Wat is Ruby on Rails (RoR)?

Ruby on Rails is een web-based framework dat is ontwikkeld in de programmeertaal Ruby en wordt gebruikt om webapplicaties te bouwen.

Ruby on Rails is een open-sourceframework, wat betekent dat het gratis is en dat ontwikkelaars wereldwijd kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan. RoR is ontwikkeld door David Heinemeier Hansson en is voor het eerst uitgebracht in 2004.

RoR is ontworpen om de ontwikkeling van webapplicaties snel en eenvoudig te maken. Het biedt ontwikkelaars de nodige tools en functionaliteiten om snel een functionele webapplicatie te bouwen. RoR maakt gebruik van het Model-View-Controller (MVC) -patroon, wat een populaire architectuur is voor het ontwerpen van webapplicaties.

Enkele belangrijke kenmerken van Ruby on Rails zijn:

  • Convention over Configuration: RoR heeft een set van conventies die de structuur en het gedrag van de applicatie bepalen. Hierdoor hoeft de ontwikkelaar minder configuratiewerk te doen en kan hij zich meer richten op het bouwen van de functionaliteit van de applicatie.
  • Don’t Repeat Yourself (DRY): RoR promoot het concept van DRY, waarbij ontwikkelaars duplicatie van code vermijden en zich richten op het creëren van herbruikbare code die kan worden gebruikt in verschillende delen van de applicatie.
  • Gems: RoR heeft een enorme bibliotheek van Gems, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de functionaliteit van hun applicaties uit te breiden. Gems zijn plug-ins die kunnen worden toegevoegd aan de applicatie en die specifieke functionaliteit bieden.

RoR is vooral populair onder startups en kleine tot middelgrote bedrijven, vanwege de snelle ontwikkeltijd en de mogelijkheid om met een klein team een functionele webapplicatie te bouwen. Bovendien maakt RoR het gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen in de code en het biedt een hogere productiviteit voor ontwikkelaars.

In de afgelopen jaren heeft RoR echter concurrentie gekregen van andere webframeworks zoals Node.js en Django. Desalniettemin blijft RoR een populaire keuze voor webontwikkeling vanwege de combinatie van snelheid en eenvoud van ontwikkeling, en de robuuste gemeenschap van ontwikkelaars en Gems.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.