Wat is een Native Wrapper?

Een native wrapper is een stuk software dat om een bestaande app of website heen gebouwd wordt om deze inhoud weer te geven in een mobiele app.

Een ‘wrapper’, in de meest algemene zin, is een soort verpakkingslaag die om een ander stuk code of een programma heen wordt gewikkeld. Het doel van deze ‘wrapper’ is om de functionaliteit van de omsloten code aan te passen, uit te breiden of te vereenvoudigen. Dit kan het makkelijker maken om de code in andere contexten te gebruiken.

Een ‘wrapper app’ is een mobiele app die fungeert als een soort huls om een webpagina of een webapp heen. In wezen is een wrapper app een manier om een webtoepassing in een mobiele app omgeving in te kapselen, zodat de webtoepassing toegankelijk is vanaf een mobiel apparaat en zich gedraagt als een mobiele app.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld de functionaliteiten en gebruikersinterface van een website gebruiken in een mobiele app, zonder dat je de hele code opnieuw hoeft te schrijven.

Native wrapper

Een native wrapper is een specifiek type wrapper dat wordt gebruikt om een webapplicatie in een ‘native’ mobiele app omgeving te verpakken. Dit betekent dat de webapplicatie zich kan gedragen alsof het een app is die specifiek voor dat mobiele platform (zoals iOS of Android) is ontwikkeld, met toegang tot functies van het mobiele besturingssysteem zoals pushnotificaties of camerafunctionaliteit.

Een native wrapper maakt gebruik van web technologies, zoals HTML, CSS en JavaScript, en integreert deze in een app door middel van een native app container. Hierdoor wordt de app gepresenteerd als een native app op de mobiele telefoon, maar onder de motorkap worden web technologieën gebruikt.

Voor & nadelen van een native wrapper?

Een nadeel van een native wrapper is dat de prestaties niet zo goed zijn als bij een native app die helemaal in native code is geschreven. Dit komt doordat de web technologieën niet specifiek zijn gemaakt voor mobiele toepassingen en dus minder optimaal presteert op mobiele apparaten.

Een voordeel is echter dat je bestaande web code kunt blijven gebruiken en integreren in je mobiele app, waardoor de ontwikkeltijd en kosten verlaagd kunnen worden. Daarnaast is het ook gemakkelijker om updates uit te voeren, omdat je enkel de web code hoeft aan te passen en niet de native code.

Verschil tussen native bridge en native wrapper

Het belangrijkste verschil tussen een native bridge en een native wrapper, is:

  • Een native bridge vormt een brug tussen de web-app-code en de native code en biedt de toegang tot native functies.
  • Een native wrapper geeft de webinhoud van een web-app weer binnen een webview-component van een native container. Het zorgt voor de verwerking en weergave van de inhoud.

Samenvatting

In de kern zijn wrappers, of het nu gaat om een app wrapper, een website app wrapper of een native wrapper, manieren om bestaande webapplicaties op mobiele apparaten te gebruiken. Ze helpen bij het verbeteren van de mobiele gebruikerservaring, het uitbreiden van de toegankelijkheid en het besparen van ontwikkelingskosten. Het kiezen van de juiste wrapper hangt af van je specifieke behoeften en doelen voor je app.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.