App laten maken
Vorige artikel

De app van de week: 1Password

Volgende artikel
Heb je een vraag?
Neem contact op met Hugo, de oprichter van Glamorous Goat, hij helpt je graag.
Neem contact op

Elke week behandel ik een app om te zien wat er technisch gezien allemaal goed en minder goed gaat in de app. Deze week ga ik de 1Password app behandelen. Deze app gebruik ik al jaren zelf naar volle tevredenheid om mijn wachtwoorden niet zelf te hoeven onthouden. Het is dus een password manager die op vele verschillende platformen gebruikt kan worden. Je bent dus niet gebonden aan een iPhone of Android toestel, maar kunt ook de wachtwoorden bijhouden op Mac/Windows of andere computer. En natuurlijk worden alle wachtwoorden tussen de verschillende platformen gesynchroniseerd.

De iOS en Android versie van de app lijken vrij veel op elkaar en deze week zal ik de iOS versie behandelen. Volgende week zal ik een Android app gaan behandelen.

User on-boarding ?

Zoals gebruikelijk ga ik eerst weer kijken hoe het zit met de user on-boarding van de 1Password app. In veel gevallen zullen mensen de app bewust downloaden omdat ze weten (of te horen hebben gekregen) dat verschillende en complexe wachtwoorden belangrijk zijn. Daarmee is dus de user on-boarding eigenlijk al begonnen.

De app start op en laat een startscherm zien waar de gebruiker welkom geheten wordt. In dit scherm zijn 2 opties te vinden die wat mij betreft wel wat duidelijker hadden kunnen worden uitgelegd. Want als gebruiker kan ik me voorstellen dat je denkt help: zonder account worden mijn gegevens niet opgeslagen?!?

Dit is een punt was pas sinds kort relevant is geworden, want vroeger waren er geen team/familie accounts bij 1Password. Deze mogelijkheden zijn toegevoegd om ook een abonnementsvorm aan te kunnen bieden, waar doorgaans natuurlijk meer geld mee verdiend kan worden.

Voor nu klikken we op Gebruiken zonder een account > en komen we in het volgende scherm terecht.

Grappig is dat er gebruik is gemaakt van een UIPageControl element om de verschillende pagina’s te laten zien tijdens de user on-boarding. Ik weet niet of dit helemaal is wat de gebruiker hier verwacht, maar op zich werkt het wel op deze manier.

De opties die worden weergegeven zijn dan wel weer duidelijk en overzichtelijk. Er wordt duidelijk beschreven voor de nieuwe gebruiker dat hij moet kiezen voor: Nieuwe Kluis maken. Het is wel wat inconsistent dat er met hoofdletters wordt gewisseld in de tekst. Ik zou zorgen dat alleen het begin van een zin met hoofdletters wordt weergegeven.

Daarnaast is het natuurlijk vreemd dat er een Engelse zin tussenstaat: Sync with WLAN server. Waarschijnlijk is dit een later toegevoegde optie die niet vertaald is. Eigenlijk moet na elke update die ook de UI veranderd de vertaling opnieuw worden doorgelopen. Dit is slordig natuurlijk.

Wanneer je er voor kiest een nieuwe kluis aan te maken kom je in de volgende pagina waar je een wachtwoord moet opgeven. Dit moet je 2x doen en het is heel subtiel meteen duidelijk dat je een goed of zwak wachtwoord op geeft door een rode/groene streep onder het wachtwoord. Wat hier mooi zou zijn als er aangegeven zou worden waar een goed wachtwoord uit bestaat. Of dat er een wachtwoord voor wordt gesteld dat aan wat eisen voldoet.

Echter blijft het voor een gebruiker belangrijk dat dit een wachtwoord is dat hij zelf altijd kan onthouden, hier zitten tenslotte alle andere wachtwoorden achter verstopt.

Indien het wachtwoord en de bevestiging hiervan correct zijn ingevuld kan er worden doorgegaan naar het volgende scherm. Ook hier had het nog mooi geweest om de gebruiker te melden dat er een zwak wachtwoord gebruikt wordt, en dat dit veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Gemiste kans dus voor een app die enkel bestaat voor de veiligheid van wachtwoorden.

In het volgende scherm valt het ook weer op dat bepaalde teksten niet vertaald zijn, en daarmee lijkt het er dus op dat dit niet bij elke update nagekeken wordt helaas. Dat is jammer, en doet af aan de mooie app in mijn ogen.

Erger is echter dat er ook een string wel vertaald is, maar dat die te lang is geworden en dus door een andere tekst heen loopt. Dit is voor de gebruiker op deze manier natuurlijk erg onduidelijk wat er precies bedoeld wordt. Gelukkig wordt het duidelijk op het moment dat je op de tekst klikt, maar dit moet echt opvallen door gebruik te maken van geautomatiseerd testen of dat het opvalt tijdens een QA (Quality Assurance) test die ze bij een app als deze bij elke release moeten gebruiken. Dit komt slecht over natuurlijk.

Verder is het natuurlijk top dat een app als deze gebruik maakt van Touch ID want dat is erg handig in gebruik. De rest van de opties zijn wat mij betreft dingen die ook later in de instellingen ingesteld kunnen worden.

In het laatste scherm voordat we echt aan de gang kunnen wordt er gevraagd om een email adres voor de mailinglist van de ontwikkelaar. Dit is natuurlijk een slimme manier om in de toekomst de gebruikers te kunnen blijven benaderen met interessante aanbiedingen. Dit kan natuurlijk wel weer gebruikers afschrikken om verder te gaan, al acht ik die kans niet zo heel groot in dit geval omdat het veld optioneel is.

De iCloud synchronisatie optie is een perfecte toevoeging voor veel mensen, omdat de synchronisatie dan compleet door Apple gedaan wordt, en je dus niet afhankelijk bent van een (mogelijk slecht beveiligde) eigen synchronisatie dienst. Zelf stemt me dit altijd gelukkig, al is het voor ontwikkelaars vaak lastig de synchronisatie helemaal perfect geïmplementeerd te krijgen via iCloud.

Wanneer je daarna op Aan de slag! klikt ben je door de user on-boarding heen en kom je in het hoofdscherm van de app.

Al met al is de user on-boarding vrij goed op orde vooral als je gebruik maakt van de Engelse versie. Natuurlijk zitten in de Engelse versie niet de te lange teksten of andere rare zaken qua text strings. Echter we testen de app in het Nederlands en daar kloppen die dingen dus niet goed. De vraag is ook of andere vertalingen hetzelfde probleem hebben, dit heb ik niet getest, maar die kans lijkt me zeker aanwezig.

Goed gedaan ?

De uitstraling van de app is echt top voor elkaar. Je ziet aan alles dat er veel tijd en aandacht is besteed aan vormgeving en de user interface. Knoppen zitten op logische plekken en er is gebruik gemaakt van mooie kleuren en lettertypes. Al blijft dit natuurlijk ook wel persoonlijke smaak. Mijn smaak dus in ieder geval.

Zoals je kunt zien in het screenshot is er hier duidelijk gekozen om alle menu opties als tabs beschikbaar te maken. Er is dus geen hamburger menu, wat het voor mij echt een stuk logischer maakt. Je kunt zien dat ze gebruik hebben gemaakt van een op maat gemaakte tabbar aangezien er een niet standaard knop in zit voor het openen van de browser binnen de app. Hierdoor is het snel duidelijk dat dit om een functie gaat die je veel moet gebruiken.

De iconen zijn mooi gekozen en geven goed weer wat er gaande is. Daarnaast vind ik het goed dat de branding van 1Password in de hele app is doorgetrokken. Duidelijk dat er aandacht is besteed aan het design en de gebruikersvriendelijkheid.

Je ziet ook dat er met kleine tips gewerkt wordt over wat je kunt doen. Zoals je kunt zien is een stukje tekst als Maak uw eerste item erg duidelijk voor nieuwe gebruikers.

Ze hebben er bij 1Password voor gekozen om de app gratis te maken sinds een tijdje, wat denk ik een hele slimme zet is geweest. Je moet namelijk alsnog 9,99 betalen voor de PRO features en die zijn hun geld wel waard in mijn ogen. Veel mensen zullen deze pro features wel aanschaffen en daar verdienen ze dus goed aan. Daarnaast zijn er dus grote groepen gebruikers die de app dagelijks gaan gebruiken omdat hij gratis is, dus je krijgt veel exposure in de AppStore.

De grootste winst zit hem echter in het feit dat je natuurlijk ook vaak nog een laptop of computer hebt waar je dezelfde wachtwoorden op wilt gebruiken. Je hebt nu een app die het doet, maar wat zou het handig zijn als je dezelfde wachtwoorden ook op die andere machine kunt bekijken. En daar zit het echte slimme model, want de desktop app is een stuk duurder helaas. Ook die is echter zijn geld meer dan waard als je op een gemakkelijke manier altijd de juiste wachtwoorden bij de hand wilt hebben.

Het verdienmodel bij de app is dus echt goed op orde wat mij betreft. Slim gedaan, laat maar komen die ??.

Minder goed gedaan ?

Er zijn natuurlijk ook dingen die minder goed gaan in de app. Natuurlijk hebben we eerder al gezien dat de teksten niet altijd vertaald zijn naar het Nederlands. En dat de Nederlandse teksten soms te lang zijn voor het veld waarin ze worden weergegeven. Dit zijn kleine slordigheidjes die echt beter moeten!

Een ander groot minpunt aan de app vind ik het feit dat de integratie met iOS zelf nog minimaal is. Dit ligt natuurlijk niet persé aan 1Password, maar wat zou het mooi zijn als er standaard in elk tekstveld iOS een koppeling met 1Password zou zijn. Het is nu voor een ontwikkelaar vrij simpel om een 1Password knop in je app te maken voor het vullen van de gebruikersnaam en het wachtwoord. Dit werkt erg mooi, alleen is er dus helaas nog weinig ondersteuning voor. Makkelijker zou zijn als Apple dit standaard inbouwt.

Ook zou ik het ook fijn vinden als ik bepaalde logingegevens aanklik in de app dit dan in de Safari browser geopend wordt, in plaats van de eigen 1Password browser. Echter kan het zijn dat dit door Apple niet toegestaan wordt om data te vullen in de Safari browser.

Een ander nadeel vind ik dat de app soms wat onoverzichtelijk overkomt met al die wachtwoorden in een lijst. Ondertussen heb ik er zelf meer dan 1000 in staan, en dat helpt natuurlijk ook niet.

Om af te sluiten nog een klein detail dat de app 139MB groot is en dat vind ik wel fors voor een app als deze die toch redelijk simpel zou moeten kunnen zijn. Dit is echter tegenwoordig met steeds meer geheugen een kleiner probleem aan het worden.

Conclusie

Al met al heb ik goed moeten nadenken over welke punten er niet goed gaan in de app, en dat is natuurlijk een goed teken. Ik ben dus zeer te spreken over de app en dat zie je ook terug bij de gebruikers die de app met een gemiddelde beoordeling van bijna ⭐⭐⭐⭐⭐ belonen. Dat is natuurlijk een knappe prestatie.

Zoals ik eerder al aangaf ben ik al jaren een tevreden gebruiker en ik raad iedereen aan om als je op zoek bent naar een wachtwoord manager niet verder te zoeken en deze te downloaden. Je wordt niet teleurgesteld!

Bedankt voor het lezen en mocht je een interessante app kennen voor deze rubriek hoor ik het graag. Dan kan ik die wellicht de volgende keer bespreken.

Terug naar overzichtDeel dit verhaal