app testen: tips & tricks

App testen: tips & tricks

Wees niet bang

Een val waar veel mensen met een idee voor een app in stappen is het niet testen van hun idee bij hun (potentiële) klanten. Er zal namelijk maar iemand met je idee aan de haal gaan en die euro’s voor je neus wegkapen.

Een goed idee voor een app is belangrijk, zeker, maar zeker niet het belangrijkste. Met de uitvoering van dat idee staat of valt het succes namelijk. En een goede uitvoering kost veel tijd (en dus geld). Zit je dus niet in een markt waar je concurrenten hele diepe zakken hebben, of ongebruikelijk agressief zijn is het open en bloot testen van je app eigenlijk een must. Ideeën zijn er in overvloed, echter een idee omtoveren tot een goed werkende (en geld opleverende) app kost veel tijd. Daarmee is de uitvoering van dit proces vanzelfsprekend veel lastiger dan een goed idee herkennen.

Openheid

Kies je ervoor om alles in het geheim te doen, laat je een grote kans liggen om vroeg in het proces te leren. Dit geeft je een achterstand in het totale proces, en het is bijna altijd beter om vroeg in het proces feedback te krijgen van echte klanten.

Je gaat dus bouwen aan een prototype. Dit is een vroege versie van de app die laat zien hoe de UI (User Interface) er ongeveer uit gaat zien, en hoe de UX (User Experience) ongeveer zal gaan zijn. Vaak zal dit dus een vroege build van de app zijn, die nog niet afgerond is en waar dingen nog niet helemaal uitgewerkt zijn. Je wilt namelijk nog keuzes kunnen maken, en dingen veranderen aan de hand van de feedback. Door het laten zien van een prototype zal het voor gebruikers duidelijk worden wat je wilt gaan doen, zonder dat het product al helemaal afgerond is. Een test gebruiker kan er echt wel doorheen kijken dat de kleuren misschien nog niet optimaal zijn of bepaalde zaken nog niet werken.

Aandachtspunten bij testen

  1. Hou familie en vrienden er buiten
    Het testen moet je in principe niet door je familie of vrienden laat doen, maar door echte (potentiële) klanten. Je vrienden en familie zullen vaker niet eerlijk zijn omdat ze je gevoelens niet willen kwetsen en zullen hun mening daarom vaak ‘sugercoaten’. Voor de beste resultaten kies je een grote groep mensen die geen persoonlijke belangen hebben bij jou, of de app.
  2. Stel open vragen
    Bij het zoeken naar feedback is het belangrijk dat je meer luistert dan praat. Het is dus goed een paar open vragen te stellen om meer te weten te komen. Wie/wat/waar/wanneer/waarom/hoe vragen zijn meestal het beste.
  3. Maak je niet te druk om commentaar
    Het vragen om eerlijke feedback kan erg hard zijn (niemand vind het leuk om te horen dat hun baby lelijk is). Probeer je niet persoonlijk aangevallen te voelen en schiet niet in de verdediging. Dit is juist erg goed, en ze helpen je enorm. Het zou veel erger zijn als mensen niet reageren en je app links laten liggen. Dat zou namelijk betekenen dat het idee gewoon slecht is!
  4. Geef potentiële klanten de mogelijkheid om alvast te kopen
    Een van de belangrijkste zaken bij het vragen om feedback is de mogelijkheid om mensen de app vast te laten kopen of ze op een andere manier vroeg aan je te verbinden. Dan weet je namelijk pas echt of een potentiële klant ook echt een betalende klant gaat worden. Hele nuttige informatie natuurlijk.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.