App laten maken
Vorige artikel

Het nieuwe programmeren: Apple’s SWIFT

Volgende artikel
Have any question?
Contact Rob, he’s our Design Lead. He will be eager to help you.
Neem contact op

Het nieuwe programmeren!

SWIFT is de nieuwe programmeertaal voor iOS en OS X apps die voortborduurt op het beste van Objective-C en de C programmeertaal. Swift gebruikt veilige programmeer patronen en heeft verschillende moderne features om het programmeren meer flexibel en daarnaast ook makkelijker te maken. Doordat er een compleet nieuwe taal is gecreëerd zijn veel oude en achterhaalde technieken losgelaten en is er gekozen om bewezen technieken zoals Cocoa en Cocoa Touch frameworks te blijven gebruiken.

Swift is een taal die ondertussen al vele jaren in ontwikkeling is en Apple heeft een stevig fundament neergezet voor de komende jaren. Voor de doorgewinterde Objective-C programmeur zal het allemaal al snel vertrouwd aanvoelen! Het besef bij Apple is er natuurlijk ook dat er al jaren heel veel code in Objective-C is geschreven en daarom is het ook backwards compatible met Swift. Objective-C code kan dus nog gewoon gebruikt worden! Echt een perfecte oplossing in mijn optiek.

Nieuwe versie Xcode

Ook is er in de nieuwe versie van Xcode (versie 6) gekozen om te gaan werken met Playgrounds, waarin je heel snel even een stukje code kunt testen. Zonder je project te ‘builden’ en ‘compileren’ zal de code worden uitgevoerd, en zo kunnen bijvoorbeeld algoritmes vliegensvlug worden getest! De mogelijkheden hiermee gaan zelfs zover dat zelfs grafische zaken getest kunnen worden.

Swift is in mijn ogen een fantastische manier om iOS en OS X apps te bouwen, echt een gigantische stap voorwaarts in vergelijking met Objective-C, wat toch een beetje een omslachtige programmeertaal is. En volgens Apple is dit allemaal nog maar het begin.

Wij doen mee

Zelf zijn we bij Glamorous Goat al volledig omgeschakeld naar SWIFT voor onze nieuwe projecten en ik verwacht dat dit snel de nieuwe standaard zal zijn!

Terug naar overzichtDeel dit verhaal