apple ARKit: wat is het en welke apps gebruiken het

Apple ARKit: wat is het en welke apps gebruiken het?

Apple heeft recentelijk iOS 11 gelanceerd en iedereen praat over ARKit. Dit is Apple’s SDK (Software Development Kit) die het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om augmented reality apps te ontwikkelen.

De ARKit helpt app makers om makkelijker 3D camera lagen te creëren. Alternatieven, zoals Snapchat zijn lastig om te implementeren. Sommige mensen in de industrie geloven dat de ARKit Apple kan helpen om te concurreren met Google, wanneer het gaat om augmented reality producten voor smartphones.

Wat doet de ARKit?

Apps die ontwikkeld zijn met behulp van de ARKit kunnen 3D afbeeldingen plaatsen in de echte wereld. Dit wordt “visual inertial adometry” genoemd. Visual odometry schat de positie van een bewegende camera in drie dimensies in vanaf het begin van het startpunt. Hierbij komen vaak een aantal interest points van pas (vierkante pixels) in de afbeeldingen van een video. Vervolgens wordt 3D projective geometry gebruikt om de positie te bepalen.

Technische vereisten voor ARKit apps?

Om gebruik te maken van de ARKit apps op iOS 11, moet je een iOS toestel hebben met een A9, A10 of A11 processor. Dit betekend dat ARKit apps alleen werken op: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone SE, iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. De 9,7-inch, 10,5-inch en 12,9-inch iPad Pro.

Wat weten we over de ARKit?

Volgens Apple kan de ARKit:

  • Gebruikt worden om individuele elementen van bestaande AR apps te verbeteren;
  • Beter objecten schalen;
  • Minimaal gebruik maken van de telefoons CPU;
  • iPhone en iPad tracking opties beschikbaar maken voor meer ontwikkelaars;
  • De ontwikkelingsduur verkorten.

Ontwikkelaars kunnen Apple’s nieuwe machine learning framework gebruiken om objecten in een scene te identificeren. Apple maakt wel op een andere manier gebruik van AR in vergelijking met Facebook of Google. Het voordeel van Apple’s ARKit is dat het werkt met iOS, wat een minder gefragmenteerd ecosysteem heeft dan Android. Dit is mogelijk, omdat Apple controle heeft voor de hardware en software van al hun toestellen.

Nadat ARKit is gelanceerd hebben een aantal onafhankelijke software ontwikkelaars fantastische ervaringen weten te creëren voor de iPhone. Denk hierbij aan; virtuele portalen of virtuele zombies in jouw eigen woonkamer.

Meest populaire voorbeeld van de ARKit

De meest populaire eigenschappen van AR zijn te vinden met filters (“lenses”) die worden toegepast op selfies om jouw gezicht veranderen. Games, wat een van de grootste categorie is voor ARKit apps. Daarnaast wordt het gebruikt voor educatie en lifestyle apps.

Voor dit artikel hebben we drie groepen geanalyseerd die vaak worden besproken. Vervolgens zullen we met meer detail kijken naar elke groep.

  • Augmented appearance applicaties
  • Onroerend goed en design applicaties
  • Educatieve applicaties

Augmented appearance applications

Met behulp van augmented appearance applicaties kan een gebruiker stickers of filters toepassen om iemand zijn gezicht te veranderen. Hierbij kan de kleur van het haar en huidskleur worden aangepast en is er de mogelijkheid om make-up toe te passen.

ModiFace

ModiFace is een van de marktleiders wanneer het om AR apps gaat voor de schoonheid industrie. Zij bieden AR modules aan of zogenoemde “magic mirror” software.

Schoonheidsmerken, zoals Sephora maken gebruik van de software gemaakt door ModiFace om een unieke ervaring aan te bieden aan hun klanten. Het is niet langer nodig om lipstick of oogschaduw te testen in de winkel. Met behulp van Sephora’s app spiegel kunnen klanten swipen om te zien hoe andere kleuren werken met hun gezicht. ModiFace heeft oplossingen die werken met elke browser. Een andere populaire app van ModiFace geeft gebruikers de mogelijkheid om hun haarkleur te veranderen.

Apple houdt bij hoe ontwikkelaars gebruik maken van hun augmented reality technologie om apps te ontwikkelen die interactie toelaat van echte gezichten en virtuele objecten.

Onroerend goed en design applicaties

Met behulp van onroerend goed en design applicaties is het mogelijk om een plan op te stellen en in te beelden hoe een woonkamer er uit zal zien met nieuwe meubels.

TapMeasure

TapMeasure is een tool die de ruimte van een kamer kan opmeten. De app heeft verschillende opties, zoals: een 3D kamer bouwer die een kamer model op schaal kan creëren. Daarnaast kan je makkelijk een 3D model van de ruimte delen met behulp van een simpele URL.

PLNAR

PLNAR is een populaire applicatie die bruikbare tools heeft om een bouwplan te genereren. Deze tools kunnen gebruikt worden door iedereen zoals: huiseigenaren, bedrijven en interieur designers. Om gebruik te maken van de app kun je simpelweg een cursor begeleiden langs de randen en hoeken van een ruimte. Vervolgens wordt de ruimte berekend. Je kunt deuropeningen aangeven en objecten met een plat vlak berekenen, zoals een aanrecht. Al deze data wordt vervolgens opgeslagen voor custom projecten.

Housecraft

Houscraft is een andere tool die gebruikers kunnen helpen met hun huis design. Deze app plaatst 3D modellen in een ruimte wanneer deze gescand is. Vervolgens kan Ikea meubilair in de ruimte worden geplaatst om te zien hoe deze meubels passen in de context van jouw huis.

Andere merken, zoals Magnolia market hebben hun eigen AR ervaring gecreëerd die gebruikers helpt in te schatten hoe bepaalde objecten vanuit hun shop passen in de woning.

Houzz app

De Houzz app is een vergelijkbaar product. Met een grote database van design voorbeelden en een markt plaats kunnen gebruikers zien hoe deze producten werken in hun woning. AR is een van de eigenschappen van Houzz’s opties, maar ze zijn duidelijk competitie voor andere apps.

Educatieve AR apps

Apps op basis van AR worden steeds populairder in het onderwijs. Het geeft andere opties om les te geven en maakt context meer praktisch.

Augmented reality is een fantastische tool wanneer je praktische skills wil leren, zoals: schetsen, design en technische tekeningen.

SketchAR

SketchAR helpt opkomende artiesten om hun skills uit te proberen. Wat je moet doen is een aantal cirkels tekenen op een vel papier, zodat de app deze herkent en vervolgens helpt om jouw tekening te tekenen. Een bibliotheek is aanwezig met verschillende categorieën van afbeeldingen. Denk hierbij aan: dieren, eten en bloemen.

AR apps zijn een fantastische manier om meer te leren over de natuur en de wereld om ons heen. Deze zijn interessant voor zowel pubers als volwassenen. Astronomie is een populair onderwerp voor AR apps.

SkyORB

SkyORB is een geweldige tool voor fans van astronomie. Deze app komt met een 3D sterren map, zonneklok en een 3D planetarium. Gebruikers kunnen hun toestel richten op visuele sterren en planeten, zodat de naam wordt weergeven op basis van de GPS positie van het toestel. De app verstuurt ook notificaties wanneer er astronomische verschijnselen zijn die de moeite waard zijn om te zien. Dit kan bijvoorbeeld een volle maan zijn.

Augmented Reality Solar System

De Augmented Reality Solar System app biedt gebruikers de mogelijkheid aan om meer te leren over de planeten en ons zonnestelsel. Het biedt de mogelijkheid om planeten te ontdekken op een realistische manier. Zo wordt er een goede vergelijking gemaakt tussen aarde en andere planeten. Gebruikers kunnen de baan van de planeet schalen, zodat ze de afstand tussen planeten beter begrijpen.

Het is duidelijk dat de ARKit apps een belangrijk onderdeel is van de APP Store en dat veel Android gebruikers zich afvragen of Google van plan is om te concurreren met Apple op dit gebied.

Wat zijn de alternatieven voor Android gebruikers?

Afgelopen najaar is Google gekomen met het antwoord op de voorgaande vraag. Google heeft haar ARCore software development kit gelanceerd voor ontwikkelaars. De ARcore zal de augmented realtiy functie toevoegen aan bestaande Android toestellen. Vooralsnog is dit maar beschikbaar voor een beperkt aantal modellen maar Google is bezig om dit uit te breiden naar meerdere Android toestellen.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.