Wat is JSON (JavaScript Object Notation)?

Het is een (platformonafhankelijk) gegevensuitwisselingsformaat dat veel wordt gebruikt voor het verzenden en opslaan van gestructureerde gegevens tussen een gebruiker en een server, of tussen verschillende componenten van een applicatie.

Het wordt veel gebruikt in webapplicaties omdat het eenvoudig te lezen en te schrijven is voor beide mensen en machines.

Een JSON-bestand bevat key-value paren, waarbij de key een beschrijvende naam is voor de bijbehorende waarde. Deze waarden kunnen tekst, getallen of andere JSON-objecten zijn. Dit maakt het mogelijk om complexe structuur van gegevens op een eenvoudige en overzichtelijke manier op te slaan en te versturen.

In webapplicaties wordt JSON vaak gebruikt om gegevens op te halen van een server en te versturen naar een webpagina. Bijvoorbeeld, wanneer een gebruiker op een knop drukt, wordt er een verzoek naar de back-end gestuurd om specifieke gegevens op te halen. De back-end stuurt deze gegevens in JSON-formaat terug, die vervolgens door de webapplicatie kunnen worden verwerkt en weergegeven op de pagina.

Kortom, JSON is een belangrijk onderdeel van webapplicatieontwikkeling omdat het de communicatie tussen verschillende systemen vergemakkelijkt en de verwerking van gegevens vereenvoudigt. Je kunt het vergelijken met een XML-bestand.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.