Dé mobiele app voor gast en gastronoom.
Lekker eten heeft alles te maken met beleving, echter maken de meeste gasten hun keuze voor hun gerecht op basis van een beschrijving op de menukaart.
PhotoMenu geeft antwoord op de vraag van de gast: wat krijg ik dadelijk voorgeschoteld? Dus geen teleurstelling meer achteraf!

photomenu-app-icon

Wat moest de app oplossen?

We zijn samen met de klant om de tafel gaan zitten en we zijn gaan denken hoe we een app konden maken die de volgende problemen op zou kunnen lossen:

  • Je weet nog niet waar je vanavond wilt gaan eten en zoekt inspiratie
  • Je zit in een restaurant en weet niet goed wat je moet bestellen
  • Je bent tevreden over een restaurant of specifiek gerecht en wilt dit delen

Toen zijn we daar samen eens goed over na gaan denken en daar is de PhotoMenu app uiteindelijk uit voort gekomen. In deze case study gaan we uitleggen hoe het proces is verlopen van start tot succesvolle lancering in de AppStore en de stappen daarna.

photomenu screenshots

ANALYSEFASE

In dit geval had de klant zelf een technische achtergrond en had dus zelf al veel uitgedacht, zodat we eigenlijk de hele analysefase over konden slaan. Wel is er hier en daar wat bijgeschaafd om ervoor te zorgen dat alles ook daadwerkelijk mogelijk was. We hebben uiteindelijk dit allemaal binnen ongeveer twee weken doorgevoerd.

Ook had de klant zelf de wireframes opgeleverd, al is dat iets dat we toch graag zelf doen. Nu waren we heel erg afhankelijk van de toch wel andere manier waarop de wireframes werden opgeleverd. Dit leverde later in het proces nog wel wat vragen en onduidelijkheid op die we anders waarschijnlijk meteen hadden kunnen ondervangen.

Het design van de app is wel door Glamorous Goat opgepakt en ook hier zijn we na een aantal iteraties op het resultaat uitgekomen dat we in de app konden gaan gebruiken. De app moest een mooie verzorgde uitstraling krijgen. De restaurants die mee zouden gaan doen in de eerste fase waren allemaal redelijk hoog aangeschreven restaurants en dan is het wel belangrijk dat het design daarop aansluit.

We hebben bewust gekozen om in de uitstraling verder zo min mogelijk toeters en bellen te verwerken. Het is belangrijk dat de informatie goed weergegeven wordt, zonder dat de gebruiker afgeleid wordt door het design van de app. De restaurants en gerechten zijn het belangrijkste onderdeel in de app en moesten dus op de eerste plaats staan.

photomenu-iphone-screenshot-1910
Node.JS dashboard photomenu

Dashboard

Bij een app als deze is het ook belangrijk dat je de data dynamisch kunt opvoeren. En daarnaast is het fijn als de klanten (dus restaurants) zelf inzicht hebben in de data. Ook het updaten van een gerecht moet natuurlijk niet steeds leiden tot een app update. Dit moet gewoon real-time kunnen worden doorgevoerd en om dit voor elkaar te krijgen is er een dashboard nodig.

Bij het dashboard is gekozen voor een node.js oplossing. We hebben hier zelf een ontwikkelaar voor in ons team die echt de mooiste dashboards kan bouwen bij een app. Ontwikkelaar Igor is gestart met het opzetten van de basis van het dashboard en alle technische zaken hiervoor.

Na verschillende opleveringen is er door de klant voor gekozen mede door zijn technische achtergrond om ook zelf wat kleine wijzigingen door te voeren in de backend. Natuurlijk is het op die manier mogelijk om samen te werken, graag zelfs. Het scheelt natuurlijk in de kosten en het wordt op deze manier makkelijker snel aanpassingen door te voeren. Echter is het hier wel van belang dat de verantwoordelijkheid voor het dashboard daarmee bij de klant komt te liggen. Dit is niet voor iedereen gewenst natuurlijk.

photomenu-app-screenshot-mockup-android

Ontwikkelen

Toen we daadwerkelijk met de app aan de slag konden zijn we meteen gestart met de bouw van de iOS versie van de app. Doordat we hierdoor bepaalde technische aannames konden testen in deze versie van de app was het makkelijker om nog wijzigingen aan te brengen. Deze wijzigingen hoefden dan namelijk maar 1x doorgevoerd te worden.

Zodra we helder hadden dat de app globaal goed werkte en de navigatie e.d. ook echt logisch was, kon er ook gestart worden met de bouw van de Android versie. Op deze manier hebben we minder dubbel werk gehad wat natuurlijk weer terug te zien was in de kosten en doorlooptijd.

De Android versie is op verschillende vlakken net iets anders als de iOS versie. Dit is gedaan omdat sommige besturingselementen op Android net wat anders werken. Dat er goed gekeken wordt naar de UI en UX spreekt voor zich. Iets dat op iOS heel makkelijk op een bepaalde manier werkt is niet per definitie ook makkelijk op een Android toestel. Tel daarbij de vele verschillende schermgroottes van alle diverse Android toestellen op en je snapt dat je af en toe dingen anders moet doen.

Al met al was dit een heel mooi project om te doorlopen. We zijn daarbij verschillende uitdagingen tegengekomen die we niet voorzien hadden echter is het eindresultaat ook echt iets om trots op te zijn. En als je eens wat lekkers wilt gaan eten ergens en weet niet hoe of wat, dan zou ik zeker aanraden de app eens te proberen. Hij is te vinden in de iOS AppStore en de Google Play Store.

Bekijk ook www.photomenu.nl voor meer informatie.

Hulp nodig bij jouw app?

We helpen je graag! Door mee te denken hoe we van een goed idee tot een mooie app kunnen komen, zoals bij PhotoMenu.