Wat zijn Versies?

Binnen app ontwikkeling kan een ‘versie’ worden gezien als een iteratie van de app. In verschillend versies kunnen nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd, bestaande functionaliteiten worden verbeterd en bugs worden opgelost.

Bij het ontwikkelen van een app wordt vaak gewerkt met een versiebeheersysteem, zoals Git, om de verschillende versies van de app te beheren. In Git worden de verschillende versies van de app opgeslagen in een repository, waarin ontwikkelaars kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van de app.

Bij het werken met versies wordt er vaak gebruik gemaakt van een versienummeringssysteem, zoals Semantic Versioning. Dit systeem bestaat uit drie cijfers, namelijk Major, Minor en Patch. Het Major-nummer wordt verhoogd wanneer er grote wijzigingen in de app zijn aangebracht die mogelijk niet backwards compatible zijn, zoals het toevoegen van nieuwe functies of het wijzigen van de structuur van de app. Het Minor-nummer wordt verhoogd wanneer er kleine wijzigingen zijn aangebracht die backwards compatible zijn, zoals het verbeteren van bestaande functionaliteit. Het Patch-nummer wordt verhoogd wanneer er bugs zijn opgelost.

Bij app ontwikkeling worden vaak meerdere versies van de app uitgebracht. Zo kan er bijvoorbeeld een Alpha-versie worden uitgebracht voor interne testen, een Beta-versie voor publieke testen en een Release-versie voor het grote publiek.

Om te zorgen voor een goede uitrol van nieuwe versies van de app wordt er vaak gebruik gemaakt van een staging omgeving. Een staging omgeving is een omgeving waarin de nieuwe versie van de app getest kan worden voordat deze wordt uitgebracht naar het grote publiek. In deze omgeving kunnen ontwikkelaars en testers de functionaliteit van de app testen en eventuele bugs oplossen voordat de nieuwe versie wordt uitgebracht.

Door het werken met versies kunnen ontwikkelaars nieuwe functionaliteiten toevoegen, bestaande functionaliteit verbeteren en bugs oplossen. Het gebruik van een versiebeheersysteem, een versienummeringssysteem en een staging omgeving kan bijdragen aan een efficiënte en gecontroleerde uitrol van nieuwe versies van de app.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.