Toegankelijkheid is niet langer een luxe, maar een must-have voor elke ontwikkelaar die zijn gebruikers centraal wil stellen (sinds 2025 zelfs volgens de wet!). Dus, hoe zorg je ervoor dat jouw app toegankelijk is voor iedereen? Let’s explore!
Toegankelijkheid draait om het ontwerpen van je app, zodat iedereen, ongeacht eventueel beperkingen, hier gebruik van kan maken.
Dit betekent dat je rekening moet houden met gebruikers die bijvoorbeeld slechtziend zijn, moeite hebben met het bedienen van een touchscreen, of afhankelijk zijn van schermlezers. Digitaal toegankelijke apps, stellen álle gebruikers in staat om op een gelijkwaardige manier deel te nemen aan de digitale wereld.
Door toegankelijkheid centraal te stellen in je ontwerp- en ontwikkelproces, creëer je een app die niet alleen voldoet aan wettelijke eisen, maar ook een breed scala aan gebruikers ondersteunt.
Stel je voor dat je een fantastische app hebt gebouwd, maar een deel van je potentiële gebruikers kan er niet goed mee overweg. Zonde, toch? Niet alleen mis je een kans om je bereik te vergroten, maar je laat ook een groep gebruikers in de kou staan.
Door toegankelijkheid van meet af aan in je ontwikkelproces te integreren, voldoe je niet alleen aan deze eisen, maar toon je ook aan dat je je gebruikers serieus neemt. Bovendien zijn er ook juridische redenen om toegankelijkheid serieus te nemen. Steeds meer landen, waaronder de Europese Unie, stellen eisen aan de digitale toegankelijkheid van apps.
De European Accessibility Act (EAA), zet een belangrijke stap richting het verbeteren van digitale toegankelijkheid in verschillende sectoren.
Deze wet zorgt ervoor dat vanaf 2025 alles toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Denk aan e-commerce platforms, bankdiensten, en zelfs e-books. Het idee? Een inclusieve digitale wereld waar niemand buiten de boot valt.
Wat betekent dit voor jou als ontwikkelaar? Simpel: je moet ervoor zorgen dat je digitale producten voldoen aan de toegankelijkheidsnormen, zoals de WCAG. Met de EAA in zicht, is het daarom tijd om je digitale producten onder de loep te nemen en ze future-proof te maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je apps compatibel moeten zijn met schermlezers, dat tekstgrootte en kleurcontrast aanpasbaar zijn, en dat je alternatieve input methoden ondersteunt.
Laten we kijken naar hoe je dit in de praktijk brengt. Hieronder een paar simpele tips om ervoor te zorgen dat je app toegankelijk is voor iedereen.
Stel je voor dat je een gebruiker bent, en je niet 100% goed kan zien. Hoe gebruik je een app die afhankelijk is van visuele signalen? Hier komen bijvoorbeeld schermlezers, aanpasbare tekstgrootte en kleurcontrast om de hoek kijken.
Gebruikers die doof of slechthorend zijn, hebben uiteraard niet veel aan audio-instructies. Daarom is het essentieel om alternatieven te bieden. Hieronder drie voorbeelden:
Stel je voor dat je moeite hebt met fijne motoriek en de knoppen in een app zijn net te klein om comfortabel te raken. Zeer frustrerend… Hieronder drie voorbeelden om dit te voorkomen:
Voor gebruikers met cognitieve beperkingen is het belangrijk dat je app eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is. Dit betekent dat je complexe processen moet vereenvoudigen en duidelijke instructies moet bieden. Denk aan:
En… we kunnen het niet vaak genoeg zeggen (ook zonder cognitieve beperkingen): Simplicity is the ultimate sophistication.
Het lijkt misschien een hele opgave om je app toegankelijk te maken, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Het belangrijkste is om toegankelijkheid vanaf het begin mee te nemen in je ontwerp- en ontwikkelproces. 3 tips die je hierbij kunnen helpen:
Een paar voorbeelden van bedrijven die toegankelijkheid tot een integraal onderdeel van hun apps hebben gemaakt:
Toegankelijkheid is een essentieel onderdeel van het creëren van een succesvolle app. Door toegankelijkheidsopties te integreren, zorg je ervoor dat je app voor iedereen bruikbaar is, ongeacht hun beperking. Daarnaast zorg je ervoor dat, door de toegankelijkheidsnormen te volgen, je voldoet aan de wettelijke eisen van de European Accessibility Act (EAA). Toegankelijkheid is dus niet alleen goed voor je gebruikers, maar ook voor je business.
Native apps komen ook hier als beste uit de test, omdat ze standaard integraties bieden met toegankelijkheids-API’s en functies die direct aansluiten op de toegankelijkheidsvoorzieningen van iOS en Android. Dit maakt het makkelijker om te voldoen aan de wetgeving en biedt tegelijkertijd een superieure gebruikerservaring.
Sta jij op het punt om een (gebruiksvriendelijke en toegankelijke) app te ontwikkelen en heb je zin om daarover met een eerlijke en kritische gesprekspartner in gesprek te gaan? We kijken naar de bredere visie en doelstellingen van jouw bedrijf en geven daarbij strategisch advies. Neem dus vooral vrijblijvend contact met ons op!
Vond je het een interessant artikel en hebben we je nieuwsgierigheid getriggerd? Of heb je behoefte aan wat meer handvaten bij het ontwikkelen van jouw app? Bekijk dan vooral:
Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.