Wat is NFC (Near-Field Communications)?

NFC is een technologie waarmee twee apparaten kort bij elkaar gehouden moeten worden om informatie uit te wisselen.

Hierbij is sprake van een radioverbinding tussen twee apparaten. Een bekend voorbeeld van NFC is het uitwisselen van gegevens tussen twee smartphones door ze tegen elkaar aan te houden. Hierbij worden bijvoorbeeld contacten of bestanden uitgewisseld. NFC wordt ook gebruikt om te betalen met mobiele apparaten. Hierbij hoeft er geen verbinding met een netwerk te zijn, zoals bij bijvoorbeeld contactloos betalen met een bankpas.

NFC is ook te vinden in andere toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld met een NFC-tag informatie uitwisselen door de tablet of smartphone simpelweg tegen de tag aan te houden. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij bezoekersbegeleiding in musea of bij bezoekersinformatie in winkelcentra.

Het voordeel van NFC is dat het snel en eenvoudig informatie uitwisselen mogelijk maakt tussen apparaten die op elkaar gericht zijn. Hierdoor is NFC bijvoorbeeld geschikt voor snelle en efficiënte gegevensuitwisseling, bijvoorbeeld tussen mobiele apparaten of tussen mobiele apparaten en NFC-tags.

Nadeel van NFC is dat het een beperkte afstand heeft en dat beide apparaten NFC moeten ondersteunen. Hierdoor is NFC nog niet zo wijdverspreid als andere technologieën en is het nog niet volledig ingeburgerd in het dagelijks leven.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.