app ontwikkeling trends

10 Mobiele app ontwikkeling trends voor komende periode

Het aantal gratis gedownloade apps zal naar verwachting in 2017, 254 miljard downloads bereiken. Dit is een flinke toename in vergelijking met 2012 toen er 57 miljard apps gedownload zijn. Het gemiddelde aantal apps per persoon op de wereld komt uit op 37.

App gebruikers betalen ook steeds vaker voor hun mobiele apps. Het aantal betaalde apps dat gedownload was in 2011 komt neer op 2,89 miljard. Voor 2017 wordt voorspelt dat dit aantal zal toenemen tot 14,78 miljard.

De toename in downloads resulteert in een stijging van app opbrengsten. Naar verwachting zullen deze opbrengsten van $69,7 miljard in 2015 stijgen naar $189 miljard in 2020.

Aangezien de mobiele app markt snel groeit zullen we dit jaar nog een aantal grote veranderingen meemaken. Nieuwe markten zullen ontstaan en oudere technologieën zullen verdwijnen. Apps zullen sneller worden, er beter uit gaan zien en dingen kunnen doen die vorig jaar nog niet mogelijk waren. Als je slim bent neem je dit gegeven op in je strategie en richt je op nieuwe kansen die dit jaar mogelijk worden. Neem een kijkje naar de volgende 10 mobiele app trends om beter te begrijpen waar de markt naar toe gaat.

Meer IoT en draagbare apps

De categorie draagbare apparaten kent een jaarlijkse groei van 20,3%. In 2020 zullen naar verwachting 213,5 miljoen units worden verscheept.

Naar verwachting zal de Internet of Things (IoT) markt groeien van $157 miljard tot $661 miljard in 2021. Dit wordt mogelijk, doordat sensoren goedkoper worden, netwerktechnologie toeneemt en het aantal cloud based platformen nemen steeds meer toe.

Draagbare producten en IoT apparaten voor consumenten en bedrijven zullen meer behoefte gaan hebben aan apps die informatie kunnen verzamelen en informatie op een overzichtelijk manier kunnen presenteren. Dit is een sector die veel groei gaat ondervinden in 2017. Ook bij Glamorous Goat zijn we de mogelijkheden van IoT aan het onderzoeken en hebben we zelfs al wat apps gebouwd die via IoT aan elkaar gekoppeld zijn.

App streaming

Het app download model is niet erg verschillend van hoe mensen software voor hun PC downloaden.

Ondanks dat de app store een aangename verrassing was, moesten mensen nog steeds hun apps downloaden op hun telefoon.

Dit leidt tot een probleem, aangezien ruimte op een mobiele toestel beperkt is. Een studie van Google heeft aangetoond dat ruimtegebrek een van de belangrijkste redenen is waarom mensen apps niet meer gebruiken.

App streaming technologie is voor dit scenario ontwikkeld. Net zoals video streaming staat app streaming je toe om bepaalde functies te kunnen gebruiken zonder deze app te hoeven downloaden.

Het aantal mogelijkheden neemt hierdoor toe. App ontwikkelaars kunnen potentiële gebruikers een aantal functies van de app laten gebruiken, zonder dat daadwerkelijk de app moet worden gedownload.

App streaming is meer iets voor Android op dit moment. Alhoewel er nu alleen nog maar 100 apps beschikbaar zijn op Google Play verwacht men dat dit aantal gaat toenemen tot 100.000 in 2020.

Meer aandacht voor beveiliging

De meeste apps richten zich op UI en UX en slaan hierbij het beveiligingsaspect over. Apps die vragen naar data die de app zelf eigenlijk niet nodig heeft. Of ze creëren onnodige log files en zijn afhankelijk van advertentie frameworks. Denk hierbij aan een fitness tracker app die vraagt naar je kalender informatie zonder dat ze die functionaliteit gebruiken.

Elk van deze gaten maakt het makkelijker om een apparaat aan te vallen en privé gegevens te stelen.

Naar aanleiding van een rapport geproduceerd door Hewlett Packard zijn in 2016 36000 apps getest. Van deze apps slaagde 96,52% er niet in om alle privacy tests te doorlopen.

Het wordt voor app ontwikkelaars steeds belangrijker om onder andere te letten op de volgende punten:

  • Voorkomen om gevoelige data op te slaan in de externe opslagruimte
  • Apps analyseren om te zien of er data lekt
  • Controleren of alle applicaties op de juiste wijze data sturen over SSL
  • Checken of wachtwoorden op een juiste manier worden opgeslagen

Meer apps voor ondernemingen

Naar verwachting vinden rond 2020 zo’n 70% van alle software interacties plaats via mobiele apps in ondernemingen. Tegen het einde van 2017 wordt verwacht dat de vraag van mobiele apps groter is dan het aanbod.

Voor veel bedrijfs gebruikers, in het bijzonder die niet op locatie werken, zullen applicaties van mobiel eerst naar alleen mobiel verschuiven. Hetzelfde is gebeurd toen cloud ondersteunende apps volledig zijn overgestapt op cloud applicaties.

Meer aandacht voor AMP technologie

Accelerated Mobile Pages is een open source project dat zich richt op de laad snelheid op mobiel. Wanneer je wel eens gebruikt maakt van Google mobile search heb je vast wel
eens de AMP pagina’s voorbij zien komen. Zo nu en dan verschijnen deze bovenaan de zoekpagina.

De manier waarop deze snel ladende pagina’s worden zichtbaar gemaakt, zorgt voor hogere clickthrough. Alhoewel AMP zeker een overweging moet zijn, is er een andere technologie die voor een snellere mobiele internet ervaring kan zorgen.

Progressive Web Apps is een technologie die als eerste is geïntroduceerd door Google. Deze technologie zorgt ervoor dat elke mobiele website eruitziet en aanvoelt als een mobiele app. Door gebruikt te maken van deze technologie kan je geld besparen en is makkelijker toe te passen. Hiermee hoef je geen rekening te houden met API, verschillende toestel versies en operating systemen.

Apps met AR, VR en mixed reality zullen toenemen

Door Pokemon Go is AR volledig op de kaart gebracht. Zowel Google als Apple zijn druk bezig om augmented en virtual reality support te verbeteren op hun platformen.

In augustus heeft google een verbetering toegepast aan de augmented reality SDK die Tango heeft. Hiermee kan een computer gebruik maken van mobiele apparaten om hiermee zijn positie in de wereld te identificeren. Het is dus niet nodig om gebruik te maken van GPS of andere signalen.

Mixed reality, denk hierbij aan Microsoft’s HoloLens, zal gaan groeien. Een aantal producenten is druk bezig om headsets te ontwikkelen die gebaseerd zijn op deze technologie. Een gebruiker van HoloLens heeft de mogelijkheid om echte objecten te manipuleren door middel van een hologram.

Apps worden slimmer

Doordat telefoons steeds sneller worden kunnen mobiele apps steeds intelligenter worden. Denk aan Google Translate’s AI powered algoritmes en aan foto filters die een saaie foto kunnen omtoveren in een kunstwerk.

De volgende stap moet het mogelijk maken dat je verteld wordt welke film je moet zien, welk dieet je moet volgen gebaseerd op je bloedsuikerniveau en belangrijke mails selecteren die nodig zijn voor werk.

Met dank aan open source machine learning platformen is het mogelijk voor ontwikkelaar om apps te bouwen die emotie kunnen detecteren en spraak kunnen herkennen.

Naar verwachting zal tegen 2020, 40% van alle interacties tussen apps en gebruikers plaatsvinden via cloud based neural networks. Daarnaast wordt er gespeculeerd dat er bij 85% van al het klantcontact geen echt persoon meer aanwezig hoeft te zijn,

Toename in cloud based apps

Mobiele apps die gebaseerd zijn op de cloud zullen aanzienlijk gaan stijven in 2017.

Het aantal cloud based apps zal naar verwachting 90% van alle mobiele data in beslag nemen rond 2019. Mobiele apps in de cloud zijn vooral aantrekkelijk voor ondernemingen. Deze kunnen hiermee voor een groot deel databeveiliging vermeiden. Wanneer alle data veilig is opgeslagen in de cloud is de kans klein dat gevoelige informatie wordt gestolen door een toestel van een werknemer die niet goed is beveiligd.

Chatbots

Terwijl chatbots gerelateerd zijn aan artificial intelligence verdienen ze een eigen categorie. Chatbots zijn erg bekend geworden, sinds Facebook Messenger toestemming heeft gegeven om gebruik te mogen maken van chatbots.

Elk groot bedrijf doet wel onderzoek om een chatbot te creëren met een menselijke aspect. Kijk naar: Google’s Allo, Lex van Amazon en Microsoft’s Azure Bot Service. Alle hebben met elkaar gemeen dat het messaging platformen/producten zijn die het makkelijk maakt voor elke ontwikkelaar om een werkende bot te bouwen.

Deze bots kunnen helpen om: online spullen te kopen, calendars te organiseren en tickets te boeken. Deze markt gaat aanzienlijk groeien in 2017.

Apps ontwikkeld door gebruikers

Bedrijven hoeven niet langer maanden te wachten totdat het app ontwikkel team een nieuwe app heeft geproduceerd.

Tegenwoordig zijn er een aantal tools beschikbaar die het mogelijk maakt om een functionele app te ontwikkelen binnen een aantal weken. Technologische kennis is hiervoor niet nodig. De markt voor custom apps zal blijven bestaan. Veel gecompliceerde apps kunnen helaas niet gemaakt worden met behulp van deze tools.

Een van deze tools is Google’s App Maker. Met deze tool kan iemand drag en drop apps creëren die zorgen voor een functionele app. Deze app kan bijvoorbeeld de focus hebben op CRM, customer support en project management.

Conclusie

Terwijl het aantal app downloads blijven toenemen en meer mensen betalen om een app te laten ontwikkelen of om er gebruik van te mogen maken moet je proberen hun aandacht te behouden. Een App die slecht ontwikkeld is, zal niet gebruikt worden. Het aantal apps dat een gebruiker op dagelijkse basis gebruikt is laag. 23% Van deze apps wordt zelf maar een keer in de zes maanden gebruikt.

Het is voor ontwikkelaars erg belangrijk om aandacht te besteden aan apps die niet worden vergeten. Apps moeten worden gemaakt om onderdeel te worden van iemand zijn levensstijl. Als je dat voor elkaar kunt krijgen heb je een app die bestaansrecht heeft.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.