Wat is een MBaaS (Mobile Backend as a Service)?

MBaaS is een service die app-ontwikkelaars helpt bij het opzetten en beheren van de achtergrondcomponenten van een mobiele app, zoals gegevensopslag, authenticatie, push-notificaties en andere functies.

MBaaS is een cloud-based service, wat betekent dat ontwikkelaars niet hoeven te bekommeren over infrastructuurbeheer, omdat alles wordt gehost door een derde partij.

Met MBaaS kunnen ontwikkelaars zich richten op het ontwikkelen van de front-end van een app en de gebruikerservaring, zonder zich zorgen te hoeven maken over het beheer en onderhoud van de backend. Het bespaart tijd en middelen, omdat ontwikkelaars niet hoeven te investeren in complexe infrastructuur.

In de dynamische wereld van app-ontwikkeling is het van cruciaal belang om de juiste technologische keuzes te maken. Een van die keuzes kan het gebruik van een Mobile Backend as a Service, oftewel (M)BaaS, zijn. Maar wat houdt dit precies in en wanneer is het verstandig om hiervoor te kiezen?

Kostenstructuur van (M)BaaS

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van (M)BaaS is de flexibele kostenstructuur. De kosten worden doorgaans berekend op basis van het aantal gebruikers van je app. Bij een kleinschalige lancering betekent dit dus lagere kosten. Echter, naarmate je app groeit en meer gebruikers aantrekt, zullen deze kosten ook toenemen.

Wanneer Kiezen voor (M)BaaS?

Voor veel beginnende apps kan het zinvol zijn om te starten met een (M)BaaS-oplossing. Waarom? Dit kan de initiële investeringskosten drastisch verminderen. Je hoeft immers niet direct een uitgebreide back-end infrastructuur op te zetten. Zodra je app succesvol blijkt – wat in feite betekent dat er een duidelijke marktvraag is – kun je overwegen om te investeren in een eigen back-end. Dit kan op de lange termijn zorgen voor meer controle en mogelijk ook kostenbesparing, vooral als het aantal gebruikers aanzienlijk toeneemt.

grafiek kosten eigen backend vs Mbaas - app ontwikkeling
grafiek kosten eigen backend vs Mbaas – app ontwikkeling

Zoals geïllustreerd in het figuur hierboven, kunnen de kosten van (M)BaaS in het begin laag lijken, maar deze nemen exponentieel toe naarmate het aantal gebruikers groeit. Door op het juiste moment te switchen naar een eigen back-end, kun je deze stijgende kosten voorblijven.

(M)BaaS biedt een uitstekende oplossing voor app-ontwikkelaars die hun initieel benodigd kapitaal willen minimaliseren. Het stelt hen in staat om zich te richten op het perfectioneren van de gebruikerservaring, terwijl de back-end zorgeloos wordt beheerd. Echter, zoals met elke technologische keuze, is het essentieel om vooruit te plannen en te anticiperen op toekomstige groei en bijbehorende kosten.

Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.