief effect kunnen hebben op de app conversieratio’s.

Moet je wel of niet een app preview video maken?

De meningen zijn verdeeld wanneer het aankomt op de app preview video’s van ontwikkelaars. Sommigen denken dat het een negatieve invloed heeft, terwijl anderen het zien als een informatieve toevoeging. Wij denken dat je moet beslissen op basis van je eigen situatie.

  • Als het cruciaal is dat je jouw potentiële gebruikers moet laten zien dat jouw app iets fantastisch heeft aan te bieden, moet je een app preview video maken. Het is hierbij wel belangrijk dat je de middelen en vaardigheden hebt om een hoogwaardige video te kunnen maken.
  • Heb je niet voldoende middelen om een goede video te maken, dan kun je het beste geen video maken. Een video van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat je veel gebruikers misloopt.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.