app ontwikkelaar kosten verminderen

App ontwikkelaar kosten: Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgezet?

“Hoeveel gaat het kosten, wanneer is het af en wat kan ik verwachten?” Deze vraag stelt elke klant aan een software development bedrijf voordat er een start is gemaakt aan het project.

Bovenstaande vragen zijn logische vragen die iemand zou kunnen stellen bij software ontwikkeling. Dezelfde vragen zijn vergelijkbaar voor situaties, zoals investeringen of wanneer je een huis gaat bouwen. Wanneer iemand een huis, auto of bedrijf koopt verdiepen we ons in de details, vergelijken verschillende mogelijkheden en bekijken we de concurrentie. Het zou onverstandig zijn om geen vragen te stellen en jezelf niet in het onderwerp te verdiepen. Hiermee neem je onnodig risico.

Waarom verwachten we bij software development een andere procedure

De manier waarop software klanten, zoals grote corporaties, een groep investeerders of zelfstandige ondernemers onderzoek doen naar investeringen blijft hetzelfde. Het verschil ligt hem alleen in het product dat wordt aangeschaft.

In tegenstelling tot het bouwen van een gebouw of het assembleren van een auto heeft een software developer vaak te maken met vele variabelen. Hieronder vallen een grote hoeveelheid factoren die haast onmogelijk zijn in te schatten. Dit heeft te maken met het feit dat veel software development projecten speculatief van aard zijn. Deze projecten verleggen grenzen van een bepaald bedrijfsmodel of verleggen de grenzen van bepaalde software. In veel gevallen zelfs beide.

Als de factor tijd meegenomen wordt in software development projecten wordt snel duidelijk dat deze projecten erg onstabiel zijn.

Aangezien dit vaak het geval is zullen software development bedrijven deze variabele en onzekerheden gecombineerd met het risico doorvoeren in de prijsbepaling.

Contact met de concurrent

De grootste onbekende variabele in software development projecten is de persoon die voor het project betaald. Dat ben jij dus, de klant!

Wanneer jij als persoon (of personen) op het punt staat om een software development project te starten, dan ben jij het grootste risico voor het project.

Dit heeft te maken met het feit dat in tegenstelling tot huizen of auto’s software voor een groot deel onzichtbaar is. Het gedeelte waarvan mensen denken dat het software is, is vaak alleen het gedeelte dat ze kunnen zien. Denk hierbij aan de knoppen, stukken tekst en plaatjes op de website. Wanneer we de verwachtingen van software development toepassen op de realiteit komt het er op neer dat mensen denken dat een auto alleen bestaat uit de lak en wielen en dat een huis alleen bestaat uit stenen, ramen en deuren.

In de meeste gevallen speelt de gebruikersomgeving een zeer kleine rol in het totale software project. Het speelt daarnaast echter wel een erg belangrijke rol. Je moet alleen niet vergeten dat er vaak duizenden regels met codes nodig zijn. Dit ziet de gebruiker niet maar zorgt er onder andere voor dat: data kan worden opgeslagen, communicatie tussen servers mogelijk is en netwerk interactie tot stand kan komen.

“Aha!” Momenten

Gedurende het software project verwachten de software development bedrijven dat mensen zoals jij (de klant) verschillende “Aha!” momenten zullen ondervinden. Dit zijn de momenten wanneer jij je realiseert dat in tegenstelling tot wat je in gedachten had iets verkeerd is. Als gevolg hiervan zal je inzien dat er iets moet veranderen.

Deze momenten kunnen in lijn zijn met hoe je verwacht had hoe de software zou werken, maar dat je vervolgens door hebt hoe het zou moeten werken.

Andere “Aha!” momenten kunnen onder andere de volgende zijn. Het moment wanneer jij je realiseert dat een concurrent een concurrerend product eerder op de markt heeft gezet. Markt omstandigheden zijn veranderd. Of dat er grote veranderingen zijn gekomen in jouw omgeving. In het kort zorgen deze onverwachte variabele voor drastische besluiten binnen jouw software project.

Dit verklaard waarom bij de start van elk software project, wanneer we weinig weten over het product dat moet worden ontwikkeld en de onvoorziene factoren die we tegemoet komen het onmogelijk is om een schatting omtrent de kosten en tijdlijn te geven.

Wat doen softwarebedrijven dan

Het volgende werd in het verleden vaak door software development bedrijven toegepast. De realiteit is helaas dat de meesten dit nog steeds toepassen.

  • Creëren van een document. Scope of Vereisten genoemd. Dit document is een gedetailleerd bestand met alles over het software project. Het maken van zo’n bestand kost veel tijd, waar wel voor moet worden betaald.
  • Het softwarebedrijf laat je vervolgens het document ondertekenen. Hiermee ga je akkoord met het eindproduct dat in dit document wordt omschreven.
  • Vervolgens worden er vele berekeningen gemaakt om te zien hoeveel tijd het kost en wat moet worden gefactureerd aan de klant.
  • Ontvangst van een contract met de vaste kosten en vaste uren.

Waarom deze aanpak niet werkt

  • De doelstelling van het softwarebedrijf is, om het project zo snel mogelijk af te ronden. Natuurlijk in een zo’n kort mogelijke tijd om de winst te maximaliseren en verder te gaan met de volgende betalende klant.
  • Jouw doelstelling als klant is om er voor te zorgen dat het bedrijf levert wat er is toegezegd. Je moet er voor zorgen dat je alles krijgt waar je om gevraagd hebt binnen de tijd die het softwarebedrijf heeft aangegeven.

Conclusie

Bovenstaande zorgt ervoor dat voordat het project van start is gegaan beide kanten een verschillende doelstelling hebben.

Wanneer het project vordert zal je verschillende “Aha” momenten ondervinden. Je zult inzien dat er veranderingen moeten worden toegebracht aan het project. Dit zijn de momenten waar we eerder naar hebben gekeken. Wanneer je het project wilt aanpassen en niet kan aantonen dat het onderdeel van het plan was moeten er wijzigingen worden gemaakt. Wijzigingen in het plan zullen worden doorberekend tegen een hoger tarief.

Veranderingen zijn onvermijdelijk, een verzoek tot verandering is een optie

Wanneer er veranderingen in het plan moet worden doorgevoerd begint het feest pas echt. Dit zorgt ervoor dat jij en het softwarebedrijf weer aan tafel moeten gaan zitten voor onderhandelingen. Voornamelijk moet er worden bepaald hoe de verwachtingen niet opleven naar het plan en wat de impact hiervan is. Kortom komt het er op neer hoeveel extra jij moet gaan betalen.

Natuurlijk zijn er bedrijven die voor deze situaties een extra buffer aanhouden. (Je betaald opzettelijk meer dan de verwachte kosten) Deze buffer dient om onvoorziene factoren te kunnen dekken. Andere bedrijven brengen het laagste bod uit, zodat ze het project kunnen winnen. Deze bedrijven zullen je echter voor elke aanpassing een bedrag in rekening brengen

In beide gevallen zal je meer betalen dan nodig is en zullen er frustraties ontstaan.

Vermijd het onvermijdelijke

Dus hoe voorkom je deze situatie?

Zoek een betrouwbaar software development bedrijf

Een goed software development bedrijf zal veranderingen in het plan accepteren. Zo’n bedrijf zal er voor zorgen dat er snel aanpassingen kunnen worden doorgevoerd zonder tijd te verspillen. In het document: Scope of Vereisten staat niet alles tot in het detail uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat er ruimte blijft voor aanpassingen.

Onderteken een geloofwaardig contract

Wanneer je een goed contract ondertekend zal dit ruimte bieden om aanpassingen door te mogen voeren. Voor deze aanpassingen worden geen extra kosten in rekening gebracht. In zo’n contract worden de vaste kosten bepaald of de tijdsduur van het project. In Ieder Geval worden niet beide vastgesteld. Er is ruimte voor “Aha” momenten en deze worden niet beperkt door het contract. Bovenstaande komt er op neer dat met zo’n contract projecten sneller klaar zijn en dat niet alle kosten van het project moeten worden betaald, wanneer deze kosten niet zijn gemaakt.

Doe je huiswerk

Het spreekt voor zich voor zich dat je je eerst verdiept in het onderwerp. Veel klanten denken echter nog steeds dat ze via een goedkope developer of freelance website hoogwaardige kwaliteit software kunnen ontvangen. Als je toch besluit deze route te nemen en weinig van software development afweet, verwacht dan een langdurig proces. Onthoud dat er vaak een verschil is tussen goedkope software en echt goed werkende software. Zoek naar een software development bedrijf met een goed profiel en tevreden klanten.


Nog steeds niet helemaal duidelijk?

Ik help je graag met al je vragen. Je mag me altijd even bellen of mailen.