Wat is Haptics / Haptic Feedback?

Haptic Feedback is een technologie die trillingen en bewegingen simuleert om gebruikers te waarschuwen of te informeren over interacties met een app of device.

Dit biedt een extra laag van beleving en feedback voor de gebruiker, waardoor ze weten of ze bijvoorbeeld een knop hebben ingedrukt of een notificatie hebben ontvangen.

Lees onder de video verder door. Liever niet verder lezen? Bekijk dan de video.

Haptische feedback wordt gebruikt in veel moderne smartphones, wearables en andere elektronische apparaten om gebruikers te informeren zonder dat ze daadwerkelijk naar het scherm moeten kijken. Hierdoor wordt de interactie tussen de gebruiker en de app of device verbeterd en gemakkelijker gemaakt.

Om haptische feedback te gebruiken bij app-ontwikkeling, moeten ontwikkelaars de juiste tools en technieken gebruiken. Sommige ontwikkelingsplatforms, zoals iOS en Android, hebben ingebouwde haptische feedback-ondersteuning, terwijl andere specifieke software-libraries vereisen voor ontwikkelaars om haptische feedback te implementeren.

Haptic Feedback Definitie

“Haptic” komt van het Griekse woord “haptikos”, wat aanraken betekent. Het wordt gebruikt in de technologische context om te verwijzen naar de perceptie van objecten door middel van aanraking. In essentie, haptische technologie streeft ernaar om tastbare feedback te geven die doet denken aan de fysieke wereld. Wanneer je bijvoorbeeld op een virtuele knop op je scherm tikt, probeert haptische feedback je het gevoel te geven dat je een echte knop indrukt.

Haptic Feedback op iPhone

Apple heeft deze technologie naar een hoger niveau getild met hun haptische feedback systeem op de iPhone, genaamd Haptic Touch. Dit systeem is geïntegreerd in het iOS besturingssysteem en biedt subtiele vibraties als feedback voor verschillende acties. Het voegt een extra laag van interactie toe, waardoor de gebruikerservaring intuïtiever en meeslepender wordt.

Werking van Haptic Touch

Haptic Touch werkt door een klein trilsignaal af te geven wanneer je langer op het scherm drukt, waardoor een secundaire actie of een submenu wordt geopend. Deze technologie is afhankelijk van een geavanceerde trilmotor, die Apple de Taptic Engine noemt. Het stelt Apple in staat om zeer fijne en gecontroleerde trillingen te produceren die als verschillende soorten feedback aanvoelen.

Hoe Zet je Haptic Touch Aan?

Om Haptic Touch in te schakelen op je iPhone, ga je naar “Instellingen” > “Toegankelijkheid” > “Aanraken” > “Haptic Touch”. Hier kun je kiezen tussen snel en langzaam, afhankelijk van hoe snel je wilt dat de Haptic Touch reageert.

Ontwikkeling voor Haptic Touch

Het ontwikkelen voor Haptic Touch vereist kennis van de iOS SDK en de programmeertaal Swift. Apple biedt een reeks van API’s die ontwikkelaars in staat stellen om de Haptic Touch functionaliteit in hun apps te integreren. Deze variëren van subtiele tikjes voor lichte interacties tot intensere feedback voor belangrijke gebeurtenissen.

Haptic Feedback in je App Verwerken

Het integreren van haptische feedback in je app kan bijdragen aan de algehele gebruikerservaring en interactie. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van vooraf gedefinieerde haptische patronen of hun eigen aangepaste feedback creëren. Het is belangrijk om haptische feedback doelgericht te gebruiken – overmatig gebruik kan leiden tot desensibilisatie, waardoor de effectiviteit van de feedback verloren gaat. Het is ook van essentieel belang om rekening te houden met toegankelijkheid, aangezien sommige gebruikers mogelijk gevoelig zijn voor trillingen of deze functie helemaal hebben uitgeschakeld.

In het kort, Haptic Feedback is een krachtige technologie die app-ontwikkelaars kunnen gebruiken om de User Experience (UX) te verbeteren en feedback te geven aan de gebruiker op een nieuwe en innovatieve manier. Het is een vorm van micro-interacties.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.