CarPlay: Wat zijn de mogelijkheden?

Wat is het wel, en wat niet? ?

Laat ik duidelijk zijn: CarPlay is om te beginnen geen vervanging van de standaard functies van de auto. Het openen van het dakraam of het instellen van de binnenverlichting is dus allemaal niet vanuit CarPlay te regelen. Op zich is dit ook logisch want CarPlay is in principe alleen een handig extra scherm wat op een makkelijke manier informatie weergeeft van de aangesloten iPhone.

Je kunt gebruik maken van de meest handige features van de iPhone zoals Siri, Apple Maps, iBooks (audioboeken). Daarnaast kunnen ook externe apps (bijvoorbeeld Spotify) gebruik maken van de CarPlay functionaliteiten als de app daarvoor geschikt gemaakt is.

CarPlay aansluiten

Om CarPlay te gebruiken heb je vaak een USB aansluiting in een CarPlay geschikte auto waar je de standaard Lightning kabel in steekt. Het is ook mogelijk CarPlay draadloos te gebruiken, maar er zijn nog maar weinig auto fabrikanten die deze mogelijkheid ook daadwerkelijk hebben ingebouwd. Voor een optimale user experience is het natuurlijk een belangrijke toevoeging om het systeem draadloos te kunnen gebruiken.

Activeren van CarPlay gaat in elk merk en type auto eigenlijk anders, je zult vaak een melding krijgen op het scherm dat in het dashboard is ingebouwd. Als je die melding accepteert wordt CarPlay opgestart. Daarna zie je een herkenbaar scherm als iOS gebruiker met de verschillende apps als grote iconen weergegeven op het scherm.

Siri en andere mogelijkheden

Siri is de spraakassistent van iOS die eigenlijk iedereen wel kent ondertussen. Vaak oogt het een beetje vreemd dat je tegen je telefoon praat met Siri omdat je een soort commando’s geeft. Doordat je in de auto vaak alleen of in een klein gezelschap bent werkt dit in de auto eigenlijk veel beter. Het voelt wat natuurlijker. Tevens scheelt het heel veel dat de auto een afgesloten object is, waardoor Siri je gewoon veel beter verstaat. Vooral het dicteren van berichten en emails is een mooie functionaliteit die van grote waarde is natuurlijk in de auto zodat je de handen aan het stuur kunt houden.

CarPlay laat je daarnaast weten wie er belt of je een berichtje stuurt. Het gesprek kun je dan aannemen door even op de knop op het scherm te klikken of gebruik te maken van een speciale knop aan je stuur. Deze knop heeft echter niet elke auto en is dus geen verplichting voor CarPlay.

Nadelen CarPlay

Je verwacht het natuurlijk al wel een beetje, maar het kan inderdaad niet allemaal hosanna zijn. Er zitten ook wel wat nadelen aan CarPlay. Zo zijn er nog veel (grote) apps die geen CarPlay ondersteuning bieden. Dit is natuurlijk voor een app als de ING of RunKeeper niet zo erg, maar het wordt vervelender als het gaat om de Google Maps, Waze of Soundcloud app. Navigatie of muziek apps zijn natuurlijk uitermate geschikt om met CarPlay te gebruiken. Als dit soort grote partijen hun app niet geschikt maken moet je alsnog je telefoon in de hand nemen indien je ze wilt gebruiken.

Daarnaast is het zo dat als een externe app al CarPlay ondersteunt (bijvoorbeeld Spotify) je toch vaak nog beperkt bent in de mogelijkheden om de app te besturen via je stem.

Als je het volgende liedje alleen via een knop in het scherm kunt kiezen schiet het zijn doel een beetje voorbij volgens mij. Op die manier moet je alsnog een handeling uitvoeren die praktisch net zo veel afleiding veroorzaakt als het op de telefoon doen.

Een ander groot nadeel is dat je altijd toch nog steeds afhankelijk bent van de auto makers en welke mogelijkheden ze ondersteunen in hun scherm. Zo zijn er veel auto’s waar je bijvoorbeeld geen pinch/zoom functionaliteit hebt. Apple had wellicht hardware eisen moeten stellen voor CarPlay ondersteuning. Echter vanuit het oogpunt van Apple is het wel begrijpelijk dat ze gewoon zo veel mogelijk CarPlay integraties willen hebben en daar dus juist niet voor gekozen hebben op dit moment.

Conclusie

De mogelijkheden van CarPlay zijn enorm interessant en bieden echt toegevoegde waarde. Echter staat het systeem ook nog wel in de kinderschoenen wat usability betreft. Je mist de integratie van Siri in externe apps enorm, als de externe apps überhaupt al CarPlay ondersteuning bieden.

Je merkt toch dat de grote apps hun prioriteiten nog niet bij CarPlay hebben liggen. Dat is jammer, want zodoende ontstaat er natuurlijk een kip/ei situatie. Natuurlijk is dat pas goed te zeggen als we een paar jaar verder zijn en een groter percentage auto’s uitgevoerd is met CarPlay.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.