app store developer account aanmaken

App store developer account (IOS): Hoe maak je deze aan?

Om apps beschikbaar te kunnen maken voor download op het iOS platform, dien je een App Store developer account te hebben (evenals voor de Google Play Store) .

We raden bij Glamorous Goat altijd aan gebruik te maken van je eigen App Store accounts, omdat je dan altijd de zaken in eigen hand houdt. Dit geeft je de vrijheid die je nodig hebt als ondernemer. Daarnaast maakt dit het makkelijker om de app onder te brengen bij een andere ontwikkelaar, mocht het nodig zijn.

Je kunt je op verschillende manieren inschrijven als app ontwikkelaar. Daarbij is het van belang dat je de juiste inschrijving kiest die geschikt is voor jouw type bedrijf (of eventueel als particulier) voor je App Store developer account.

We zullen in deze post stap voor stap uitleggen wat je moet doen om dit account aan te maken en gereed te maken voor de (TestFlight) release van je app. Eerst kijk je of je je individueel inschrijft of als bedrijf. Vervolgens kun je de stappen doorlopen.

Wil je ook weten hoe je een developer account aanmaakt voor de Google Play Store? Klik dan hier.

Individueel of als bedrijf

Het verschil van inschrijving de naam die boven de app komt te staan, wat je eigen naam wordt als je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt. Daarnaast is er het verschil dat je met een bedrijfsaccount meerdere logins kunt aanmaken later in het proces. Dat maakt het makkelijker voor ons om in te loggen met een eigen login op jouw account, zodat je je eigen inloggegevens dus niet met ons hoeft te delen.

Individueel

Als je een particulier bent of een eenmanszaak hebt, kies je voor Enrolling as an Individual. Je meldt jezelf dan aan met een eigen Apple ID.

Nadeel

Het nadeel van een individuele inschrijving is dat het niet mogelijk is om je bedrijfsnaam te gebruiken in de App Store. Je eigen naam wordt weergegeven als ontwikkelaar van de app. Dit staat wat minder mooi natuurlijk

Bedrijf

Heb je een B.V. of N.V. dan kom je in aanmerking om jezelf als organisatie aan te melden (niet wanneer je beschikt over een CV, VOF of eenmanszaak). Wanneer je je aanmeldt als bedrijf wordt ook automatisch de bedrijfsnaam gebruikt voor mensen die je zoeken in de App Store. Dit ziet er een stuk professioneler uit, maar is dus niet voor iedereen mogelijk. Je moet daarbij aan de volgende 4 punten voldoen:

  • DUNS-nummer
  • Juridische entiteit
  • Bevoegdheid om juridische overeenkomsten te tekenen
  • Bedrijfswebsite

D-U-N-S nummer

Wanneer je jezelf als organisatie wilt inschrijven heb je een zogenaamd “D-U-N-S” nummer nodig. Dit nummer wordt gebruikt door Apple om de identiteit en juridische entiteit van de organisatie te controleren. Het is een 9 cijferig nummer dat wordt toegekend door Dun & Bradstreet en vaak wordt gebruikt voor controle van je bedrijf (vooral buiten Nederland). Het is een uniek wereldwijd identificatienummer voor bedrijven. Controleer hier eerst of er voor je bedrijf al een D-U-N-S nummer aanwezig is, mocht dat niet zo zijn kun je die via dezelfde link ook meteen gratis aanvragen. Dat loopt dan dus via de website van Apple.

Juridische entiteit

Wanneer je jezelf inschrijft als organisatie moet je ook daadwerkelijk een juridische entiteit zijn, zodat je een contract kunt afsluiten met Apple. Er worden geen fictieve bedrijven, filialen of handelsnamen geaccepteerd.

Bevoegdheid om juridische overeenkomsten te tekenen

Je moet officieel bevoegd zijn om namens het bedrijf waar je de inschrijving voor aanmaakt de organisatie te binden aan juridische overeenkomsten.

Bedrijfswebsite

De website van je bedrijf moet openbaar beschikbaar zijn en de domeinnaam registratie moet overeenkomen met de gegevens van je bedrijf die je opgeeft.

Een App Store developer account aanmaken

1. Link

Eerst ga je naar de website: https://developer.apple.com/enroll 

2. Inloggen

Klik op ‘start your enrollment’.

Heb je al een Apple ID: Log hiermee in.

Heb je nog geen Apple ID: Maak deze aan.

3. Apple Developer Agreement

Neem de agreement die je voorgeschoteld krijgt door. Deze kun je daarna accepteren door het vinkje aan te klikken. Klik daarna op ‘submit’.

4. Bevestigen

Bevestig dat alle informatie correct is ingevoerd en maak daarna de keuze voor ‘entity type’. Hier moet je ingeven of je gaat ontwikkelen uit naam van een bedrijf (je hebt dus een D-U-N-S nummer) of als particulier (geldt ook voor een eenmanszaak, ZZP’er of ander bedrijf zonder D-U-N-S nummer).

5. Contactgegevens

Vul de contactgegevens in.

6. Apple Developer Program License Agreement

Lees het document door, vink weer het vakje aan en klik vervolgens op ‘continue’.

7. Bevestigen

Bevestig opnieuw eerdere ingevoerde gegevens en klik vervolgens op ‘continue’.

8. Betaling

De volgende stap is klikken op de knop ‘purchase’, om naar de betaalpagina te gaan.

Gegevens

Vul je contact- en creditcardgegevens in.

Automatic renewal

Het is verstandig om hier het vinkje bij ‘automatic renewal’ aan te vinken, zodat je volgend jaar niet vergeet de betaling te doen. Vergeet je dit wel: dan wordt je app automatisch uit de App Store verwijderd. Dat zou natuurlijk sonde zijn.

9. Inloggen apple ID

Wanneer je bovenstaande hebt afgerond log je opnieuw in met je Apple ID. Vul de gegevens in die op de factuur moeten komen. Vervolgens klik je weer op ‘continue’ om door te gaan.

10. Aanvullende informatie

Er volgen nu nog wat schermen waar je aanvullende informatie moet invullen, als je dat gedaan hebt en alles gelukt is zul je doorgaans binnen 24 uur een mail krijgen van Apple waarin bevestigd staat dat alles gelukt is.

11. iTunes Connect

Nadat je dit hele proces hebt doorlopen is het nog belangrijk dat we inloggen bij iTunes Connect. Hiermee publiceer en beheer je de app.

Dit kan door in het iTunes Connect dashboard te gaan naar ‘users and access’. Daar aangekomen klik je op het blauwe knopje.
Er moeten twee accounts (mailadressen) gekoppeld worden voor onze toegang/ Deze accounts moeten dan beide minimaal ‘app manager’ bevoegdheid hebben.

12. Beveiligingscertificaten

Als laatste hebben we ook toegang nodig tot https://developer.apple.com voor het aanmaken van de beveiligingscertificaten voor de app. Dit kan door in te loggen en dan te gaan naar ‘people’ en te klikken op de ‘invite people’ knop. Daarna voer je weer dezelfde mailadressen in als bij iTunes Connect. 

Als je al deze stappen hebt afgerond is alles gereed voor ons om de app te gaan opleveren.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.