app onderhoud: hoe vaak moet je een app updaten

App onderhoud: Hoe vaak moet je een app updaten?

Het ontwikkelen van de eerste versie van een app duurt vaak vier tot zes maanden. Dit kan soms korter, maar ook langer duren natuurlijk. De volgende stap is het bijhouden en het updaten van de app. Het is belangrijk om relevant en actueel te blijven. Veel populaire apps in de app stores hebben zelfs wekelijkse of maandelijkse updates (afhankelijk van de app). In dit artikel zullen we de aanpak van app updates nader bekijken. In het bijzonder hoe je kleine en grote updates kunt balanceren.

TL;DR

  • Veel succesvolle apps updaten hun apps een tot vier keer per maand
  • Hoe vaak een app wordt geüpdatet hangt af van: gebruikers feedback, data en grootte van het team
  • Nieuwe functies moeten een project doorlooptijd hebben van een tot twee weken
  • Balanceer bug updates met nieuwe functies die worden toegepast op de lange termijn
  • Plan twee tot vier updates van te voren, maar houdt rekening met de behoefte van de markt

Waarom zijn app updates belangrijk?

Wat veel mensen niet weten is dat app updates een van de beste marketing tools zijn voor app ontwikkelaars. Met de grote hoeveelheid apps die mensen tegenwoordig op een toestellen hebben geïnstalleerd kunnen regelmatige app updates ervoor zorgen dat je de attentie van de gebruiker (her)pakt. Met nieuwe updates komt de app naar voren in de lijst voor updates in de App Store of Google Play Store (zowel Apple als Google houden van updates). Dit geldt vooral wanneer er een grote OS update vanuit hun kant wordt gelanceerd. Om deze reden adviseren wij om er voor te zorgen dat jouw app altijd geüpdatet is, wanneer er een nieuwe versie van een OS wordt gelanceerd.

Daarnaast kunnen app updates voor trouwe gebruikers zorgen. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat jouw updates relevante bugs oplost en functies toevoegen in de app waarnaar gevraagd wordt. Regelmatige updates tonen inzet en dat de app up to date gehouden wordt. Trouwe gebruikers helpen ook je te promoten bij andere mensen. Als mensen echt tevreden zijn met jouw app zullen deze gebruikers zelfs jouw app aanprijzen en vertellen waarom deze app beter is dan een andere vergelijkbare app. Deze inzet van gebruikers verdien je niet via marketing alleen.

App updates bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om met hun gebruikers te communiceren via release notes. Alhoewel er maar een klein aantal gebruikers is dat de release notes leest, moeten deze zeker niet over het hoofd gezien worden. De mensen die deze berichten wel lezen zijn vaak erg technisch en hebben interesse in jouw app.

Maandelijkse app updates

Zoals eerder benoemd. De meest succesvolle apps worden vaak wekelijks of op zijn minst een keer maand geüpdatet. Wanneer je niet toegewijd bent om op zijn minst een keer per maand een update door te voeren, moet je jezelf afvragen of je wel überhaupt wel een app moet ontwikkelen.

App updates moeten het gevolg zijn van kwalitatieve gebruikers feedback, kwantitatieve data en de kennis van de markt. Het vinden van een juiste balans tussen deze drie elementen kan tijd kosten, maar zorgt voor betere app updates. Wanneer je meer aandacht besteedt aan planning zal dit er toe leiden dat updates sneller terecht komen bij jouw gebruikers.

Er bestaan een aantal uitzonderingen tot de regel van ‘een tot vier app updates per maand’:

  • Wanneer je een grote hoeveelheid apps in jouw portfolio hebt kan het uitdagend zijn om alle apps een keer per maand up te daten.
  • Sommige apps in deze portfolio komen niet meer in aanmerking om te updaten, omdat ze bijvoorbeeld niet meer winstgevend zijn.

Release dates voor nieuwe functies

Hoe vaak jouw app een update nodig heeft hang vaak af van het soort functies die je probeert aan te pakken. Meer functies of een grote nieuwe functie zorgen ervoor dat het langer duurt om een app up te daten.

Hoewel de tijd voor een nieuwe functie kan variëren is het aan te raden om niet langer dan twee weken aan een bepaalde functie te werken. Als het ernaar uitziet dat een bepaalde functie een paar maanden gaat duren op papier, probeer dan een manier te vinden waardoor het ontwikkel proces wordt opgesplitst in meerdere onderdelen van twee weken. De reden hierachter is dat een update van twee weken al een aantal dagen testen nodig heeft. Houdt hierbij in gedachten dat wanneer je niet elke twee weken een update doorvoert je niet zichtbaar bent in de app update lijst van jouw gebruikers.

In sommige situaties komt het voor dat het meerdere maanden duurt om een nieuwe functie te ontwikkelen. Deze projecten zijn beter voor grotere teams. Deze teams hebben vaak de mankracht om aan meerdere updates tegelijk te werken. Een team kan zich bezighouden met het verwerken van bugs. Het andere team kan werken aan een nieuwe functie dat een tot twee maanden kan duren om te ontwikkelen. In die gevallen waarbij je weinig mensen aan een app hebt werken is het beter om ervoor te zorgen dat er elke twee weken een nieuwe app update uitkomt.

App bug updates

Een andere vorm van app updates zijn het verhelpen van bugs. Hoewel sommige updates zich volledig richten op nieuwe functionaliteit, komt het ook vaak voor dat een update zich richt op bugs. Hierdoor zorg je voor een stabielere app. Neem een voorbeeld aan Apple en Google’s laatste OS update iOS11 and Android 8.0. Deze hadden meer focus op stabiliteit en het verhelpen van bugs dan nieuwe functies.

Voor oudere apps zijn de bug updates de meest voorkomende vorm van updates. Deze apps hebben vaak al een grote hoeveelheid gebruikers en het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat deze apps goed blijven werken. Vaak hebben deze apps langer de tijd nodig voor nieuwe functies, maar in de tussentijd werken ze aan het oplossen van bugs. In de app store release notes zal er vaak een opmerking staan als: “We bring updates regularly to make the app better for you”.

Grote of kleine app updates

Het is de moeite om snel te kijken naar de huidige versie van een app. Nieuwe functies worden beschouwd als een grote app updates. Het verhelpen van bugs daarentegen is een kleine app update. Bij een grote app update zal de het tweede cijfer van de versie verhoogt worden. Kleine updates zorgen dat het derde cijfer met een omhoog gaat. Neem als voorbeeld het volgende. Met een grote update zal de versie veranderen van v2.1 naar v 2.2. Bij kleine updates zal de versie veranderen van v2.1 naar v2.1.1.

Voorbeeld

We zullen in dit voorbeeld kijken naar een app roadmap en een release schema dat van toepassing is nadat app met versienummer v1.0 is gelanceerd.

Na de lancering, zal de volgende update zich moeten bezighouden met het verhelpen van bugs. Probeer zoveel mogelijk bekende problemen op te lossen en houdt je vooral nog niet bezig met nieuwe functies die v1.0 niet hebben gehaald. Met deze aanpak zal er minder vraag zijn naar hulp en kun je de app store rating verhogen. Ervoor zorgen dat een update niet meer dan een paar weken duurt, helpt hier natuurlijk ook bij. De eerste update, waarbij bugs zijn verholpen wordt versie v1.0.1. De updates erna zullen nog steeds de focus hebben op bugs. Probeer telkens een aantal bugs aan te pakken en probeer in het schema te maken waarin elke twee weken een update wordt gedaan. Daarna kun je een nieuwe functie toevoegen. Zorg ervoor dat deze binnen een of twee weken kan worden ontwikkeld, tenzij je beschikking hebt over een groter team. Deze grote nieuwe release krijgt versienummer v1.1.

Naarmate je feedback krijgt van gebruikers is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Houdt er rekening mee, welke functies het meest gevraagd worden. Verwerk vervolgens geleidelijk deze nieuwe functies in nieuwe app updates. Maak hierbij gebruik van data en crash reports, zodat je de focus houdt op de belangrijkste problemen.

In het algemeen is het een goed idee om twee tot vier updates van te voren te plannen en ook om een lange termijn planning van zes maanden op te zetten. Zorg er wel voor dat deze plannen makkelijk te veranderen zijn, zodat je kan reageren op de markt en feedback van de gebruikers.

Conclusie

Het aantal app updates dat wordt uitgevoerd ligt vaak tussen de een tot vier per maand. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar jouw app hier tussen valt. Kleinere teams kunnen misschien maar een release per maand hebben, terwijl grote teams vier updates per maand kunnen realiseren. Het belangrijkste is om voor een balans te zorgen tussen het verbeteren van een app en nieuwe functies toevoegen. Probeer gedisciplineerd te werk te gaan en met de tips uit dit artikel kun je werken aan een succesvolle app.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.