MVP: van idee naar app lancering

MVP: Van idee naar app lancering

Heb je een mobiele app idee, maar je hebt geen idee wat de vervolgstappen zijn?

Als je in de markt zit om mobiele apps te ontwikkelen heb je zelf waarschijnlijk wel eens aan de volgende punten gedacht:

  1. Ik heb een perfect idee voor een app, maar wat nu?
  2. Hoe kan ik een mobiele app creëren?
  3. Waar moet ik beginnen?

Dit zijn een aantal vragen die we vaak te horen krijgen en daarom hebben we besloten deze vragen voor jou te beantwoorden in deze blog post.

Lees verder en leer hoe je jouw mobiele app idee kunt valideren en kunt omzetten in een concreet plan.

Ik heb een perfect idee voor een app, maar wat nu?

Je hebt een perfect idee, maar geen budget. Wat zijn de punten waar je aan moet denken om te kunnen starten? Het eerste wat je moet doen is je mobiele app idee `Googlen`. Makkelijk toch? Je zult versteld staan hoeveel mensen met goede ideeën hun idee nooit hebben opgezocht.

Waar het hier om gaat, is dat je research doet. Ga naar de App Store, Google Play Store, Bing, Yahoo en Google. Probeer uit te zoeken of er al concurrentie bestaat met een zelfde soort app. Dit helpt je uit te zoeken of er ruimte op de markt is voor jouw mobiele app idee. Wanneer je weet wat er al op de markt is kan je jezelf positioneren en bekijken of jij jezelf kunt differentiëren in de markt.

Voordat je begint met het ontwikkelen van jouw mobiele app, waar je vaak een flink bedrag aan uit gaat geven, kun je op zoek gaan of je jouw idee voor weinig of zelfs niets kunt uitproberen. Op deze manier probeer je te valideren dat jouw mobiele app idee daadwerkelijk een goed idee is.

Voorbeeld

Laten we als voorbeeld een idee nemen voor een app die alle koffie zaken in de buurt met gratis WiFi kan lokaliseren en mensen kan helpen deze locaties te vinden. Je begint dan met het zelf op pad gaan om al deze locaties met gratis WiFi in kaart te brengen. Vervolgens verwerk je deze gegevens in een spreadsheet, plaatst je deze locaties op een kaart, plaatst je deze informatie op social media, bouw je een gratis of goedkope website en kijk of je enige interactie krijgt. Op deze manier kun je ontdekken of jouw mobiele app idee daadwerkelijk iets is waar mensen daadwerkelijk behoefte aan hebben.

Minimum Viable Product

Op de manier, zoals beschreven in het voorbeeld, werk je aan een Minimum Viable Product (MVP) en kun je kijken of er interesse is naar jouw mobiele app idee. Er zijn gratis tools beschikbaar, waarmee je met een simpel product kunt zien of jouw idee werkt, voordat je er daadwerkelijk geld aan gaat uitgeven.

Als je tijdens dit proces de interesse kunt wekken en kunt zorgen voor aanmeldingen zal dit helpen bij de financiering. Op deze manier kun je data beschikbaar stellen aan investeerders en laten zien dat jouw idee daadwerkelijk gaat werken.

Je wilt verder met jouw idee, wat nu?

Je hebt een budget beschikbaar, je app idee gevalideerd en je weet zeker dat je verder moet gaan. Wat doe je nu en wat is je strategie?

Wanneer er interesse is naar jouw mobiele app idee en je hebt een budget beschikbaar, moet je gaan denken aan de belangrijkste features die nodig zijn met voor jouw mobiele app.

De volgende stap is, om uit te zoeken hoe je deze hoof features op een effectieve manier kunt ontwikkelen. Je zult dus op zoek moeten gaan naar hulp. Afhankelijk van je beschikbare budget natuurlijk. Het doel is om een product te ontwikkelen dat niet meer kost dan nodig is en er uiteindelijk niemand gebruik van maakt. Probeer dus zo min mogelijk geld uit te geven in deze fase.

Een van de makkelijkste manier om geld te verspillen is, wanneer je denkt te weten hoe jouw eindproduct er uit moet komen te zien aan het begin van het ontwikkel proces. Ga er niet van uit dat je dit eindpunt al weet, want zeer waarschijnlijk zullen er onverwachte dingen gaan gebeuren. Alles verandert tegenwoordig zo snel in deze wereld, denk hierbij bijvoorbeeld aan: technologie, trends, mensen en telefoons.

Ontwikkel een Minimum Viable Product

Ontwikkel een MVP, ofwel een beta versie. Wanneer deze af is breng je het op de markt. Leer je van de feedback en ervaring en neem je deze kennis mee bij de ontwikkeling van de uiteindelijke app. Dit is het process hoe de meeste (bekende) apps tegenwoordig op de markt worden gebracht. Deze apps brengen altijd updates en features uit op basis van feedback die ze ontvangen van hun gebruikers. Vergeet hierbij niet om te zorgen dat issues en bugs worden verholpen gedurende deze fase.

Het idee achter dit proces, is om een goede basis te creëren. Tijdens de ontwikkelfase leer je van de feedback en kan je updates toepassen op basis van wat jouw gebruikers willen.

Conclusie

Het is een geweldige manier om aan de hand van feedback jouw (mobiele) app verder te ontwikkelen. Of je nu een budget hebt of niet. Vergeet niet dat het proces begint met iets simpel als jouw idee Googelen. Het is erg belangrijk om deze initiële research fase te ondergaan en uit te zoeken of jouw idee daadwerkelijk jouw tijd en energie waard is. Succes met het valideren van jouw idee.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.