Je bent op zoek naar een app ontwikkelaar voor het laten realiseren van jouw app idee. Echter één van de eerste vragen die je krijgt is of het een native, hybride of web app moet worden. Allemaal leuk, maar wat zijn de verschillen? En hoe maak je de juiste keuze? Op deze pagina leggen we je het stap voor stap uit, zodat je een goed onderbouwde keuze kunt maken.
We hebben zo’n 10 jaar ervaring met mobiele app ontwikkeling. We hebben dus ondertussen zo’n beetje alle technieken wel voorbij zien komen. Laten we beginnen met een overzicht van de verschillende technieken met ieder hun voor- en nadelen.
De letterlijke vertaling van native
is inheems
. En die term vat eigenlijk wel goed samen hoe het werkt. Native apps zijn namelijk mobiele apps die ontwikkeld zijn voor specifieke platformen met hun eigen programmeertaal. In het geval van iOS is dat met de programmeertaal Swift (vroeger Objective-C). Bij Android is dat de programmeertaal Kotlin (vroeger Java). Je gebruikt dus als het ware de inheemse technieken van iOS en Android.
Mobiele apps verschillen van elkaar in de mogelijkheden, inhoud en het type app. De meest bekende types op de markt zijn dus native, web en hybride apps. Het is niet zo dat voor alle gevallen het ene type mobiele app altijd beter is dan de andere. Het is vaak zo dat de kosten om een mobiele app te ontwikkelen en de doorlooptijd belangrijke factoren zijn.
Waarschijnlijk ben je al andere artikelen tegengekomen waarin de vergelijking wordt gemaakt tussen de verschillende soorten ontwikkeling. In dit artikel zullen we kijken naar de drie types mobiele apps en deze zorgvuldig analyseren. Denk aan de technische parameters voor de app ontwikkelingsplatformen en wat de voor en nadelen zijn.
Tussen native en hybride apps bestaan veel verschillen, maar tegelijkertijd zijn er veel overeenkomsten als het op de functionaliteit van het domein uit komt. Dit komt erop neer dat native en hybride apps op dezelfde manier kunnen worden getest.
Tests de app op verschillende toestellen.
Web apps worden gehost door een browser zoals: Safari, Mozilla of Chrome. Maak hierbij niet de fout door te denken dat een web app hetzelfde is als een web browser. Web apps worden ontworpen om een samenvatting te geven van het doel. Het groter perspectief wordt door de web browser ondersteund. Deze apps maken gebruik van de web view optie. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door een browser te verwerken in een app.
De kosten om een web app te ontwikkelen zijn in het algemeen laag. De programmering talen die gebruikt worden zijn: CSS, HTML5 en JavaScript. Pro web apps zoals progressive web appskunnen gelimiteerde functionaliteiten van native web apps simuleren.
hybride apps integreren zowel native als web apps. De programmeertaal die gebruikt worden zijn: CSS, JavaScript en HTML5. Deze apps werken vaak met web views net zoals web apps, maar hebben extra mogelijkheden en functionaliteiten die te vinden zijn bij native apps. De achtergrond om deze apps te ontwikkelen ligt bij op maat gemaakte apps waarbij standaardisatie wordt verminderd.
De app is gefragmenteerd in twee onderdelen. Back-end code die wordt ontwikkeld in de bovengenoemde programmeertalen en de native omhuizing dat zich identificeert met native apps. De kosten om een hybride app te ontwikkelen zijn lager dan die van een native app.
Afhankelijk van waarvoor de app gebruikt gaat worden kun je de beste keuze maken. Aan de hand van de voor een nadelen kun je een checklist opstellen om te zien welke type app het beste bij het doel van jouw app past. De kosten van app ontwikkeling kunnen een rol gaan spelen, maar dit is niet de enige factor waar je naar moet kijken.
Native apps presteren beter dan de andere apps. Dit is misschien jouw ultieme keuze. Jouw omgeving en toekomstige doelen moeten bepalen welke app het best geschikt is. Native apps zijn echter het meest aan te raden. Als een native app niet het beste bij je past kies dan voor een web of hybride app.