App laten maken
Vorige artikel

Hoe kan je een chat bot laten maken?

Volgende artikel
Have any question?
Contact Rob, he’s our Design Lead. He will be eager to help you.
Neem contact op

Chatbots en converstatie User Interface (UI) zijn zo ongeveer de meeste gehypte technologieën van 2016. Daarom beginnen we 2017 met een post waarin ik zal vertellen wat je er precies mee kunt doen. En dan natuurlijk iets over de chat bot laten maken door een ontwikkelaar.

Chat bots: Van hype naar de volgende fase

Chatbots zijn programma’s die, door middel van kunstmatige intelligentie en de verwerking van natuurlijke taal, gesprekken kunnen houden met online gebruikers.

De vroege hype rondom chatbots hebben duidelijk gemaakt dat er toch nog veel uitdagingen zijn als het gaat om technologie van chatbots. Daarnaast kan er nog veel verbeterd worden op het gebied van het begrijpen wat gebruikers nu precies willen als ze met een chatbot praten. Zoals Fred Wilson (een venture capitalist die investeert in Kik, een populair chat platform) zegt:

“Nieuw gebruikersgedrag heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en soms is er zelfs een breakthrough app voor nodig. Op dat punt zijn we nu ook met chatbots. De hype fase is voorbij waardoor we aankomen in de ‘begrijp’ fase komen. Dat is meestal pas de fase waarin het interessant wordt.”

Volgens Comscore zijn smartphone apps verantwoordelijk voor de helft van de tijd die amerikanen online besteden. De markt voor mobiele apps is tegelijker tijd verzadigd geraakt. Daardoor is het nu heel moeilijk en duur om een, op klanten gerichte, app te laten te slagen. De ‘gold rush’ naar mobiele apps is vooral weggelegd voor rijke ontwikkelaars. Hierdoor zijn mobiele app ontwikkelaars op zoek gegaan naar een volgende goudmijn. We gaan daarom kijken hoe we een chat bot laten maken.

Wie doen er allemaal aan mee?

Ondanks dat er nog steeds uitdagingen zijn beloven chatbots een nieuw kanaal te zijn om mobiele gebruikers te bereiken. Dit is natuurlijk naast de al bestaande mobiele apps. Daarom zijn er genoeg ondernemers en ontwikkelaars die hun kans wagen aan het ‘begrijpen’ van de gebruiker door middel van chatbots.

Alle populaire berichtenservices zoals Facebook Messenger, WhatsApp, Skype, Telegram, Slack en Kik openen nu hun platforms. Dit heeft als doel de innovatie door anderen te laten plaatsvinden. In juli 2016 maakte Microsoft bekend dat 30.000 ontwikkelaars zich richtten op het Microsoft Bot Framework. Dat zijn natuurlijk gigantische aantallen. Al zal het vooral door de bot hype komen natuurlijk.

Diezelfde maand gaf Facebook aan dat ontwikkelaars zo’n 11.000 bots hadden ontworpen voor Facebook Messenger. In augustus 2016 gaf Kik aan dat er meer dan 20.000 bots gemaakt zijn. Kik is een relatief klein berichten platform dat vooral populair is onder Amerikaanse jongeren. De kik-gebruikers wisselden zo’n 2 miljard berichten uit met chatbots sinds dat de app open is voor ontwikkelaars. De chatbot groep op Facebook zit tegen de 13.000 leden aan en bijna elke dag wordt er wel een nieuwe chatbot aangekondigd.

En hoe doet de rest het?

De moeite die Facebook, Microsoft en Slack in het promoten van chatbot ontwikkeling hebben gestoken hebben al vroeg resultaat geboekt. Een absolute wereldwijde meerderheid van ontwikkelaars zijn op de hoogte van de mogelijkheden en kansen die chatbots bieden. Tegelijkertijd zijn de ontwikkelingen nog in de eerste fase en zijn er nog massa’s ontwikkelaars naar de chatbot ontwikkeling te trekken. Minder dan een kwart van de ontwikkelaars zijn op de hoogte of overtuigd van het aanbod van chatbots.

De absolute leiders van de wereld van de mobiele apps, Apple en Google, lopen wel ver achter op Facebook, Microsoft en zelfs kleine berichten apps. Het kan zijn dat ze de visie dat chatbots de toekomst zijn toch net iets anders zien? Facebook is de onbetwiste leider wereldwijd met meer dan 40% van de ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het werken voor het Facebook Messenger platform.

Wil je een chat bot laten maken?

Voor ons is het heel belangrijk dat we goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Glamorous Goat. Daarom hebben we de laatste tijd wat meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van chatbots. Bij dit onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat het voorlopig nog een hype is, maar dat er zeker grote mogelijkheden aan gaan komen.

Een probleem dat je hebt met chatbots is dat het vaak lang duurt om met een chatbot te communiceren. Er zijn zelfs chatbots die simuleren of ze aan het typen zijn. Daar zit een gebruiker volgens mij helemaal niet op te wachten. De chatbot kan het resultaat meteen geven, maar toch laat hij het lijken of er getypt wordt. Dit frustreert alleen maar natuurlijk.

Voor nu is het dus niet persé verstandig om je app ontwikkelingen in de koelkast te zetten. Je kunt je (net zoals velen) volledig richten op een chat bot laten maken. Alleen moet je dan wel goed weten wat je doelgroep is. Voor de juiste doelgroep kan een bot natuurlijk toch de juiste oplossing zijn. Ondanks dat het misschien als hype gezien wordt.

Terug naar overzichtDeel dit verhaal