apple TV: met je hiervoor een app ontwikkelen

Apple TV: Moet je hiervoor een app ontwikkelen?

Apple TV bestaat al een tijdje en is geïntroduceerd in 2007 toen de eerste iPhone was gereleased.

In tegenstelling tot de iPhone had Apple TV een status die meer geschikt was als een Apple hobby. Ondanks de vele veranderingen door de jaren heen heeft dit kleine apparaat nog steeds niet veel aandacht gekregen van Apple.

Dit veranderde in 2015. Naast de introductie van de iPhone 6S en iPad Pro in september heeft Apple eindelijk Apple TV in de schijnwerpers gezet.

Het apparaat was herboren met verschillende hardware upgrades, zoals een snelle A8 processor. De nieuwe Apple TV heeft onder andere: een betere interface, vriendelijkere afstandsbediening en de mogelijkheid gekregen om game controllers aan te sluiten. Dit wordt allemaal aangestuurd door Siri.

De meest zichtbare verbetering is het nieuwe tvOS framework, waardoor andere ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om apps te ontwikkelen.

Hierbij wordt als eerste gedacht aan de app categorie games. Natuurlijk zijn games niet de enige soort apps die goed passen bij Apple TV.

Waarom een Apple TV app ontwikkelen?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar welke apps handig zijn in de woonkamer wanneer je een groot scherm deelt met vrienden en familie.

Games en Sport

Met behulp van controllers en een groot TV scherm zullen Apple games meer sociaal en inclusief worden. Het is de bedoeling dat mensen samen games gaan spelen in plaats van op zichzelf.

Door het nieuw platform dat Apple heeft gelanceerd proberen zij te concurreren met game consoles zoals: Playstation, Xbox en Nintendo.

We zien dat ontwikkelaars zoals EA hun games op meer platformen willen aanbieden met games als NBA 2K16 en John Madden Football.

Guitar Hero heeft al aangegeven dat zij een game gaan maken voor tvOS. Het is te verwachten dat er meer familie georiënteerde games een verschijning gaan maken op Apple TV. Hetzelfde hebben we gezien met de Wii.

Apple heeft de nieuwe en verbeterde MLB laten zien bij Bat app. Hierdoor kunnen kijkers live honkbal wedstrijden kijken tot 60 frames per seconde met een split-screen voor live video en statistieken.

De NHL werkt aan een vergelijkbare ervaring voor alle ijshockey fans.

De echte verwachting is dat elk sport kanaal kan inspringen met hun eigen subscription-based live aanbod.

TV en video content

Naast games en sport is Apple TV ideaal voor TV en video content.

Netflix en Hulu zijn al een tijdje aanwezig op Apple TV. Apple heeft individueel met deze streaming services een deal gesloten, zodat ze beschikbaar zijn als kanalen op Apple TV.

In het verleden heeft Apple met enkel grote partijen gepraat zoals MLB en NHL, waardoor kleine bedrijven en app ontwikkelaars werden buitengesloten. Dit is nu veranderd doordat Apple TV zijn eigen App Store heeft. Hierdoor kunnen kleine en grote bedrijven hun content laten zien op het tvOS platform.

Video producenten en podcasters kunnen hun eigen apps en kanalen ontwikkelen in het voordeel van de klant.

Met behulp van Apple’s nieuwe Television Markup Language (TVML) en een stukje JavaScript kunnen bedrijven vermijden om Swift of Objective-C te gebruiken om een simpele tvOS app te ontwikkelen.

Apple heeft meer dan 18 gratis TVML templates die bedrijven kunnen helpen te beginnen met hun app. Deze templates maken het app ontwikkelingsproces makkelijker met minimale hoeveelheid mobiele coding ervaring.

Deze templates zijn perfect voor video-hosting apps zoals: educatieve software als Lynda en Coursera om hun weg te vinden naar Apple TV.

Reizen en winkel Apps

Airbnb was een van de eerste partner die aangekondigd werd voor tvOS, zoals het bedrijf heeft laten zien tijdens Apple’s event in september 2015. Samen met een huizenmarkt app Zillow en reis app Expedia zijn dit apps die geschikt zijn voor een omgeving om ervaring te delen met vrienden en familie.

In plaats van te mailen of berichten te sturen kun je samen op een groot scherm: huizen bekijken, opzoek gaan naar vakantiewoningen, vluchten boeken en verschillende opties met elkaar vergelijken.

Het bedrijf Gilt heeft aangetoond dat E-commerce een goede ervaring kan aanbieden voor Apple TV om te shoppen.

Sociale Apps

Niet alle social media apps zijn geschikt voor een TV in de woonkamer. Zo wil je niet dat iedereen jouw Facebook berichtjes kan zien.

Apps zoals Pinterest, Instagram en Periscope kunnen voor een leuke ervaring zorgen op Apple TV.

Content delen met AirPlay via Apple TV is niets nieuws. Vakantiefoto’s delen met vrienden en familie via social media apps bieden een nieuwe methode aan zonder dat je op privacy gevoelige informatie moet letten.

Andere potentiële social media apps die hun weg kunnen vinden naar apple TV via een groot scherm zijn:

  • Skype
  • Eventbrite
  • Foursquare

Ontwikkeling en design

Nu dat we een idee hebben welke type apps werken op een groot scherm zijn er een aantal belangrijke development en design factoren waar rekening mee moet worden gehouden tijdens de ontwikkeling van een Apple TV app.

De eerste keuze die gemaakt moet worden is kiezen voor een TVML app (een template van Apple gebruiken) of ga je een custom app creëren.

Kiezen tussen TVML en Custom Apps

TVML apps worden ondersteund door JavaScript. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij de templates van Apple. Hiermee wordt het makkelijk om de UI te ontwikkelen om video’s of audio te hosten.

Als je op zoek bent naar meer mogelijkheden, zoals een shopping app, game of social media moet je een custom app ontwikkelen.

Custom apps vereisen aanzienlijk meer ontwikkelingstijd en zijn in wezen iOS apps die zijn ontwikkeld voor grote schermen met een aangepaste lay-out.

Wanneer je al een bestaande iOS app hebt is het makkelijk om deze app te laten werken op tvOS. In dit geval hoef je alleen wat aanpassingen te maken omtrent het design, zodat deze werkt op een groot scherm. Daarnaast moet de bediening aangepast worden, zodat deze werkt op een afstandsbediening.

Privacy en personalisatie

Apple TV apps in tegenstelling tot mobiele apps zijn er voor gemaakt dat iedereen mee kan kijken. Deze apps zullen worden gebruikt op een groot scherm in een woonkamer met familie en vrienden.

Dit is de reden waarom privacy en personalisatie twee belangrijke factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden tijdens de ontwikkeling van een Apple TV app.

Apps zoals Facebook zijn niet ideaal voor een groot scherm aangezien er veel persoonlijke informatie te vinden is. Denk hierbij aan persoonlijke berichtjes die je liever voor persoonlijk houdt. Als Facebook besluit om een app te ontwikkelen voor Apple TV dan zou deze app zich vooral moeten richten op de publieke feed en niet op individuele berichten.

Uit dit voorbeeld kun je zien dat het belangrijk is om rekening te houden met welke aspecten onderdeel worden van jouw app en welke persoonlijk moeten blijven.

Dit brengt ons bij personalisatie. Hierbij moet worden gekeken naar verschillende gebruikers en hun eigen persoonlijke voorkeuren.

Het is waarschijnlijk dat meer dan één gebruiker gebruik maakt van jouw app en er moet een mogelijkheid zijn om makkelijk en snel van profiel te veranderen.

Een voorbeeld van een bedrijf die dit goed heeft aangepakt is Netflix. Het design van Netflix maakt het makkelijk om van profiel te veranderen. Elk profiel heeft zijn eigen voorkeuren voor films en series die worden getoond. Per profiel kunnen mensen hun persoonlijke reviews en voorkeuren aangeven.

Conclusie

De trend die ontstond in 2016 is voor huishoudens gebruik te maken van entertainment op maat, zoals Netflix. Vertrouwde kabeltelevisie wordt hierbij minder gebruikt.

Dit biedt de perfecte mogelijkheid voor kleine aanbieders om hun beeld materiaal te tonen via subscription-based entertainment via een Apple TV app.

Apple TV biedt daarnaast mogelijkheid voor games. In het bijzonder games die erg populair zijn op iOS kunnen hun bereik vergroten door deze compatibel te maken via een Apple TV app. Multiplayer gaming is hierbij voornamelijk belangrijk.

Neem als voorbeeld Guitar Hero en karaoke, wat veel aantrekkelijker is op een groot scherm aangezien de aard van dit genre.

Daarnaast is er de mogelijkheid voor ontwikkelaars om reis en shopping apps te ontwikkelen. Hiermee kunnen familie en vrienden mogelijkheden bekijken en deze met elkaar bespreken.

Het format van deze apps biedt een ervaring betere ervaring dan wanneer je samen informatie opzoekt via een iPhone of iPad.

Dit is de eerste keer dat Apple, Apple TV daadwerkelijk serieus neemt. Met dit nieuwe platform zullen we zien dat er een nieuw soort categorie apps zal ontstaan in de komende jaren.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.