Wat is gezichtsherkenning (en hoe werkt het)?

Gezichtsherkenning is een technologie waarmee computersystemen gezichten kunnen identificeren. Dit gebeurt op basis van biometrische identificatie, waarbij unieke kenmerken van iemands gezicht worden geanalyseerd.

Gezichtsherkenning is een vorm van Artificial Intelligence (AI) en maakt gebruik van complexe machine-learning (ML) technieken en algoritmen. Het kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Hieronder staan verschillende voorbeelden waarbij (soms) gezichtsherkenning wordt toegepast:

  • Ontgrendeling van de telefoon: Gezichtsherkenning maakt het makkelijker om een telefoon ontgrendelen, omdat gebruikers niet telkens hun code hoeven in te vullen.
  • Authenticatie: Gezichtsherkenning kan worden gebruikt als een vorm van authenticatie. In plaats van dat een gebruiker bijvoorbeeld een wachtwoord invult, kan de telefoon het gezicht scannen om te verifiëren of de actie (zoals een aankoop) wordt gedaan door de juiste persoon.
  • Foto organisatie: Door gezichtsherkenning kan een smartphone onderscheid maken tussen verschillende personen die worden herkend in foto’s. Op deze manier kan de smartphone de foto’s bijvoorbeeld indelen in categorieën.
  • Filters: Verschillende apps hebben (gezichts)filters, waarbij een smartphone het gezicht scant, en vervolgens bepaalde elementen aanpast op de User Interface. Zo heb je bijvoorbeeld een filter die je gezicht ouder doet lijken, of een filter waarbij er een hoed of bril op je hoofd wordt geplaatst.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.