startup: waar moet je op letten bij app ontwikkeling

Startup: Waar moet je op letten bij app ontwikkeling?

In dit artikel gaan we een aantal vragen beantwoorden die startups hebben. Denk hierbij aan:

  • Wat kost een nieuwe app?
  • Hoe lang duurt het bouwen van een app?
  • Wat zijn redenen waarom een startup mislukt?

Leer in dit artikel de belangrijkste aandachtspunten om als startup een app te kunnen ontwikkelen.

Hoe bescherm je een app idee?

Als je een goed app idee hebt moet je ervoor zorgen dat niet iemand anders met je idee gaat lopen en eenzelfde soort app lanceert, voordat je jouw eigen app lanceert. Veel ondernemers geloven dat een geheimhouding overeenkomst (NDA) hiervoor kan zorgen. Dit zal dus ook een van de eerste vragen zijn die een startup zal vragen, maar voordat dat de partij die de app moet gaan ontwikkelen zo’n overeenkomst ondertekend hebben ze meer informatie nodig.

Het is beter om eerst meer informatie over jouw app en bedrijf te delen, voordat je gaat discussiëren over een geheimhouding overeenkomst (NDA). Deel informatie over: de algemene richtlijn van jouw app, benoem vergelijkbare apps, well platform ben je geïnteresseerd in, wat is het budget en de tijdlijn die je in gedachte hebt.

Met welk app platform moet je beginnen?

Voor veel start-ups die zich gaan richten op consumenten kan je het beste beginnen met iOS. Deze gebruikers hebben vaak de benodigde demografie die nodig is voor beginnende bedrijven. Data laat zien dat iOS gebruikers meer geïnteresseerd zijn in apps en deze dus ook langer gebruiken. Daarnaast brengen iOS apps meer op in vergelijking met Android apps.

Android is een goede eerste keuze voor apps, wanneer jouw doelgroep voornamelijk gebruik maakt van Android apparaten. Hetzelfde geld als je een functie nodig hebt die niet ondersteund wordt door iOS. In ons artikel Android vs iOS: welk platform eerst? gaan we dieper in op de verschillen en wanneer je voor een bepaald platform moet kiezen.

Hoeveel gaat mijn app kosten?

Het aantal functies en welk platform je gaat benaderen zullen invloed hebben op de kosten van jouw app. Als je grote plannen hebt kan een app voor je startup tot ongeveer 50.000 euro kosten.

App kosten hangen ook af, wie je de app laat ontwikkelen. Grote app bedrijven zullen veel meer vragen in vergelijking met freelancers of kleinere bedrijfjes. Er zit veel verschil in de goede en minder goede app ontwikkelaars.

Hoe lang duurt het om een app te ontwikkelen?

Vaak duurt het 4 tot 6 maanden om een app van goede kwaliteit te ontwikkelen. Er zijn natuurlijk manieren om een app sneller te ontwikkelen. Houd er hierbij wel rekening mee dat deze tijdslijn geen rekening houdt met ontwikkel tijd. Iemand die op de juiste manier een app ontwikkelt houdt rekening met: strategisch plannen, UI/UX, design, kwaliteit en de tijd die nodig is om de app te lanceren in de app store. Deze onderdelen van het ontwikkelen van een app zijn net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw app fantastisch wordt.

De expertise en de processen die jouw app team hebben, heeft ook invloed op hoe lang het duurt om een app te ontwikkelen. Dit is een van de redenen, waarom het soms beter is om meer geld uit te geven aan een ervaren team in plaats van kleine onervaren teams of zelfstandigen. Een app maken met het goedkoopste team kan tot dure vertraging leiden of in het ergste geval een slecht eindproduct worden. Dat dan kan worden weggegooid.

Hoe vind je geld voor jouw app?

Veel startups zijn kapitaalintensief en je moet waarschijnlijk gebruik maken van investeerders om jouw eerste v1.0 app versie uit te brengen. Voordat je investeerders gaat benaderen moet je ervoor zorgen dat je een goed verkooppraatje klaar hebt. Zorg dat het doel van jouw app in 2 of 3 zinnen duidelijk is. Daarnaast moet je zorgen dat een aantal basis marketing elementen op orde zijn. Denk hierbij aan: een logo, een echt email adres (en natuurlijk geen Hotmail of Gmail) en zelfs een (simpele) app landing pagina.

Om te laten zien hoe serieus je bent met jouw idee is het verstandig om aan te tonen dat je zelf ook geld steekt in de app. Hiermee toon je aan dat je een significante contributie levert behalve tijd en energie. Sommige starters proberen nog meer geld te verzamelen door de initiële investering te vragen bij familie en vrienden. Met dit geld kun je misschien iemand inhuren om een eerste prototype van jouw app te laten ontwikkelen.

Hoe zorg je voor een succesvolle app?

Een app ontwikkelen is een gecompliceerd process. Als factoren zoals geld verzamelen en het inhuren van een app team niet goed gedaan worden, wordt het een lastig verhaal. Veel startups vergeten vaak dat een app veel meer is dan alleen een app. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met marketing, analytics en de gebruikerservaring.

Wanneer je geen rekening meer houdt met jouw gebruikers is dat een andere manier hoe jouw app kan mislukken. Startups kijken soms alleen naar de verschillende functies die totaal niet relevant zijn voor de normale gebruiker. Dit heeft als gevolg dat de app minder goed gaat presteren.

Hoe vaak moet je een app updaten?

Het werk van een app beëindigd niet wanneer je een app gelanceerd hebt. Om te kunnen blijven groeien moet je ervoor zorgen dat je continue nieuwe gebruikers hebt en bestaande gebruikers geïnteresseerd kan houden. Een van de manieren is om bugs te repareren en updates te lanceren met nieuwe functies. Deze updates richten zich vooral op de feedback die gebruikers leveren. Probeer ervoor te zorgen dat je minimaal 2 updates per maand hebt, afhankelijk van de hoeveelheid feedback, het budget en jouw app roadmap. Als je een iOS app hebt is het verstandig jouw app in ieder geval te updaten met elke nieuwe OS release.

Wanneer je regelmatig jouw app update zorg je voor enthousiasme rondom jouw app en zal je meer actieve gebruikers krijgen. Zorg ervoor dat je 2 – 4 updates hebt uitgelijnd in jouw app roadmap voordat je jouw app op de markt brengt.

Conclusie

Wanneer je de tijd neemt om de bovengenoemde vragen te beantwoorden zal dit in je voordeel werken. Natuurlijk zijn er veel meer factoren, maar bovenstaande is de basis van een goede app. Als het nog steeds onduidelijk is hoe je verder moet gaan, lees dan vooral een aantal andere artikelen op onze website of stuur ons een berichtje.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.