hoe plan je een succesvolle app lancering

Hoe plan je een succesvolle app lancering?

Lancering van een app plannen

Tegen de tijd dat je klaar bent voor de lancering van een app heb je er al vele uren ingestoken. Zo is het bedenken, plannen, programmeren en het oplossen van bugs erg belangrijk. Daarnaast heb je jouw eigen persoonlijkheid en doelstellingen in jouw nieuwe creatie gestoken. Nu wordt het tijd om jouw creatie aan de wereld te laten zien. Dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. Jouw nieuwe app moet een indruk achterlaten bij de gebruikers. Om dit process zo goed mogelijk te laten verlopen moet je klaar zijn op de dag van de release. Immers wil je zo min mogelijk stress daarbij hebben en kunnen genieten van de dag van de lancering. Het goede nieuws is dat je een lancering met weinig stress kunt hebben. Zorg dat je vertrouwen hebt in je app en dat de voorbereiding goed is. Met een goede planning wordt alles een stuk makkelijker.

Vereisten bij een lancering

Eén van de vereisten bij de lancering van een nieuwe app of grote update van een bestaande app, is dat er een grote hoeveelheid taken moeten worden gedaan die niets met het ontwikkelen te maken hebben. Het is echter wel belangrijk om deze taken te voltooien voordat de app gelanceerd kan worden. Denk aan het schrijven van een App Store omschrijving, het samenstellen van een website, media benaderen, keywords vinden en op zoek gaan naar bèta testers.

De bovengenoemde zaken moeten gedaan worden voordat de app gelanceerd wordt. Met name als een aantal van deze taken moeten worden uitgevoerd door een ander bedrijf. Veel van deze taken zijn een vereiste om de app überhaupt te kunnen aanmelden bij de App Store(s). Screenshots, logo’s en een beschrijving horen hier ook nog bij natuurlijk. Als je deze taken tijdig hebt afgerond hoef je deze niet op het laatste moment nog te bedenken, wat de kwaliteit vaak niet ten goede komt. Daarentegen kun je de app ook aanmelden bij de App Store zonder in de stress te zitten. Doordat je dan deze vereisten dan niet meer hoeft te bedenken. Voorbereiding betekent ook dat je vertrouwen hebt in je eigen app en dat je er alles aan hebt gedaan om de lancering goed te laten verlopen.

plan succesvolle app lancering

Lancering van een app gaat niet vanzelf

Wanneer je een goede en tijdige planning voor de lancering van jouw app hebt, dan ligt het succes in jouw handen en laat je niets aan het toeval over. Het helpt enorm om goede bèta testers te vinden voor jouw app. Hiermee zorg je ervoor dat de app toegankelijk is voor jouw publiek en niet alleen voor je zelf. Een goede press kit samenstellen helpt enorm om de media te overtuigen, waarom ze over jouw app moeten schrijven. Een indrukwekkende omschrijving voor de App Store zorgt er voor dat mensen die toevallig bij jouw app terecht komen begrijpen hoe de app hun leven zal verbeteren. Met een goede voorbereiding hoef je geen zorgen te maken of mensen wel begrijpen waar jouw app voor gebruikt kan worden. De bedoeling en hoe de app een gebruiker kan helpen is al duidelijk en helder gecommuniceerd.

Voorbereiding

Chaotische (en dus vaak stressvolle) app lanceringen kunnen te maken hebben met meer dingen. De app is klaar voor lancering, maar nog niemand heeft screenshots van de app gemaakt. Met de release van een nieuwe feature moet de website worden vernieuwd, maar de meeste mensen realiseren zich dit pas als de app eenmaal gelanceerd is. In het ergste geval komt de app niet door de review, omdat bèta testers een bug gemist hebben die voor een crash zorgt. Zulke dingen gebeuren, maar als er geen goede voorbereiding wordt getroffen zal dit invloed hebben op het team die achter de app staat. Niemand zit hier op te wachten natuurlijk.

Een app lancering moet plezierig zijn zonder al te veel stress. De beste app releases zijn dus ook het resultaat van een goede planning en voorbereiding. De app wordt zonder pijn en moeite geaccepteerd in de App Store, press kits zijn vernieuwd en er staat een team klaar om vragen te beantwoorden. Een goede planning staat garant voor een lancering waarvan je zelf ook kunt genieten.

Behoefte aan nog meer handvaten? Of ben je benieuwd naar nog meer tips & tricks over app lancering? Neem dan een kijkje in onze handleiding voor app ontwikkeling. Lees hier meer over app lancering.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.