App laten maken
Heb je een vraag?
Neem contact op met Hugo, de oprichter van Glamorous Goat, hij helpt je graag.
Neem contact op

Ieder jaar komt Google wel met een update van het besturingssysteem Android. Dat is dit jaar uiteraard ook het geval, dit jaar staat in het teken van Android 10. Iedere update van Android kreeg in het verleden een codenaam en iedere codenaam had te maken met een dessert of een andere vorm van zoetigheid in een alfabetische volgorde. Helaas heeft Google recentelijk bevestigd dat Android 10/Q geen code naam krijgt. Google houdt het dit maal op Android 10.

Nieuwe functies Android 10

Het einde van deze zomer staat in het teken van de nieuwe versie van Android. Dit brengt uiteraard weer veel nieuwe verbeteringen met zich mee, die het voor Android gebruikers weer een stuk gebruiksvriendelijker en veiliger maken. Naast het feit dat er uiteraard verschillende beveiligingsupdates komen voor de Android gebruikers, komt er ook een heel aantal features bij die het leven een stuk makkelijker maken! In deze blog zullen we de acht belangrijkste uitlichten.

1. Privacy

In Android 10 zal er een focus komen op de privacy van de gebruiker. De privacy van de gebruiker wordt meer beschermt dan ooit te voren. Door het implementeren van verschillende nieuwe instellingen kun je bijvoorbeeld veel beter de machtigingen van apps beheren waardoor de privacy beter beschermt wordt. Dit zorgt er wel voor dat het voor apps lastiger wordt om dit bij te houden, maar voor een eindgebruiker is dit wel goed nieuws.

2. Dark mode

Veel verschillende website en platforms zijn de laatste jaren bezig geweest om een donkere modus te gebruiken. Dit wordt dan ook door veel gebruikers met veel plezier gebruikt en gevraagd bij steeds meer websites en platforms die dit nog niet aanbieden. Vanaf Android 10 wordt dit een optie die aangeboden wordt op het device zelf. Het gebruik van een dark mode heeft enkele voordelen voor de gebruiker. De batterij gaat iets langer mee, het is minder impactvol voor de ogen en hersenen, zeker ’s avonds laat. De dark mode waar het nu over gaat, heeft voornamelijk betrekking op de instellingen van de telefoon etc. maar de verwachting is wel dat Google het de komende tijd ook uit gaat rollen bij verschillende apps die ze hebben zoals Gmail en Google Maps.

3. Focus modus

Iedereen weet dat veel mensen te veel bezig zijn met hun telefoon. Dit wordt alleen maar meer aangezien de digitalisering alleen maar sneller en verder gaat. Voor sommige mensen is het van belang om de Digitale Welzijn te verbeteren. Hiervoor heeft Google in Android 10 de focus modus inbegrepen. Hiermee moet het mogelijk worden voor Android gebruikers om aan hun digitale welzijn te werken door minder gebruik te maken van de mobiele telefoon.

4. Makkelijker delen in Android 10

Het delen van content, media en linkjes wordt op Android 10 ook flink aangepakt. Vaak als je iets wilde delen met vrienden en familie, duurde het best even voordat het menu naar boven kwam en het was niet altijd even overzichtelijk of gebruiksvriendelijk. In Android 10 wordt voornamelijk de snelheid aangepakt van het deelmenu waardoor dat probleem al is opgelost. Daarnaast wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een Wifi-netwerk te delen door middel van een QR-code. Hierdoor is het probleem van een gigantisch lang en ingewikkeld wachtwoord onthouden, niet meer aan de orde.

Android-10-pixel

5. Gemakkelijker multi tasken

De nieuwste versie van Android gaat het eenvoudiger maken voor gebruikers om te multitasken. Dit wordt gerealiseerd door de implementatie van een nieuwe interface-element genaamd ‘Bubbles’. Deze bubbels zullen in beeld blijven waardoor de gebruiker eenvoudig een gedeeltelijk of volledig venster kan openen als hierop geklikt wordt. Een bekender voorbeeld van deze functionaliteit is de messenger app van Facebook. Deze app gebruikt een dergelijke functionaliteit al enige tijd. Gebruiksvoorbeelden van deze bubbels zijn: het gebruik maken van herinneringen, het eenvoudig kunnen chatten, vertalen van tekst of snel taken inzien.

6. Screen recording

Native screen recordings maken is een functie waar al jaren om wordt gevraagd door Android gebruikers. Met Android 10 komt er eindelijk wat schot in de zaak. Je zult de functionaliteit wel in de developer instellingen moeten inschakelen, maar de functie zelf werkt precies zoals je je zou kunnen voorstellen, waardoor je het scherm kunt opnemen en een zelfs een voice-over kunt maken. Of de functionaliteit straks ook gewoon normaal te gebruiken is zonder daarvoor de developer instellingen raad te plegen is nog niet helemaal duidelijk. Momenteel in de beta versies die door Google zijn uitgebracht van Android 10, is dit wel het geval. Dit is voor nu dus nog even afwachten.

7. Native desktop modus

Android 10 zal ook een native desktop modus met zich meebrengen. Er zijn al enkele fabrikanten die die in hun eigen schil van Android hebben geïmplementeerd, maar nu komt het dus voor alle Android toestellen met Android 10. Hierdoor wordt het mogelijk om een extern scherm aan te sluiten op het toestel en gebruik te maken van de desktop modus. Zeker sinds de komst van Microsoft office apps op de smartphone is dit zeker een functionaliteit om kennis mee te maken als je dat nog niet hebt gedaan. In staat zijn om op een redelijk normale manier toch te kunnen werken brengt ons een stap dichterbij minder afhankelijkheid van een laptop of desktop.

8. Nieuw tijdperk met Android 10: Foldables

Eerder dit jaar zijn enkele opvouwbare smartphones aangekondigd. De lancering van de een was een beetje een flop doordat er enorm veel kinderziektes in het toestel zaten. De uiteindelijke lancering van de foldable smartphones zijn telkens uitgesteld om problemen te voorkomen en de kinderziektes uit de toestellen te halen. Nu ook een nieuwe versie van Android komt, wordt hier uiteraard door Google rekening gehouden met deze nieuwe ontwikkelingen op de smartphone markt.

Nog even wachten…

Het nadeel van nieuwe versies van Android is altijd dat het vaak alleen de op de nieuwste Android modellen wordt gebracht of geüpdatet (met uitzondering van de Google Pixel modellen). Het duurt voor de meeste merken een paar maanden voordat de nieuwe versie van Android beschikbaar wordt. De “oudere” telefoons krijgen vaak niet deze update en blijven hangen op een oudere Android versie. Toch zijn deze ontwikkelingen goed om in de gaten te houden en kijken wij erg uit om met de nieuwe features die Android 10 gaat brengen aan de slag te kunnen.

Ben je nou benieuwd hoe je met jouw app gebruik kunt maken van de nieuwe features van Android 10? Onze specialisten denken graag met je mee om hier een goede invulling aan te geven!

 

Terug naar overzichtDeel dit verhaal